Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak myślałem że się zainteresujesz Ja mam jakiśtam najtańszy PVA wood glue ale to w sumie wszystko jedno, byle jaki wikolowaty klej do drewna da radę. Nie wiem co teraz jest w Polszy dostępne, kiedyś oprócz wikolu był jeszcze Ponal czy jakoś tak... Ta błona jest całkiem mocna, moją testową ramkę zmiętosiłem w łapie a błonka sie po prostu odkleiła, ale zachowała kształt i sie nie rozerwała.

Dziś Starłem sie z ostatnią rurą kominową ( i właśnie zauważyłem na fotce że zapomniałem o pierścieniach ) oraz wymęczyłem moje pierwsze zejściówki z blachy. W sumie jakoś wyszły, jak wiadomo praktyka czyni miszcza, ostatnia zajeła mi tyle czasu co 2 schodki w pierwszej

131_zps685965ea.jpg~original

132_zps20df8385.jpg~original

Jutro muszę cały ten badziew z ostatnich kilku podejść pomalować, Klon Pierworodny będzie miał radochę jak pójdziemy napompować "Fafika" ( artystyczny pseudonim mojego wysokiej jakości kompresora z odzysku ).

• Odpowiedzi 299
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
byle jaki wikolowaty klej do drewna
A wikol to nie schnie przezroczyście?

Schnie. Ale farba to juz niekoniecznie

Na powaznie to PVA mozna kleic w zasadzie wszystko... I jest podobno bardziej trwaly niz CA.

Napisano

oglądanie zdjęć ze zrozumieniem to podstawa Z tym trzymaniem mocniej od gluta to gruba przesada, trzymać trzyma, ale glut trzyma o wiele mocniej Niemniej do klejenia co mniej ważnych elementów też używam.

Napisano

Do blacmana i Gały - skoro mnie namawiacie na druty, to podpowiedźcie na jakiż

to kolorek je malujecie...

Napisano

A Ty Paparazo skąd się urwałeś? Toz to moneta którą posługuje sie sojusznicza Francja, na prawdę nie wiem o co Ci chodzi. Do tego stopnia nie wiem że chyba Pułkownik osobiście weźmie Cię na spytki w piwnicach Twierdzy

No i wracając do statka, jak to zwykle kiedy zostaje do zrobienia ostatni krok, okazuje sie że składa sie on z 1000 mniejszych kroczków

Komin oblepiony już detalem:

133_zpsfe1b0302.jpg~original

134_zpsb71f1d41.jpg~original

137_zps641dbd80.jpg~original

Tutaj namiocik juz na miejscu, podobnie z resztą jak zejściówki na poprzednich fotkach:

135_zpsabd939a4.jpg~original

136_zpsb012f73f.jpg~original

No i ogólnie z opakowaniem w tle:

138_zps0ef63e98.jpg~original

Z ostatniego kroku zostało juz tylko 874 kroczki

Napisano

No,już kurna przeczytałem... Co za niecierpliwe Oko...

Napisano
Do blacmana i Gały - skoro mnie namawiacie na druty, to podpowiedźcie na jakiż

to kolorek je malujecie...

Ja na szaro... A Kolega Gała to nie wiem....

Drucik najlepszy to chromowo niklowy. Miedziany moze byc za miekki.

Napisano

A ja to różnie, szary, czarny, gunmetal, czasem mieszanka powyższych, w zależności od sytuacji i koncepcji

Dziś oko mnie bolało, więc tylko podłubałem w śmietniku okołomostkowym, tak na polepszenie:

139_zpsfcc357c9.jpg~original

WIELKIE JOŁ

Napisano

Znaczy się, to WIELKIE JOŁ, to ta centówka...

P.S.: Dzięki chłopy za drucianą podpowiedź. Już masztu niet i sznurków tyż... Się nowe robi...

Napisano

No czyma sie ten Mirażowy wynalazek zębami i pazurami

Dziś tzw śmieć pozostały, przyśnięty podkładem....

140_zpsd06a9e3b.jpg~original

141_zps7f15aea6.jpg~original

Nie tykam sie więcej krajowej produkcji wynalazków

Napisano

A co Ty Gała chcesz od krajowych wynalazków, a? Fajny flowerek Ci wychodzi... Parę innych Mirage wypuścił... Mógłbyś ładną kolekcję sporządzić... Ja się zastanawiam nad kolejnym... A Ty co, wyroby krajowe się nie podobają...? To dlaczemu wróciłeś do groszówki...? Toć bity w Polsze... Nyszt fersztejen...

Tym trzosem..., z groszem...

Napisano

A co tu jest do fersztejen, nawet nie potrafią właściwego ścierwa do pudełka wsadzić Gdyby to nie był taki kartofel to skończyłbym już ze dwa miesiące temu

A groszówka się załapała przypadkiem, ciemno było i złapałem nie tą monetę co trzba

Tak więc żadnych więcej kartoflów z miraża, nawet jeżeli wypuszczą iskrę której pożada RIDŻ

Napisano

No, teraz ja fersztejen... A własnie, co tam u RIDŻA, bo jakoś ostatnio nie mogę go jakoś uchwycić na różnej prowiniencji forumach...

Już pomalowawszy nowy metaliczeskij masztunio. Dziś wsadzę do dziury (w pokładzie, ma się rozumieć...) i wezmę się za olinowanie..., znaczy się za ożyłkowanie bądź odrutowanie - wybór należy do mnie...

Tym...asem...

Napisano

No i byłoby, mostek gotowy, trza było wyprodukowac trochę śmiecia we własnym zakresie, ale ostatecznie nie ma już więcej elementów więc co mi tam. Tera pora na SYF

142_zps16508710.jpg~original

143_zpsf5c63e8f.jpg~original

144_zpsbaa22c36.jpg~original

145_zps0e22fef5.jpg~original

146_zpse5716a67.jpg~original

Zapodałem też łąńcucha, trza go jak widać podmalować tu i tam

147_zpsc8b42c4b.jpg~original

No i na koniec z włożonym masztem, tak wygląda widziany okiem nieuzbrojonym

148_zpsc871299a.jpg~original

WIELKIE JOŁ

Napisano

Jak na kartofla to nawet ładnie go ostrugałeś. To fakt Mirage to nie Tamiya ani nawet nie Revell. Byłem ciekawy czy dojdziesz do końca i widzę że powoli można zacząć ci gratulować. U mnie to już dawno byłyby z niego frytki.

Stefan

Napisano

Ładnie to wygląda.

No i byłoby, mostek gotowy, trza było wyprodukowac trochę śmiecia we własnym zakresie, ale ostatecznie nie ma już więcej elementów więc co mi tam.

Nie zapomnij o pokolorowaniu osłon świateł pozycyjnych. Z reguły były malowane w kolorach świateł a nie zaś w kamuflażu. Przycięte kawałki przezroczystej ramki pociągniętej przezroczystą czerwienią i zielenią powinny załatwić same lampy.

Pozdrawiam,

Marek

Napisano

Dzięki, ale do końca jeszcze trochę. Blacman jakieś sugestie dotyczące łańcucha? W nie-Makro to on nawet jakoś wygląda, ale dobra rada zawsze w cenie

Napisano

Co do kształtu/ łączenia ogniw zgoda, ale to że są wyprężone jak struny fortepianowe to akurat święta prawda

HMS_Vervain_4_inch_Mk_IX_gun_1942_IWM_A_10666_zpsda15f743.jpg~original

obity_zps2653cb6b.jpg~original

Sackville2019204in20mount_zps13c0e514.jpeg~original

Na muzealnym jest trochę luzu ale tyle da sie jeszcze zrobić, nie dociskałem jeszcze bo chciałem żeby klej wysechł dobrze. W Ogóreczniku juz nie będę kombinował z łańcuszkami, ale na następny raz będzie jak znalazł, trza będzie zainwestować przy najbliższej okazji, dzięki za linka.