Skocz do zawartości

Sd.Kfz.165 Hummel - Dragon 6321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Rozpoczynam drugi warsztat równolegle z SU85, którego jakoś nie mogę skończyć , co nie znaczy, że nic przy nim nie robię.

Będzie to późna wersja Trzmiela.

http://www.dragon-models.com/d-m-item.asp?pid=DRA6321

Model polecam, detale są . Ja ze swojej strony parę rzeczy podokładam lub poprawię co uprościł Dragon. Zacząłem od działa, dorobiłem brakujące spawy i wymieniłem rolki na własnej produkcji.

24k2.jpg

esbl.jpg

hql8.jpg

pozdrawiam

Napisano

Witam

Spawy wykonane z drucika cynowego grubości chyba 0,25mm. Może nie wyglądają tak efektownie jak z masy plastycznej, ale szybciej i łatwiej jest mi je wykonać.

Napisano

Noooo fajnie że znowu coś robisz i w dodatku ciekawy temat wybrałeś

Tak na marginesie ściągam trochę z twojego warsztatu ISU 152

• 2 weeks later...
Napisano

Witam

Wrzucam małą aktualizację. Trochę schodzi przy tym elemencie, ale staram się troszkę poprawić niektóre elementy.

m7fs.jpg

geb0.jpg

92nt.jpg

wd6j.jpg

pozdrawiam

Napisano

Witam

Haubica praktycznie skończona. Jeśli jest coś do poprawki to proszę o sugestie.

8ax6.jpg

91e0.jpg

ytow.jpg

g5ql.jpg

wxg2.jpg

5ks0.jpg

anlb.jpg

pozdrawiam

Napisano

Witam

Wszystkie dodatki miedziano-mosiężne oprócz tabliczek i osłon na amortyzatory są własnej twórczości

Napisano

Witam

Robię podporę transportową lufy i nie znalazłem dobrego zdjęcia zamka - chodzi o szczegół oznaczony na zdjęciu numerem 2

vngj.jpg

Jeśli ktoś z kolegów ma takowe to proszę o linka.

Jeśli chodzi o szczegół oznaczony nr 1, to dragon zarobił wersję z zamkniętym profilem

jkab.jpg

Czy to jest poprawne, czy poprawna jest wersja jak na zdjęciu?

pozdrawiam

Napisano

Chyba były różne jej rodzaje. Znalazłem dwa:

Hummel_01.jpg

Hummel_03.jpg

Hummel_02.jpg

Jak poszukujesz dobrych zdjęć, to polecam Nuts&Bolts. Jeden numer jest poświęcony właśnie Hummelowi.

Napisano

Podziękowania dla kolegów maxima i aphara za fotki. Mam ten numer nuts&bolts ale akurat tam jest wersja z drugiego zdjęcia. A oto efekt paru wieczorów dłubania. Daleko mu do oryginału ale lepiej wygląda niż zestawowe plastiki. Jakość zdjęć kiepska, ale nie chciało mi się rozkładać namiotu .

0rss.jpg

0s95.jpg

3zra.jpg

u0i2.jpg

8kkf.jpg

sin7.jpg

• 1 month later...
Napisano

Witam w nowym roku.

Niewiele pociągnąłem do przodu, ale bawię się z drobnicą a jest tego tu trochę. Poza tym czas, czas i czas. Wrzucam parę fotek, żeby temat nie umarł ;-)

bolec wytoczony z drucika ;-)

r70d.jpg

końcówka wydechu z rurki mosiężnej plus ulepszone mocowanie plus spaw na wannie

kqnh.jpg

pospawane płyty na przodzie wanny

jy7m.jpg

dorobiony kabel,płyty na błotnikach, zamki na wlewach, i dwa łebki śrub o których zapomniał dragon

7xai.jpg

nadmuch ciepłego powietrza, na prawo od nadmuchu zrobiona wnęka bo w oryginale jest zaślepiona i parę gratów na półce wyżej

8687.jpg

sme1.jpg

pozdrawiam