tu_es Napisano 23 Marca 2014 Autor Share Napisano 23 Marca 2014 Witam, aktualnie z torami, a dokładnie "zmniejszałem" wielkość tłucznia. Udało się, z czego jestem zadowolony. Jednakże musiałem tłuczeń pomalować czarnym podkładem, bowiem do "zamulania" użyłem podłoża akwariowego (jasnokolorowego).Na poniższych zdjęciach widać jak to wygląda po zabiegu, kamienie i tory są matowe, ten połysk to wina aparatu. Chyba pomaluję w podobny deseń jak na poniższych zdjęciach : Chyba tak pomaluję podkłady i tory http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=21347&start=30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 23 Marca 2014 Autor Share Napisano 23 Marca 2014 Mały update - prace trwają... tutaj musiałem obniżyć zaczep, aby "spinał" to co trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 24 Marca 2014 Autor Share Napisano 24 Marca 2014 Proszę o pomoc Na niektórych zdjęciach, np. oraz na modelu widać łańcuchy - liny zabezpieczające żołnierzy przed wypadnięciem poza platformę. Ktoś mi doradzi co powinienem kupić i w jakim rozmiarze oczek (jak to łańcuchy) aby zrobić to jak najzgodniej ze zdjęciami z sieci. TU - http://rbmodel.pl/index.php?action=products&cat=c_mt w sekcji Przewody i linki stalowe są takie elementy, które wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 29 Marca 2014 Autor Share Napisano 29 Marca 2014 Torowisko po wstępnym malowaniu : Te białe kamyczki to luźne elementy do usunięcia odkurzaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Fajnie wychodzi. A możesz dopisać jak malowałeś? To znaczy jakie wykorzystałeś kolory/farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 29 Marca 2014 Autor Share Napisano 29 Marca 2014 W więc co do torowiska- to przerzuciłem się na farby akrylowe Italeri. Całe torowisko to Italeri Flat Rust 4675AP złamane Flat Black 4768AP i rozcieńczone do aerografu Italeri Thinner 5049AP. Szyny i część torów obok szyn to Italeri Flat Leather 4674AP złamane Flat Black 4768AP i rozcieńczone do aerografu Italeri Thinner 5049AP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Maleńki update - świecące tory Kleję to, tylko zastanawiam się jakim elementem zrobić bruzdy na deskach w celu ich podniszczenia Trochę balsy, klej CA i wiśta wio do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 jakim elementem zrobić bruzdy na deskach w celu ich podniszczenia Szczotą do czyszczenia elementów metalowych z rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Jeżeli chodzi o szczotkę drucianą to troszkę mam za dużą Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 To może takie małe szczoteczki druciane do Dremela (czy innego producenta miniaturowych szlifierek) będą w sam raz. Ja używałem ich do drapania, zdrapywania wierzchniej warstwy farby (akurat do tego była troszkę za ostra albo ja używałem za dużo siły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Dziękuję za podpowiedź, o tym nie pomyślałem, a przecież mam pseudo dremela. Będę może niedługo w Obi to zobaczę. Trochę z nudów użyłem patyczka drewnianego i normalnej szczotki drucianej Pobrudziłem dwoma pigmentami i na razie wygląda to tak. Teraz jeszcze jakieś wypełnienie wewnątrz, aby miało swój ciężar i żeby można było posadzić starą trawę u góry, no i co najważniejsze, żebym mógł to jakoś przykleić do podłoża. Jestem otwarty na wszelkie sugestie, jak ktoś ma uwagi - to pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Jak na mój gust to jest całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 13 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Mały update. Chwilowo chyba nie mam weny co do samego modelu, więc bawię się podstawką Nastąpiła zmiana co do rampy kolejowej. Wymieniłem deski na rampie kolejowej z na Rampa "dostanie" schody Wszystko co wyżej to pomalowane rozrzedzonym brązowym (Pacta A14) oraz przetarte czarnym (Pactra A46) Brudzenie pigmentami oraz plamy po oleju dopiero po montażu na podstawce. Biorę się za ściany rampy kolejowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Brak weny Skleiłem tylko palety - aż sztuk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Bardzo ładny efekt z tym drewnem uzyskałeś. Jakim kolorem malowałeś cegły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 15 Kwietnia 2014 Super Moderator Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Cześć Ale wtedy nie było euro palet... także raczej usuń, jak już to poszukaj w necie fotek z starymi skrzyniami i coś na wzór wystrugaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2014 To plastikowa ścianka z cegieł. Najpierw zmatowałem ją drobnym papierem ściernym, potem przemalowałem rozrzedzoną Pactrą A14 (brązowa). Jak to już wszystko wyschło - to popróbowałem na ściance pigmenty Vallejo - nowy specyfik którym się bawię. To 73106, 73107 (obydwa to odcienie rdzy) oraz 73116 (czarny). Greif te palety to taka zabawa z nudów sklejanie i malowanie. Faktycznie to mnie zagiąłeś aż muszę pogrzebać w necie :P Dzięki za czuwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 CześćAle wtedy nie było euro palet... także raczej usuń, jak już to poszukaj w necie fotek z starymi skrzyniami i coś na wzór wystrugaj. Pozdrawiam Były, tylko miały inną nazwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2014 O żesz lać mnie w mordę, a ja wczoraj kombinowałem ze zdjęcia jak skleić palety z RB Model. Dziękuję za zdjęcie, wykorzystam te udostępnione przez Ciebie do zrobienia takich palet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 15 Kwietnia 2014 Super Moderator Share Napisano 15 Kwietnia 2014 @rotpol13 Amerykańskie ?? Masz fotkę niemieckich? Jak pokażesz jedną to powiem ok , możesz nawet gapę do nich dodać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 W międzyczasie znalazłem coś co do tej dioramy wydaje się być niezbędne: Diesellok D311 Nie mówię, że darmo dają, ale jest ładna. http://doramodels.jimdo.com/modelle-kits/diesellok-d311/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 16 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Świetne, tylko gdzie ja bym to postawił? Razem ze składem od razu za działem? czas na poszukiwania po sklepach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Lekkie przedłużenie dioramki i już! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 16 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Nie, nie da rady podstawa robiona była pod wymiary kredensu Tory są dłuższe od pociągu, jak znajdę taki model w 1:35 to zobaczę jaką będzie miał w tej skali długość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 jak znajdę taki model w 1:35 to zobaczę jaką będzie miał w tej skali długość Drobiazg. Niecałe 65 cm, więc o 1/3 krótszy od samej armaty. No i była to dedykowana lokomotywa do armat kolejowych. Edit: ----------- Dołączam jeszcze nastrojową fotkę 28 cm K5(E) z frontu wschodniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi