Skocz do zawartości

Podkład bez uprzedniego umycia modelu

RapToWny

Rekomendowane odpowiedzi

Czy można kłaść podkład np. surfacer mr.hobby bez uprzedniego mycia modelu w wodzie z płynem do naczyń?

Pamiętaj, że mycie w wodzie z płynem do naczyń to jedno, ale potem koniecznie musisz płukać w wodzie destylowanej bo Ci plamy z osadów na modelu zostaną i po malowaniu wyjdą...

A poważnie - to takie zalecenia sprzed 15-u lat kojarzę.

O ile nie robiłeś usmarowanymi paluchami to sobie możesz odpuścić kąpiele.

O ile nie robiłeś usmarowanymi paluchami to sobie możesz odpuścić kąpiele.

Nie do końca, chociaż paluchy rzecz ważna, ale jak już kiedys o tym pisałem:

W trakcie produkcji modelu, aby wypraska łatwo wyszła z formy, to formy są spryskiwane różnymi

świństwami, najczęściej tłustymi. Potem wypraska jest tylko lekko płukana przy okazji studzenia, więc

tłuszcz zostaje na plastiku. Dlatego (przede wszystkim) zalecane jest odtłuszczanie modelu przed malowaniem.

A przy okazji - jest jakaś sprawdzona, w miarę skuteczna metoda zabezpieczenia blaszek PE przed oderwaniem od nich farby?

Kładę na taką blachę podkład i czego bym nie robił, to i tak kończę z oderwanymi kawałeczkami farby, która totalnie nie chce trzymać się tej blachy.

Co można z tym zrobić?

A blaszki nie są też czasem pokryte jakąś powłoką ? Słyszałem że bodaj Part je czymś pokrywał i uniemożliwiało to lutowanie, może ta powłoka ma jakiś wpływ na przyczepność, choć ja nigdy z blaszkami problemu nie miałem.

Masz dwie opcje do wyboru: albo Mr. Metal Primer, albo Mr.Primer Surfacer 1000 . To z palety gunze. Osobiście używam tego drugiego specyfiku i zero problemów! Mam dwa w jednym - podkład i do plastiku, i do blaszek.

Masz dwie opcje do wyboru: albo Mr. Metal Primer, albo Mr.Primer Surfacer 1000 . To z palety gunze. Osobiście używam tego drugiego specyfiku i zero problemów! Mam dwa w jednym - podkład i do plastiku, i do blaszek.

Kupię więc Mr. Metal Primer, bo do tej pory używałem albo Surfacera Gunze 1500, albo tego białego, też Gunze.

W takim razie Metal Primer.

Serdeczne dzięki.

A dynksa to ja Panowie stosuję wewnętrznie, nie do blaszek. Nie zmarnuje się ani kropelka.

A dynksa to ja Panowie stosuję wewnętrznie

Przepuszczasz przez chlebek, żeby kolor stracił?

W życiu, wtedy traci swój szlachetny posmak.

A w ogóle to się filtruje przez bułkę kajzerkę, nie przez chleb, widać że się nie znacie.

Ca jest najlepszy, należy tylko pamiętać że im więcej go w miejscu klejenia tym gorzej trzyma, najlepiej nakładać jak najcieńszą warstwę i mocno ( w miarę możliwości) docisnąć, można też posiłkować się przyśpieszaczem do ca, szczególnie zimą gdy powietrze jest suche a ca wiąże wyciągając wilgoć, dlatego m.in. skleja paluchy w sekundę Pomoże też lekkie zmatowienie miejsca klejenia, ale to nie zawsze jest możliwe.