Stojkovic Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Witam w kolejnym warsztacie. Tym razem zmierzę się z tytułowym szkrabem z tzw. "door knocker'em" czyli pukaczem do drzwi, bo tak nazywano montowane na tym pojeździe działko ze względu na bardzo słabe właściwości penetracyjne przeciwko innym pojazdom opancerzonym, w szczególności czołgom. Zestaw już leciwy, ale postaram się coś z niego wycisnąć. Budowę wesprę żywicznymi kołami od PanzerArt-u, blaszanymi błotnikami z Abera i lufą działa od RB Model. Co do błotników, jeśli te dragonowskie będą w miarę ok, blaszane wspomogą inny zestaw w kolejce: Okaże się w trakcie zmagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Super! Oglądam :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Ciekawy temat się szykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Robi się wysyp Sdk-ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Model póki co w tak mało zaawansowanym stanie, że szkoda pokazywać progres warsztatowy. W tak zwanym międzyczasie szukałem materiałów dotyczących budowanego pojazdu.Dragon w instrukcji pokazał jedynie schemat malowania bez info z jakiej konkretnie jednostki zostało zaczerpnięte. O ile logo Dywizji Grossdeutchland to niezbyt wymagająca zagadka, o tyle konkretny czas i miejsce akcji stanowi większe wyzwanie. Szczęśliwie odnalazłem dokładne zdjęcia jednostki, której szukałem. Z pomocą przyszło jedno z wydań Militaria XX wieku. No i wreszcie egzemplarz, który wykonam. Kolejne fotki już wkrótce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Lutego 2014 Autor Share Napisano 15 Lutego 2014 Prace idą bardzo mozolnie głównie przez brak czasu. Do tego jeszcze wygrzebałem trochę stuffu o którym kompletnie zapomniałem, że go mam. Zatem pojazd będzie stał na dioramce z figurkami. Kolejne etapy budowy będę relacjonował na bieżąco. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Marca 2014 Autor Share Napisano 2 Marca 2014 Jako że dyskusja w temacie ożywiona wrzucam kolejne fotki z placu boju. Radiostacja i nakładanie trzęsącymi się łapami mikrokalkomanii Panel przedni wozu Zdjęcie sprzętu wewnątrz (światło dzienne) Zdjęcia z użyciem lampy błyskowej... Malowanie poszczególnej drobnicy Kolejne zdjęcia już wkrótce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Marca 2014 Autor Share Napisano 8 Marca 2014 Witam, Kolejne dni przeznaczyłem na walkę z silnikiem, który będzie wyeksponowany przez otwarte klapy silnikowe. Dołożyłem wszelkich starań wznosząc się na wyżyny umiejętności by ten kawałek plastiku przypominał silnik. Lepiej nie umiem Silnik po montażu prezentuje się tak: Chłodnica. Nad karabinami jeszcze popracuję. Wykonałem też skrzynkę narzędziową która po uzupełnieniu o klamoty będzie stała na płycie nad silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Marca 2014 Share Napisano 8 Marca 2014 Jak na działająca jednostkę to chyba trochę za bardzo zardzweiały ten silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Marca 2014 Autor Share Napisano 8 Marca 2014 Niemieckie silniki często wyszlajane tak były szczególnie na froncie wschodnim gdzie wszelkie zaopatrzenie opóźniało się po kilkanaście tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Marca 2014 Autor Share Napisano 9 Marca 2014 Witam, Silnik już zamontowany na stałe w komorze. Całość przygotowana do malowania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Witam, Większość już poskładana w całość, więc lecimy z malowaniem. Za mną prawdziwa męczarnia z zestawem AK do modulacji panzergray. Trafiły mi się niestety zbuki a nie farby i musiałem walczyć z filtracją każdego odcienia. Kalki z dragona też dały w dupę niestety. Rwały się na kawałki mimo stosowania microset-u i delikatnego obchodzenia się z nimi. W diabły poszły dwa krzyże belkowe oraz oznaczenia 2 kompanii... Na szczęście dysponowałem kalkami 1 kompanii SS GrossDeutchland. Pozdrawiam i już niedługo kolejne uaktualnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 20 Marca 2014 Autor Share Napisano 20 Marca 2014 Kolejna porcja zdjęć z relacji budowy eSDeka. Model po głównych zabiegach. Przed nim jeszcze brudzenie i kurzenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Z ciekawością oglądam twoje warsztaty , ale malowanie tego modelu nie przypadło mi do gustu . Może przez tą modulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Marca 2014 Autor Share Napisano 21 Marca 2014 Dzięki za obecność! Glowiłem się nad ustaleniami światłocieni przez bite trzy dni. Nie mogłem znaleźć chociazby schematu lub warsztatu gdzie ktos modulował kfz. 250 w starszej wersji. Natrafiłem na kilka 250 Neu, ale boczne plyty maja juz inny kształt. W końcu przy ładnej pogodzie wystawiłem model na parapet i patrzyłem jak uklada się naturalne oświetlenie. W ten sposób pomalowałem model rozjaśniając niektóre elementy. Wiadomo, że nie jestem ekspertem od modulacji i sie ucze cały czas, ale uwazam że nie wyszło najgorzej. Zobaczymy jak pojdzie mi dalej z pigmentami. Jeszcze raz dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
connor Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Witam, pojazd bardzo ciekawy i rzadko spotykany. Sam ten model robiłem jakiś czas temu - wybrałem jednak polskie malowanie, lubię robić zdobyczne pojazdy. Bardzo miło wspominam pracę nad nim. Powodzenie z brudzeniem . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Marca 2014 Autor Share Napisano 22 Marca 2014 Główne brudzenie już za mną. Teraz krnąbrne gęsi i pozostałe etapy kurzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 Ładnie wszystko ubrudzone ale chyba zapomniałeś o spodzie kadłuba . Jakiś taki czyściutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Marca 2014 Autor Share Napisano 25 Marca 2014 Seria zdjęć przy sztucznym świetle. Na lepsze trzeba poczekać na słońce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 25 Marca 2014 Share Napisano 25 Marca 2014 A o co chodzi z symbolem dywizji? Hełm jest odwrócony w drugą stronę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Marca 2014 Autor Share Napisano 25 Marca 2014 Tak, zauważyłem to już po położeniu lakieru. Dragonowska kalka idealnie mi się wywinęła w taki sposób że nie zorientowałem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Marca 2014 Autor Share Napisano 27 Marca 2014 Model praktycznie skończony. Jak tylko dokleję nożyce do błotnika i zrobię fotki przy świetle dziennym, to wstawiam w galerię. Wszelkie komentarze na tym finiszowym etapie mile widziane. Póki co to szczyt moich modelarskich możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 Czyżby na klapie od silnika po wewnętrznej stronie były dwa ślady po wypychaczach? Poza rdzą reszta mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Marca 2014 Autor Share Napisano 27 Marca 2014 na jednej klapie będzie skrzynka (na foto) na drugiej szmata i olejarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meejohn Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 Witam. Podziwiam Twoje i wielu innych modele na tym forum. Modelik super pod względem wykonania i wszystkich zrobionych zabiegów...... super... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi