zigihammer Napisano 28 Grudnia 2013 Share Napisano 28 Grudnia 2013 Skąd masz taką wielką groszówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 28 Grudnia 2013 Share Napisano 28 Grudnia 2013 Skąd masz taką wielką groszówkę ? A pewnie wytrawił sobie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 28 Grudnia 2013 Share Napisano 28 Grudnia 2013 Skąd masz taką wielką groszówkę ? A pewnie wytrawił sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2013 maszt rufowy praktycznie gotowy: pozostały drobiazgi: lampy sygnalizacyjne, izolatory oraz znaczniki burt. To już na gotowym modelu. Wieże 203mm posiadały bardzo sprytnie pomyślany system radiatorów zmniejszający nagrzewanie się wież. Hasegawa bardzo to uprościła: Radiatory zamontowane: do montażu luf toczonych wykorzystałem zestawowe fartuchy osłon - skrócone o 1,5mm i artyleria cieżka IJN Kako gotowa do malowania: montaż kabestanów też zakończony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 29 Grudnia 2013 Share Napisano 29 Grudnia 2013 to co pokazujesz jest po prostu... chore jak mawiają wyspiarze Podziwiam zdolności nano-modelarskich, zegramistrzowskich i neurochirurgicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 maszt rufowy praktycznie gotowy: pozostały drobiazgi: lampy sygnalizacyjne, izolatory oraz znaczniki burt. To już na gotowym modelu. Radiatory zamontowane: Rozumiem,że olinowanie z materiału który mi polecałeś ?? Widzę,że malujesz razem z całym elementem.....może to jakiś sposób. Co do artylerii głównej i ekranów czy tam radiatoró jak je nazywasz to mam mieszane uczucia. Brakuje mi spójności między bokami a dachem.Jestem przekonany,że możesz to zrobić lepiej.Kto jak kto ale Ty na pewno.Taryfy ulgowej brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Rozumiem,że olinowanie z materiału który mi polecałeś ?? Widzę,że malujesz razem z całym elementem.....może to jakiś sposób. tak - drucik 0,05mm. Z tym, że używam dwóch: miedziany oraz molibdenowo-niklowy (kupiony za ciężkie pieniądze na serwisie aukcyjnym) molibdenowy wydaję się być nieco bardziej sztywny i sprężysty - poprzez co mniej podatny na przypadkowe wygięcie. Co do artylerii głównej i ekranów czy tam radiatoró jak je nazywasz to mam mieszane uczucia. Brakuje mi spójności między bokami a dachem.Jestem przekonany,że możesz to zrobić lepiej.Kto jak kto ale Ty na pewno.Taryfy ulgowej brak nie było spójności pomiędzy dachem: system blach na bokach oraz dachu był niejako odstawiony od wieży. To próba odtworzenia takiego rozwiązania. Oczywiście można było nalepić po prostu same blaszki - wtedy szczeliny byłyby mniejsze ale ja tak nie chciałem.... rzeczywiście przerwy wyszły nieco za duże. Następnym razem wygładzę powierzchnie wieży przed montażem blach - wtedy dystanse będę nieco mniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Rozumiem,że olinowanie z materiału który mi polecałeś ?? Widzę,że malujesz razem z całym elementem.....może to jakiś sposób. tak - drucik 0,05mm. Z tym, że używam dwóch: miedziany oraz molibdenowo-niklowy (kupiony za ciężkie pieniądze na serwisie aukcyjnym) molibdenowy wydaję się być nieco bardziej sztywny i sprężysty - poprzez co mniej podatny na przypadkowe wygięcie. Co do artylerii głównej i ekranów czy tam radiatoró jak je nazywasz to mam mieszane uczucia. Brakuje mi spójności między bokami a dachem.Jestem przekonany,że możesz to zrobić lepiej.Kto jak kto ale Ty na pewno.Taryfy ulgowej brak nie było spójności pomiędzy dachem: system blach na bokach oraz dachu był niejako odstawiony od wieży. To próba odtworzenia takiego rozwiązania. Oczywiście można było nalepić po prostu same blaszki - wtedy szczeliny byłyby mniejsze ale ja tak nie chciałem.... rzeczywiście przerwy wyszły nieco za duże. Następnym razem wygładzę powierzchnie wieży przed montażem blach - wtedy dystanse będę nieco mniejsze... Co do drucika to proszę podaj link na PW czy tutaj.... Co do ekranów...znam anatomię Skulskiego na pamięć i już takie wieże oklejałem blachami imitującymi ekranowanie termiczne. Czepiam się bo powinno to wyjść lepiej.Nie mówię,że jest źle tym bardziej,że jak to Ty masz w zwyczaju zamieszczasz ekstremalne makro. Po prostu dla mnie takie wieże z ekranami to tak charakterystyczny element japońskich krążowników ,że nie wyobrażam sobie w takim elemencie drogi na skróty. Zwłaszcza na skróty w Twoim wykonaniu bo jak widzę nie interesują Cię kompromisy.Może warto pokombinować z blachami i wieżami z Aoshimy bądź PitRoad ?? Zobaczę co mam w szafie i dam dziś jeszcze znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Pierwsze koty za ploty... Wieze nalezalo oskórować z imitacji ekranow i wtedy szczeliny bylyby mniejsze. Przy kolejnym krazowniku po prostu rozrysuje te wieze na elementy i w calosci wykonam z blaszki. Wtedy mam kontrole nad spasowaniem poszczegolnych plyt. Te juz pewnie takie zostawie ... Drucik nazywa sie Nikrothal. Najtanszy znalazlem w Bulgariii Link do Bulgara, od ktorego kupilem : http://www.ebay.pl/itm/100ft-30m-NICHROME-Nikrothal-44AWG-0-05mm-583-m-177-ft-Resistance-WIRE-/310619124103?ssPageName=ADME:L:COSI:PL:1123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Panie, gratuluję, jak pokazałem mojej piękniejszej połowie zdjęcia z grosikami, dostała pełnego opadu szczęki, mało jej sobie nie zwichnęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Panie, gratuluję, jak pokazałem mojej piękniejszej połowie zdjęcia z grosikami, dostała pełnego opadu szczęki, mało jej sobie nie zwichnęła O kurde, nie pokazuj jej takich rzeczy bo sobie krzywdę jeszcze zrobi... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 W razie czego ją naprawie, robię na szpitalu w końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 maszt rufowy praktycznie gotowy:A co z malowaniem? Malujesz później olinowanie pędzlem? Jaką funkcję pełniły te blachy na działach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 No, no, dwa razy sprawdzałem skale. Budujesz te maleństwa rewelacyjnie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Masz cierpliwość..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 maszt rufowy praktycznie gotowy:A co z malowaniem? Malujesz później olinowanie pędzlem? Jaką funkcję pełniły te blachy na działach? Malowanie na końcu. całości na szaro oraz górnej części na czarno. Maluję aero. Niskie ciśnienie oraz rzadka farbka z dodatkiem rozpuszczalnika nitro. Wg mnie zwiększa przyczepność farby... ale to może tylko subiektywne odczucie Blachy na działach to swego rodzaju osłony zapobiegające bezpośredniej ekspozycji powierzchni wieży na pacyficzne słońce - co powodowało (ponoć) mniejsze nagrzewanie się wnętrza wież. Mocowane tak aby stworzyć pustą przestrzeń pomiędzy pancerzem wieży a osłoną. Stosowane na wszystkich typach wież ciężkich krążowników japońskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Malowanie na końcuTo jasne, ale jak malujesz już założone olinowanie? Blachy na działach ...Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Malowanie na końcuTo jasne, ale jak malujesz już założone olinowanie? Po głębszym zastanowieniu się nad problemem dochodzę do wniosku,że metoda blacmana jest najwygodniejszą metodą pracy z olinowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Malowanie na końcuTo jasne, ale jak malujesz już założone olinowanie? Blachy na działach ...Dzięki Na maszcie głównym maluje aero. Kolor szary. Flaglinki na maszcie dziobowych nie maluję - maluje maszt na gotowo i następnie mocuję miedziane flaglinki - jest to kolor podobny do naturalnego (zakładam że były to linki z materiałów naturalnych - gdzieś to kiedyś wyczytałem....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Malowanie na końcuTo jasne, ale jak malujesz już założone olinowanie? Po głębszym zastanowieniu się nad problemem dochodzę do wniosku,że metoda blacmana jest najwygodniejszą metodą pracy z olinowaniem. być może ... na pewno daje lepsze mocowanie - gdyż kleimy bez warstwy farby. Łatwiej też owe linki zobaczyć -dają refleksy w oświetleniu - co przy moich starych oczach nie jest bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2014 Panie, gratuluję, jak pokazałem mojej piękniejszej połowie zdjęcia z grosikami, dostała pełnego opadu szczęki, mało jej sobie nie zwichnęła hmm.. jakoś nie chciałbym psuć małżeńskiego pożycia zdarzeniami fizycznej natury... Witek@ - noworoczna decyzja - spróbuję wieże 203mm jednak przerysować do blaszanej formy: dystans pomiędzy blachami osłon a pancerzem właściwym w "jedynie słusznej" skali to 0,25mm na dachu wieży i 0,1mm na bokach. 0,1mm nie jest problemem. Będzie ciężko natomiast wygiąć rant o wysokości 0,25mm z blachy o grubości 0,1mm... Muszę tu coś wymyślić.... przednia ściana wieży zostanie zaprojektowana tak aby móc wstawić lufy pod dowolnym kątem. I tu mam pytanie do Kolegów: jak można wykonać formy do żywicznych odlewów? Chciałbym zrobić fartuchy osłon luf z żywicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 1 Stycznia 2014 Share Napisano 1 Stycznia 2014 jak można wykonać formy do żywicznych odlewów?W silikonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2014 jak można wykonać formy do żywicznych odlewów?W silikonie tak zanurzając czy inaczej ? na poważnie - to jaki silikon? - jaka żywica najlepsza do takich maleństw - to się robi formy otwieralne czy po prostu "wydłubuje"? dzieki za ewentualną pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 1 Stycznia 2014 Share Napisano 1 Stycznia 2014 Najlepiej współpracowało mi się z przedmiotami tego pana: 1 i 2 Silikonów kilka próbowałem, ale ten był najbardziej leisty (rzadki) co ułatwiało odpowietrzenie. Żywica za to jest trochę elastyczna, co znowu ułatwia wyciąganie z formy trudniejszych elementów. Ja robiłem formy do wydłubywania. Jeśli będziesz chciał otwieralną, musisz dokupić separator, choć do tego co chcesz robić otwieralna jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2014 dzieki popróbujem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi