Szydercza Gała Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2014 Tak myślałem że się zainteresujesz Ja mam jakiśtam najtańszy PVA wood glue ale to w sumie wszystko jedno, byle jaki wikolowaty klej do drewna da radę. Nie wiem co teraz jest w Polszy dostępne, kiedyś oprócz wikolu był jeszcze Ponal czy jakoś tak... Ta błona jest całkiem mocna, moją testową ramkę zmiętosiłem w łapie a błonka sie po prostu odkleiła, ale zachowała kształt i sie nie rozerwała. Dziś Starłem sie z ostatnią rurą kominową ( i właśnie zauważyłem na fotce że zapomniałem o pierścieniach ) oraz wymęczyłem moje pierwsze zejściówki z blachy. W sumie jakoś wyszły, jak wiadomo praktyka czyni miszcza, ostatnia zajeła mi tyle czasu co 2 schodki w pierwszej Jutro muszę cały ten badziew z ostatnich kilku podejść pomalować, Klon Pierworodny będzie miał radochę jak pójdziemy napompować "Fafika" ( artystyczny pseudonim mojego wysokiej jakości kompresora z odzysku ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 byle jaki wikolowaty klej do drewnaA wikol to nie schnie przezroczyście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 byle jaki wikolowaty klej do drewnaA wikol to nie schnie przezroczyście? Schnie. Ale farba to juz niekoniecznie Na powaznie to PVA mozna kleic w zasadzie wszystko... I jest podobno bardziej trwaly niz CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 hehe...no tak, poćwiczę jeszcze oglądanie zdjęć ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2014 oglądanie zdjęć ze zrozumieniem to podstawa Z tym trzymaniem mocniej od gluta to gruba przesada, trzymać trzyma, ale glut trzyma o wiele mocniej Niemniej do klejenia co mniej ważnych elementów też używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Do blacmana i Gały - skoro mnie namawiacie na druty, to podpowiedźcie na jakiż to kolorek je malujecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 A Ty Paparazo skąd się urwałeś? Toz to moneta którą posługuje sie sojusznicza Francja, na prawdę nie wiem o co Ci chodzi. Do tego stopnia nie wiem że chyba Pułkownik osobiście weźmie Cię na spytki w piwnicach Twierdzy No i wracając do statka, jak to zwykle kiedy zostaje do zrobienia ostatni krok, okazuje sie że składa sie on z 1000 mniejszych kroczków Komin oblepiony już detalem: Tutaj namiocik juz na miejscu, podobnie z resztą jak zejściówki na poprzednich fotkach: No i ogólnie z opakowaniem w tle: Z ostatniego kroku zostało juz tylko 874 kroczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 875... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 Ty to byś lepiej privy cztał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 No,już kurna przeczytałem... Co za niecierpliwe Oko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Do blacmana i Gały - skoro mnie namawiacie na druty, to podpowiedźcie na jakiż to kolorek je malujecie... Ja na szaro... A Kolega Gała to nie wiem.... Drucik najlepszy to chromowo niklowy. Miedziany moze byc za miekki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2014 A ja to różnie, szary, czarny, gunmetal, czasem mieszanka powyższych, w zależności od sytuacji i koncepcji Dziś oko mnie bolało, więc tylko podłubałem w śmietniku okołomostkowym, tak na polepszenie: WIELKIE JOŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 Znaczy się, to WIELKIE JOŁ, to ta centówka... P.S.: Dzięki chłopy za drucianą podpowiedź. Już masztu niet i sznurków tyż... Się nowe robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2014 No czyma sie ten Mirażowy wynalazek zębami i pazurami Dziś tzw śmieć pozostały, przyśnięty podkładem.... Nie tykam sie więcej krajowej produkcji wynalazków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 A co Ty Gała chcesz od krajowych wynalazków, a? Fajny flowerek Ci wychodzi... Parę innych Mirage wypuścił... Mógłbyś ładną kolekcję sporządzić... Ja się zastanawiam nad kolejnym... A Ty co, wyroby krajowe się nie podobają...? To dlaczemu wróciłeś do groszówki...? Toć bity w Polsze... Nyszt fersztejen... Tym trzosem..., z groszem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2014 A co tu jest do fersztejen, nawet nie potrafią właściwego ścierwa do pudełka wsadzić Gdyby to nie był taki kartofel to skończyłbym już ze dwa miesiące temu A groszówka się załapała przypadkiem, ciemno było i złapałem nie tą monetę co trzba Tak więc żadnych więcej kartoflów z miraża, nawet jeżeli wypuszczą iskrę której pożada RIDŻ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 No, teraz ja fersztejen... A własnie, co tam u RIDŻA, bo jakoś ostatnio nie mogę go jakoś uchwycić na różnej prowiniencji forumach... Już pomalowawszy nowy metaliczeskij masztunio. Dziś wsadzę do dziury (w pokładzie, ma się rozumieć...) i wezmę się za olinowanie..., znaczy się za ożyłkowanie bądź odrutowanie - wybór należy do mnie... Tym...asem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 No i byłoby, mostek gotowy, trza było wyprodukowac trochę śmiecia we własnym zakresie, ale ostatecznie nie ma już więcej elementów więc co mi tam. Tera pora na SYF Zapodałem też łąńcucha, trza go jak widać podmalować tu i tam No i na koniec z włożonym masztem, tak wygląda widziany okiem nieuzbrojonym WIELKIE JOŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Hehe aż gupio wygląda ten biały reling przy obtrzaskanym kadłubie. Bez tego brudzenia się nie obejdzie. Mocnego brudzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Jak na kartofla to nawet ładnie go ostrugałeś. To fakt Mirage to nie Tamiya ani nawet nie Revell. Byłem ciekawy czy dojdziesz do końca i widzę że powoli można zacząć ci gratulować. U mnie to już dawno byłyby z niego frytki. Stefan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 się mi tylko łańcuch nie podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Ładnie to wygląda. No i byłoby, mostek gotowy, trza było wyprodukowac trochę śmiecia we własnym zakresie, ale ostatecznie nie ma już więcej elementów więc co mi tam. Nie zapomnij o pokolorowaniu osłon świateł pozycyjnych. Z reguły były malowane w kolorach świateł a nie zaś w kamuflażu. Przycięte kawałki przezroczystej ramki pociągniętej przezroczystą czerwienią i zielenią powinny załatwić same lampy. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2014 Dzięki, ale do końca jeszcze trochę. Blacman jakieś sugestie dotyczące łańcucha? W nie-Makro to on nawet jakoś wygląda, ale dobra rada zawsze w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Zanabądź zwykły łańcuszek. W skali 1/350 40 ogniwek na cal daje łańcuch za mały dla duzych jednostek typu krążownik i w górę. Ale na ogórka może byc calkiem bardzo OK. http://www.builders-in-scale.com/bis/parts-chain.html Ten trawiony ma bardzo nienaturalne łączenia ogniwek... A charakterystyczne naciągnięcie w powietrzu uroku to mu nie dodaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 Co do kształtu/ łączenia ogniw zgoda, ale to że są wyprężone jak struny fortepianowe to akurat święta prawda Na muzealnym jest trochę luzu ale tyle da sie jeszcze zrobić, nie dociskałem jeszcze bo chciałem żeby klej wysechł dobrze. W Ogóreczniku juz nie będę kombinował z łańcuszkami, ale na następny raz będzie jak znalazł, trza będzie zainwestować przy najbliższej okazji, dzięki za linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi