Stojkovic Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) Od dłuższego czasu niosłem się z zamiarem pokazania dotychczasowego dorobku (krótkiego i skormnego) kolegom - forumowiczom i naskrobania kilku słów o sobie. Pasją do modelarstwa tak naprawdę zaraził mnie kuzyn, który będąc nieco starszym ode mnie kleił pojazdy w różnych skalach (głównie 1:72). Militaria i historia to dwa główne tematy, którymi zainteresował mnie natomiast ojciec. Nie trzeba było długo czekać aż ten mix przerodzi się w hobby związane z wykonywaniem małych miniatur. Pierwsze modele w wykonałem w wieku ok. 10 - 12 lat klejąc na cyjanoakryl wypusty firmy plastyk (łoś, mig-21, kilka okrętów i chyba wilgę). Modeli nie pomalowałem a kalki poszły na goły plastik. Kolajna styczność z modelarstwem to seria wyudawana przez wydawnictwo DeAgostini pt. "samoloty" którą można było nabyć w kiosku. Początkowo z częściami F-117 i Me-109. Później wydawca wsiąkł wraz z serią. Na kolejny etap czekałem gdzieś do 15 - 16 roku życia gdy zakupiłem Panterę firmy Tamiya w 1:35. Model składałem z pomocą taty który miał smykałkę do tego i po raz pierwszy model po złożeniu pomalowałem zgodnie z pudełkowym obrazkiem. Mam ją do dzisiaj i to chyba najcenniejszy model w całej kolekcji. Temat ucichł. Dopiero gdy zamieszkałem na własnym mieszkaniu wówczas z dziewczyną (obecnie żoną) jakieś 4 lata temu kupiłem Panzer IV ausf. H od Academy ze względu na brak komputera, internetu i telewizji. Dla zabicia nudy. Pojazd skleiłem do kupy i pomalowałem inwestując w międzyczasie w M113 od Tamiy'i. Zbiegło się to w czasie z podpięciem internetu i dostępem do forum gdzie przejrzałem na oczy czym tak naprawdę jest modelarstwo. Przygoda zaczęła się na dobre. Ambicją moją było sklejenie większości pojazdów dostępnych w grach komputerowych typu Operation Flashpoint i odwiecznie uwielbianych konstrukcji niemieckich. Wiedzę nieustannie poszerzam po dziś dzień. Głównymi tematami moich prac są: - operacja "Merkury" na Krecie w 1941 - Front wschodni i Ardeny - Wojna w Wietnamie - Rosyjska pancerka po 1946 roku. Co do modeli które wykonałem to znajdują się poniżej w ułożeniu chronologicznym. Słynna Pantera Ausf G - Tamiya 1:35 Puma Italeri 1:35 M113 Tamyia - 1:35 Sd. Kfz. 250/9 Tamyia 1:35 Sd.kfz 222 M151 "Mutt" Academy 1:35 BTR-80A - Zvezda - 1:35 BRDM-2 Dragon 1:35 BMP-2 Dragon 1:35 Sd. Kfz. 2 "Kettenkraftrad" Tamiya 1:35 AH-64D "Apache" - Academy 1:48 M4A3E8 "Easy Eight" Dragon 1:35 Sd. Kfz. 232 (8-rad) Tamiya 1:35 Pozdrawiam Edytowane 16 Listopada 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 Sd.Kfz nie jedno ma imię Bardzo się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 Ciekawa kolekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 13 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Mała aktualizacja kolekcji. Merkava Mk. III - Academy 1:35 Galeria: viewtopic.php?f=68&t=41808 Sd. Kfz 250/10 w/3,7 cm PAK - Dragon 1:35 Galeria: viewtopic.php?f=68&t=42926 A tutaj winietka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Mnie najbardziej przypadła do gustu Merkava. Ale cała kolekcja jest fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Lipca 2014 Autor Share Napisano 8 Lipca 2014 Kolejne pozycje w modelarskiej karierze... Autoblinda - Italeri - debiut w skali 1:72 Sd. Kfz 250/1 Neu - Dragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Września 2014 Autor Share Napisano 8 Września 2014 Kolejne pozycje w portfolio: Kfz 250/10 z winietką - Dragon 1:35 Kfz 250/1 - Dragon 1:35 M4A2 Tarawa - Dragon - 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnnKowal12 Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Ila czasu zajmuje Ci zlozenie jednego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 W zależności od tego czy do modelu dodaję jakieś elementy fototrawione, żywiczne itp. Oraz czy trzeba dorabiać pewne rzeczy wynikające ze zgodności z orginałem. Czas to od 1 miesiąca do 4, a nawet 5 miesięcy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Października 2014 Autor Share Napisano 26 Października 2014 Kolejny na koncie model to Panzer IV F (F1) z Dragona 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 Kolekcję wzbogaca Merkava MK. IV LIC z Academy w skali 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 Mała "odskocznia" czyli F-16CJ (Block 50) z Hasegawy 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Lutego 2015 Autor Share Napisano 15 Lutego 2015 Hop hop i wskakuje Dodge WC-54 od Italeri w 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Kolekcję uzupełnia Sturer Emil - 1:35 - Trumpeter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Super! Piekna robota! Masz tylko blad w podpisie zdjecia (bodaj) 6 i 7. To jest 223, nie 222. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 P.S. Silniczek bez glowic i klawiatura obok mnie rozwalila... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 drugiego komentarza nie zrozumiałem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 W drugim komentarzu chodziło o to co się dzieje w scence. Tłumacząc na poważnie: rozebrany silnik ze zdjętymi głowicami i leżący obok mechanizm popychaczy zaworowych wprowadził go w wesołe zdumienie Mała aktualizacja kolekcji.A tutaj winietka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Zważywszy że mam to często w pracy... I dziękuje za przetłumaczenie z Polskiego na nasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Winietka jest ZAJEBI... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Witajcie koledzy, Mechanicznie jestem nie w temacie, więc kompletnie nie widziałem w tym nic... niestosownego. W zamyśle miała być lekka kupa szmelcu z demontażu z kolejnych pojazdów. Szkoda, że tak mało u mnie podstawek i winietek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 20 Kwietnia 2015 Share Napisano 20 Kwietnia 2015 ...Mechanicznie jestem nie w temacie, więc kompletnie nie widziałem w tym nic... niestosownego. ... Ależ to było stosowne, i to bardzo. Może czasem moje zwroty nie nadążają za epoką a może są środowiskowe... To naprawdę mi się podobało i jest wymyślone tak że lepiej nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Dzięki za objaśnienie, bo zinterpretowałem w druga stronę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwjhr Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Fajne modele i podoba mi się twoja stronka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Lipca 2015 Autor Share Napisano 6 Lipca 2015 Kolejna pozycja w wydłużającym się już portfolio. Jagdpanzer Johanna Hubera - Dragon - 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi