wapel Posted January 21, 2014 Share Posted January 21, 2014 Hej, rozpoczynam pracę nad nową scenka. Najpierw plany: Potem ustawienie na podstawce - wyciąłem z kartki fasady i ostatecznie rozmieściłem w przestrzeni: Czwóreczka zameldowała się na placu boju: Zacząłem strugać pianino: Żonka wycina mi dachówki, które wydrukowałem sobie na plastiku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted January 22, 2014 Share Posted January 22, 2014 Super projekcik. Pianino wymiata, a i pozdrowienia dla małżonki za zaangażowanie w temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted January 22, 2014 Author Share Posted January 22, 2014 Dzięki bazylms . W sumie nie wiele do pokazania, ale mam plan, żeby do weekendu jeden budyneczek skończyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted January 23, 2014 Author Share Posted January 23, 2014 Dziś króciutko: Odebrałem laserowo wycięte literki do szyldu sklepu - tak żeby były wypukłe oraz okiennice. Pierwszą zrobiłem próbnie, ale widzę, że będzie ok - po prostu muszę staranniej odginać. No i powstał komin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JACER Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Czyli wszystko od podstaw ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted January 24, 2014 Author Share Posted January 24, 2014 Jak najbardziej tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted January 25, 2014 Author Share Posted January 25, 2014 Prace nad kamienicą są na takim etapie: Parter: Tutaj dachówki i obróbki blacharskie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted January 25, 2014 Share Posted January 25, 2014 ładnie, fasada budynku to też samoróbka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted January 25, 2014 Author Share Posted January 25, 2014 Tak jest - oba budynki są robione "od zera" z płyt gipsowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted January 31, 2014 Super Moderator Share Posted January 31, 2014 Żonka wycina mi dachówki, które wydrukowałem sobie na plastiku.Jaką drukarką? Na jakim plastiku? Na HIPS-ie? Widzę, że go głowica nie potopiła... Przymierzałem się do takiej operacji ale nie wiem, czy uszkodzeń drukarki nie będzie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrkur Posted January 31, 2014 Share Posted January 31, 2014 Orzeszku włoski!Dajesz dalej z tematem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted February 1, 2014 Author Share Posted February 1, 2014 Marcinie, tak - na hipsie 0,3mm. Na drukarce laserowej, z ustawieniami "druk na folii". Co prawda arkusz się trochę pofałdował od ciepła, ale po wycięciu małych elementów nie widać żadnych zniekształceń. Piotrek, właśnie działam dalej - może coś dziś wrzucę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted February 1, 2014 Super Moderator Share Posted February 1, 2014 Marcinie, tak - na hipsie 0,3mm. Na drukarce laserowej, z ustawieniami "druk na folii". Co prawda arkusz się trochę pofałdował od ciepła, ale po wycięciu małych elementów nie widać żadnych zniekształceń.Dzięki - pozostaje mi spróbowac na mojej plujce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted February 8, 2014 Author Share Posted February 8, 2014 Kamienice na chwilę obecną prezentują się tak: Wykonałem fragment dachu. Dom będzie mocno uszkodzony, więc chciałem pokazać część konstrukcji. Fragment więźby dachowej: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killerkk Posted February 8, 2014 Share Posted February 8, 2014 Coraz lepiej to wygląda! Będziesz dodawał figurki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted February 9, 2014 Author Share Posted February 9, 2014 Oczywiście, że tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted February 9, 2014 Share Posted February 9, 2014 Wydaje mi się ze powinieneś dodać jeszcze jętki łączące przeciwległe krokwie (tworzy to literę A) bo inaczej to dach pod ciężarem dachówki by się rozjechał. Bardzo dobrze to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted February 10, 2014 Author Share Posted February 10, 2014 Wydaje mi się ze powinieneś dodać jeszcze jętki łączące przeciwległe krokwie Bazyl, ten domek ma tylko około 6,5m - przy takiej rozpiętości nie trzeba dawać jętki, wystarczą same krokwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted February 17, 2014 Author Share Posted February 17, 2014 Dziękuję panowie. Tymczasem podciągnąłem prace dalej. Tradycyjne KAA-BOOOM !! : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 Kaa-boom wygląda super, tylko chyba przy takim bum w ścianę to by dachówki też pospadały. Oczywiście nie znam twoich zamysłów i tak sobie tylko filozofuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szary Posted February 19, 2014 Share Posted February 19, 2014 I teraz trzeba dorobić samolot wbity w dach Bardzo ładne budynki, dojdą jeszcze takie same okna i okiennice na górze po prawej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted February 21, 2014 Share Posted February 21, 2014 Bardzo efektowne. Patrzę gałami wybałuszonymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constructor Posted February 22, 2014 Share Posted February 22, 2014 Wyrwa w murze pod dachem mi się podoba najbardziej! Widać sporo pracy włożyłeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szary Posted February 22, 2014 Share Posted February 22, 2014 Bardzo ładnie, tylko teraz wygląda tak jakby wybuchło coś w środku, tak miało być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapel Posted March 1, 2014 Author Share Posted March 1, 2014 Budyneczki praktycznie gotowe do malowanie - pozostało dorobić parę detali, rynny itd. Teraz czeka mnie żmudne układanie bruku... Oto efekty: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts