Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na tym nowym wypuście widać przynajmniej nity, a i ich układ jezdny spoglądając na zdjęcia są lepsze od RPM-u.

Model ma małe błędy na górze pancerza (do poprawy), jednak dlaczego ma nity tylko na górze kadłuba a nie po bokach to już dla mnie zagadka.

Napisano

W całej euforii nie zwróciłem uwagi. No cóż trzeba będzie poprawić tak jak inne błędy. Gąsienice można wymienić na te z Vikersa z ACE

Napisano
Nie byłbym tego taki pewien z tą szufladą. Ta gazetka ukaże się tylko w Polsce i to w limitowanej edycji.

Jak ja uwielbiam takie opowieści. Skąd ludzie czerpią taką wiedzę absolutną?

Edit.

Panie Adamie, Pan jesteś w sumie fajny facet. Masz Pan sklep z modelami. Ale nie daje to Panu w żaden sposób upoważnienia do stosowania twierdzeń absolutnych w tematach, gdzie Pańska wiedza jest ograniczona do tego co Pan usłyszy i doinsynuuje. Skąd Pan wie to co Pan napisał powyżej? Skoro już na Targach ludzie byli informowani, że niemieckojęzyczna wersja gazety pojawi się w Niemczech.

Napisano

TKS_zps2e6d53e7.jpg

Model ma dwa błędu jeśli chodzi o górę kadłuba:

- peryskop w niewłaściwym miejscu,

- po stronie dowódcy były dwie ruchome płyty a nie trzy.

Dlaczego rysownik narysował planik prawidłowo a nie jak w modelu to już nie wiem.

Ta nieprawidłowa wersja góry kadłuba jest również w nowych publikacjach z planami TKS wydawnictwa Militaria.

Napisano

HI

Nitow nie ma na bocznych powierzchniach by wydobyc z formy by sie tego nie dalo.

Popatrz Vickersy-T26 Mirage i UM-u.

Na boczne scianki dodali z tego powodu nowe elementy ale niestety o wierzach zapomnieli.

Szkoda ze zwalili gore, mogla byc pierwsza poprawna tankietka (pomojajac gasienice i wymiary krorych jeszcze nie znamy)

pzdr

Napisano

Zapewne da się zalać kropelką te dwie złe linie i przeryć nową. Peryskop też odciąć i przesunąć to żaden problem.

Nie potrafię dojrzeć w modelu mocowania tylnego koła. Prawidłowe, typowe dla TKS czy jednak jak dla TK-3?

Napisano
Adam nie opowiadaj nie potwierdzonych informacji.

Ale o co chodzi? Wyjaśnij, bo nie będę mógł spać po nocach.

• 1 month later...
Napisano

Modele będą dostępne w sklepach modelarskich i Empikach.

A z numerem 4. pisma wyjdzie klPzBefWg I.

6.5 Dolca to około 20.00 PLN co nie jest aż tak wygórowaną ceną za model w skali 1:72.

Napisano

a czy już wiadomo, kiedy będą w sprzedaży? bo w Empiku już zaczynają na mnie dziwnie patrzeć ;-)

Napisano
Nieoficjalnie dowiedziałem się, że pierwszy numer ma ukazać się dopiero 15.11., ale zaznaczam, nieoficjalnie.

Już oficjalnie.

Dla tych, którzy nie znaleźli tematu poświęconego serii, podaję spis modeli, o których wiemy:

1. TKS

2. PzKpfw I

3. C2P

4. Kleiner Panzer Befehls Wagen I (czy jakoś tak).

Napisano

Może niech powstanie jeden wątek dla serii kolekcjonerskiej "Wrzesień 1939"???

Napisano
Jakiś pancerniaków by zrobili...

To niech będą również: cywile, zwierzęta, polskie drogi i wsie i ...

Wiadomo, że będzie piechota (PL) i (D), ciekawe czy będzie również kawaleria (PL)??

Napisano

Cywile akurat nie są głupim pomysłem - np. figurki cywilne w strojach węgierskich ma Hunor, więc czemu nie naszych "chłopów i baby wiejskie?", również nasza architektura wiejska jest/była dość specyficzna i wielu chętnie przygarnęłoby chatę łowicką, lubelską, kurpiowską, krakowską, dworek szlachecki czy inne budowle regionalne...

Napisano

Zgadzam się w całości z przedmówcą. Cywilów ci jak lekarstwo.

Napisano

Ha,ha dobre. A miałeś je w rękach?... pewnie tak bo je sprzedajesz. Przecież one są tak paskudne że nie nadają się jako dodatki do modeli. bo wszystko zepsują. Wiem co piszę bo zakupiłem takowy zestaw kobiet rosyjskich, w formie testu, i po oglądnięciu szybko wylądowały na dnie szuflady, zdecydowanie nie polecam.

Z cywilów polecam z tej strony ino drogie

http://www.germania-figuren.com/gx2/

Napisano

wystarczy spojrzeć na rysy twarzy aby stwierdzić że bardziej pasują do działu zombi niż jako dodatek do fajnie zorganizowanej winetki, czy dioramy

Napisano

Jeżeli chodzi o Hat, to fakt, ale oni prawie wszystkie swoje zestawy zrobili po macoszemu i dlatego są takie potworkowate. Kiedyś czyli jakiś rok może więcej słyszałem pogłoskę że zvezda miała wydać polskich wojaków z września 39, ale jakoś cisza więc chyba plotka. Tym bardziej cieszą figurki z zapowiadanej seri Wrzesień 39. Co prawda są na rynku żywiczne chyba Armo, i chyba jakieś z białego metalu angielskie pod nazwą Westerplatte firmy Under Fire Miniatures podaję linka:

http://www.underfireminiatures.com/page12.htm

Były też cała seria figurek też z białego metalu i o dziwo polskiej produkcji zawierająca między innymi pancerniaków, saperów, artylerzystów oraz motocykle sokół solo i z wózkiem bocznym, były bardzo fajne, nie wiem jednak kto je wytwarzał. Jest jeszcze zestaw kawalerzystów (ułanów) polskich z Model Trans bardzo fajny, aczkolwiek ja robiłem - przerabiałem swoich z zestawu kawalerii sowieckiej ze zvezdy i są bardziej dynamiczni. To chyba tyle jeżeli chodzi o figurki polskich żołnierzy z września