Coppercat Napisano 16 Lipca 2014 Autor Share Napisano 16 Lipca 2014 (edytowane) Mały update dla odświeżenia wątku. Prace cały czas trwają, ale ciężko idzie, bo wszystko czego się dotknę muszę powtarzać cztery razy Robię fotele, pasy itp. Fotki przykładowe foteli do Brabus'a Strzelam sobie w kolano, ale dam zbliżenie na górną część fotela: Na koniec fotka z prac nad układem mocowania foteli do Roadster'a (z zestaw'u ABER'a) Fotel na fotce od Hamann'a. cdn. Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Lipca 2014 Autor Share Napisano 19 Lipca 2014 (edytowane) Dłubania ciąg dalszy. W czwartym Mercedesie nie chciałem powielać amortyzatorów na bazie "gotowców" ABER'a. Po prostu mi się znudziły ...... Spróbowałem czegoś własnego. Na początku były amorki zestawowe: Zostały rozcięte w taki oto sposób: A następnie nawiercone: Potrzebne były materiały pomocnicze: - rurka mosiężna fi 2 mm (Castorama), - igła jednorazowa fi 1.3 mm (apteka), - sprężynki od ołówków automatycznych (chyba Kaufland, ale nie dam głowy) Rurka i igła zostały pocięte na odpowiednie długości. Sprężynki też troszkę przyciąłem. Po złożeniu (na razie na sucho) wyszło tak: Zrobiłem na razie po jednym przednim i tylnym. Jak będą wszystkie to je pomaluję i pokażę efekt końcowy. Przerobiłem również pasy i ich mocowanie. W Brabus'ie wyglądają obecnie tak: Szykuję siedzenia do pozostałych wersji: I to by było na tyle..... Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 20 Lipca 2014 Share Napisano 20 Lipca 2014 Pomysł na amorki mnie poskładał, świetna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 20 Lipca 2014 Share Napisano 20 Lipca 2014 Amorki mega fajnie wyszły, fotel też o niebo lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 20 Lipca 2014 Share Napisano 20 Lipca 2014 Ooooooooooo za amorki duży plus. Bardzo mi się podoba patent. Wyglądają 10x lepiej niż zestawowe. Ładny ciemny niebieski na fotelach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Po powrocie z mazurskiej głuszy biorę sie do roboty Na warsztat trafiły zawiasy maski silnika. Będą trzy rodzaje zawiasów. Dwa komplety produkcji TopGun Works (tu podziękowania dla Kashato ), jeden zestaw ABER'a i jeden KA-Models. Aber'owe zawiasy już zrobiłem wcześniej. Pozostałe po wycięciu z blaszek wyglądały tak: Po dość żmudnym wyginaniu było tak: Do łączenia elementów mechanizmów użyłem mosiężnych nitów RB Models (0.5x3 mm), lutownicy Dremel'a i całej fury cierpliwości Wyszło w stanie surowym mniej więcej tak: Zastanawiam się teraz co dalej z tym począć: czym pomalować ? jak to dopasować do modelu, żeby się maska ładnie ułożyła ? Ma ktoś jakieś pomysły, doświadczenie w tym względzie ??????? Muszę jeszcze dorobić siłowniki do zawiasów KA-Models - od podstaw, a do TopGun Works zrobię chyba też po swojemu, bo zestawowe są wątpliwej jakości (stalowe rureczki - nie polutuję ). Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Etat w szwajcarskiej fabryce zegarków masz zapewniony - a może nawet w rosyjskiej. Jestem pod wrażeniem. Wyjaśnienie dla laików: Rosyjskie zegarki "chodzą" tak samo dobrze jak szwajcarskie, a nawet trochę szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Dzięki Marak za dobre słowo Ma ktoś pomysł jak to pomalować (i czym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Mosiężne można by ściemnić oksydą do mosiądzu ( w sklepie dla plastyków ) powinny się zrobić czarne po długim moczeniu. Natomiast te srebrne hmmm jeżeli to alpaka to też jest odpowiednia oksyda. Opcjonalnie czarna emalia położona na podkład do blaszek ( Mr. hobby) powinna zdać rezultat. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2014 Dzięki Tomku za radę Chodzi o to, żeby farba, czy oksyda nie ścierała się zbytnio podczas pracy zawiasów. Blaszki są chyba stalowe, bo nie dają się lutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Utknąłem w szczegółach, detalach i innych pierdółkach. Niektóre z nich: Nie do przerobienia, bo wszystko x4, x8 (to, co w parach) i więcej ...... Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Pojadę klasykiem - skąd taka wielka groszówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Kupiłem na targu staroci i dotoczyłem do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Kluczyki pewnie od Twojego merca a Ty chcesz poszpanować że takie małe zrobiłeś do modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Właśnie, à propos kluczyków: Czy ktoś wie, gdzie to ustrojstwo się wtyka ??? Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hajdziu Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 I wszystko jasne Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 24 Sierpnia 2014 Share Napisano 24 Sierpnia 2014 Jakiego mikroskopu używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Takiego : Zakupiony w zaprzyjaźnionym sklepie modelarskim za ok. 20 zł. Ma kilka okularów i wymienne szkiełka. Zastanawiam się nad wymianą na wersję z podświetleniem Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 24 Sierpnia 2014 Share Napisano 24 Sierpnia 2014 Kupowałeś przez internet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Nie. Fotka jest z sieci, ale kupowałem w sklepie za rogiem. Lubię czasem coś kupić tradycyjnie. Nawet płacę gotówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Po prostu SZOK. ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 5 Września 2014 Autor Share Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Dłubaniny przy detalach ciąg dalszy: wymyśliłem jak zrobić brakujące siłowniki do maski silnika (przy zawiasach) i do drzwi. Jeden komplet mam z zestawu ABER'a, ale przy jego cenie nie wchodzi w rachubę zakup kolejnych. Do wykonania siłowniczków wykorzystałem: - zestaw rurek mosiężnych Albion Alloys, - lutownica gazowa Dremel, - pasta do lutowania (użyłem Easy Print). - kawałki złomu z blaszek PE (mosiądz), - kawałek drutu miedzianego o średnicy ok. 1 mm. Z zestawu AA wziąłem rurki: 1.1 mm, 1.3 mm i 1.5 mm Mają one tę sympatyczną cechę, że pasują do siebie na zasadzie teleskopu. Na początek nasunąłem na siebie rurki 1.1 mm i 1.3 mm. Niewiele, na długości ok. 0.5 mm i zlutowałem. Następnie odciąłem tak, aby na cieńszej rurce zotało tylko tyle grubszej rurki, ile było nasunięte. Tu kolejna cecha rurek: można je ciąć zwykłym nożem modelarskim Po odcięciu otrzymałem tłoczysko siłownika ze zgrubieniem na końcu. Następnie podobne nasunięcie zrobiłem dla rurek 1.3 i 1.5 mm. Tyle tylko, że po zlutowaniu odcięcie nastąpiło na granicy grubszej rurki. Dostałem w ten sposób cylinder siłownika z wewnętrznym kołnierzem. W całej zabawie chodziło o to, żeby siłownik przy maksymalnym wysunięciu tłoczyska z cylindra nie wyskoczył na zewnątrz. Po złożeniu do kupy: Uchwyty na końcach siłownika zrobiłem różne na obu końcach: na cieńszym to poprostu nawiercona i opiłowana blaszka ze złomu PE, a na grubszym kawałek drutu miedzianego, który zgniotłem w płaskich kleszczach i opiłowałem. Wyszło coś w rodzaju korka z uchem. Nie wiem, czy to kogoś zainteresuje Jeżeli tak, to mogę zrobić więcej szczegółowych fotek. Czeka mnie zrobienie kilkunastu siłowników tym sposobem. Próbowałem wykorzystać rurki z zestawów Trumpeter'a (pokazały się ostatnio w sklepach), ale są zbyt grubościenne Na koniec jeszcze kilka fotek ze zmagań z wlotami powietrza na maskach i "siatkowania" skrzeli. Wersja 722 Od strony silnika. Pod spodem będą jeszcze siateczki maskujące wloty, więc nie przykładałem się zbytnio do eleganckiego przycinania folii alu. Wersja Hamann: Skrzela od 722: Sorry za wypaćkane maski silników, ale fotki robione na roboczo. I to by było na tyle....... Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Września 2014 Autor Share Napisano 7 Września 2014 (edytowane) W związku z szalonym zainteresowaniem w wątku piszę post pod postem. Sorry. Dzisiaj popełniłem młodsze rodzeństwo wczorajszych siłowników. Są duuuużo mniejsze i będą przy zawiasach maski silnika. I jeszcze zdjęcie rodzinne z kuzynem z ABER'a: Zapomniałem dołożyć mojej 1-groszówki do fotek Mam jeszcze do zrobienia: 4 małe (do maski) i 4 duże (do drzwi). Masakra Chyba pójdę na wódkę ....... Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 Podziwiam taka dłubaninę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi