ZzB Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca W dniu 20.03.2025 o 19:25, socjo1 napisał: Też mi się wydaje, że producentom chyba łatwiej jest ogarnąć odkształcanie dużych odlewów żywicznych niż wydruków 3D. Hej. Z odlewami jest łatwiej. Żeby ustabilizować długi i wąskie element wkładałem do formy kawałek stalowej rurki. A w przypadku wyjątkowo chorego kształtu zlutowałem druciany szkielet. Tak przy okazji - robiłem też kiedyś odlewy kompozytowe armat. Do formy wkładałem lufę z igły i oblewałem zamkiem. Pozdrowionka ZzB 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca (edytowane) W dniu 27.03.2025 o 22:05, ZzB napisał: Żeby ustabilizować długi i wąskie element wkładałem do formy kawałek stalowej rurki. przypomniałeś mi - Stare modele odlewane z żywicy miały takie elementy, w dużych figurkach kiedyś tak robił verlinden przy włocznich etc Edytowane 29 Marca przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia (edytowane) z kronikarskiego obowiązku... IronShipWrights zapowiedział w 1/350 trzy nowe cygara - tym razem same brytole : - HMS Dreadnought (S101) - typ Upholder w konfiguracji po sprzedaży Kanadyjczykom - typ Swiftsure EDIT -------------------------- a w 1/700 fregata typ 22 ( Broadsword class ) od OrangeHobby (ale tylko WL) : EDIT 2 ---------------------- od greków wznowienie Asheville w 1/350 oraz całkowicie nowy projekt w 1/144 : tu link do zdjęć zawartości : https://hellenicshipmodel.gr/product/asheville-class-pgm-gun-boat-hellenic-version-1-144/ Edytowane 14 Kwietnia przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Może nie bardzo okrętowe , ale chyba tutaj najbardziej się nadaje do wklejenia. Druk 3D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia (edytowane) ładne, ładne..... ja to czekam z utęsknieniem na porządnego Marinera w 350 z druku 3D , ale Wikinga też bym nabył jeśliby się nadarzyła okazja EDIT --------- no ale oczywiście nie od ruskich bo sumienie by mi nie dało spokoju... Edytowane 6 Kwietnia przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia 14 godzin temu, M.A.V. napisał: ładne, ładne..... ja to czekam z utęsknieniem na porządnego Marinera w 350 z druku 3D , ale Wikinga też bym nabył jeśliby się nadarzyła okazja EDIT --------- no ale oczywiście nie od ruskich bo sumienie by mi nie dało spokoju... no to chyba wypada czekać na L'Arsenala , że to ogarnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia (edytowane) Black Cat zapowiedział przeskalowanie niektórych swoich modeli do skali 1/700. Edytowane 7 Kwietnia przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 12 Kwietnia Share Napisano 12 Kwietnia Model drukowany w 3D 1/700 USS Aylwin (DD-355) 1942 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia @KFS-miniatures się nie chwali, ale wrzucili recenzję nowego USS Enterprise od Flyhawka: https://www.kfs-miniatures.com/1-700-uss-enterprise-cv-6-flyhawk-model/?fbclid=IwY2xjawJxvHZleHRuA2FlbQIxMQABHpazkyp47IipxSkKVVuHf2LNj7vmh16zgZeaAWNUqUmqW2Ai2LjzpqVt70Nw_aem_roIiXfwjqvvlrI7n_SjOEQ Recenzja zaskakująco chłodna, chyba jednak nie pozbędę się ze swojego składziku modelu Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 24 Kwietnia Share Napisano 24 Kwietnia W skali 1/350 I Love Kit prezentuje niszczyciel DD-479 Stevens , Hobby Boss monitor Lord Clive 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 24 Kwietnia Share Napisano 24 Kwietnia Magic Factory , skala 1/350 , PLAN 054B Frigate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Kwietnia Share Napisano 24 Kwietnia (edytowane) to ja dorzucę coś jeszcze.... 1 x 350 : 1 x 700 : EDIT -------------------- Edytowane 28 Kwietnia przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 25 Kwietnia Share Napisano 25 Kwietnia (edytowane) W dniu 24.04.2025 o 23:13, Cypis napisał: Hobby Boss monitor Lord Clive coz za piekna pokraka i to z konfiguracja z 1918 z tym wielkim działem na rufie - ale ja juz sobie obiecałem Nie! dokupi nie skończę czegoś Edytowane 27 Kwietnia przez laskonogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia (edytowane) W dniu 24.04.2025 o 23:13, Cypis napisał: W skali 1/350 I Love Kit prezentuje niszczyciel DD-479 Stevens jeśli ten model wyjdzie ( najprawdopodobniej dopiero po wakacjach ) to będzie ciekawe uzupełnienie do tamkowych fleczków bo jakby nie patrzeć robią go w konfiguracji eksperymentalnej z katapultą do obsługi wodnosamolotów... Tzn w 1943 w okresie marzec-październik 6 niszczycieli typu Fletcher (od DD-476 do DD-481) zostały wyposażone w katapultę i dźwig do obsługi wodnosamolotów OS2U Kingfisher (zdemontowano wyrz.torped, tylni maszt oraz 5 wieżę 127mm) ostatecznie po niecałym roku użytkowania (w założeniu te okręty miały służyć do dalekiego zwiadu) stwierdzono że niszczyciele to za małe jednostki do operowania wodnosamolotów i cały osprzęt podczas remontu zdemontowano przywracając wszystkim jednostkom pierwotną konfiguracje. podsumowując - sam golas pewnie będzie jakościowo a'la trumpek więc szału nie będzie, ale jeśli ktoś wyda do niego jakieś dobre blachy to może być z tego interesujący temat na dioramkę Edytowane 28 Kwietnia przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia Yukikaze w 1/700 z dodatkami dla wersji z 1944 z bitwy o Leyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia Special Navy w 1/72 Kriegsfischkutter ‘WWII German Patrol and Minesweeper Ship’ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia Admirał Nachimow w skali 1/700 od U-boot Laboratorium 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 1 Maja Share Napisano 1 Maja Firma Riurik wyda w 1/350 drukowany 3D model niszczyciela Projekt 47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja ciekawa drobnica w kontekście walk w Ukrainie ( sprzęt używany przez obie strony konfliktu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja Model 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Środa o 17:25 Share Napisano Środa o 17:25 Chilijska firemka Yacare Scale Models wydaje model 3D w skali 1/350 OP typu Gotland . Dla ludzi o mocnych nerwach zdjęcie wydruku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano Środa o 18:05 Share Napisano Środa o 18:05 (edytowane) W dniu 7.05.2025 o 19:25, Cypis napisał: Chilijska firemka Yacare Scale Models wydaje model 3D w skali 1/350 OP typu Gotland . Dla ludzi o mocnych nerwach zdjęcie wydruku . to amatorska JDG założona przez hoobyste - na razie wyroby to straszne kasztany ale może kiedyś się rozwiną jakościowo.... Na razie najlepsze Gotlandy są nadal od bułgara z OKB mimo że szału też nie robią i wymagają sporo wkładu własnego EDIT ----------------------- przy okazji Grigorov pokazał dwie sowieckie nowości : http://shop.okbgrigorov.com/product/1290/1-350-soviet-submarine-project-629r-early-nato-name-golf-i-mod-ssq-n350055.html http://shop.okbgrigorov.com/product/1289/1-350-soviet-submarine-project-project-945-barrakuda-nato-name-sierra-i-n350054.html Edytowane 8 godzin temu przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Sobota o 13:40 Share Napisano Sobota o 13:40 Recenzja Mogadora z Black Cat 1/350 http://www.modelwarships.com/reviews/ships/fr/dd/Mogador-350-bc/BlackCatMogador.htm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu W dniu 29.04.2025 o 23:02, Cypis napisał: Special Navy w 1/72 Kriegsfischkutter ‘WWII German Patrol and Minesweeper Ship’ https://www.specialhobby.net/2025/05/kriegsfischkutter-wwii-german-patrol.html 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi