Coppercat Napisano 27 Października 2014 Autor Share Napisano 27 Października 2014 (edytowane) Sorry za off top, ale nie mogłem się powstrzymać. Jeszcze fotka Stig'a i ZZ-Top (malowanie Messer'a) Aston nie doczekał się do tej pory galerii Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Skoro jest ZZ-Top, to gdzie jest Eliminator ja się pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Października 2014 Autor Share Napisano 28 Października 2014 Jeszcze na e-bay'u Dziwne są ceny tego modelu: od 12 do 300 $ Nie bardzo wiem dlaczego Rozważam też zrobienie Caddzilli (Caddy z 1948 roku). To też kultowe auto ZZ-Top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Zapodaj więcej tego astona, bo na tym zdjęciu niezły ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 29 Października 2014 Autor Share Napisano 29 Października 2014 Warsztat AM: AM DBS warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 30 Października 2014 Autor Share Napisano 30 Października 2014 (edytowane) Praktycznie skończyłem pierwszego meśka Wersja 722. Kilka fotek poniżej. Sorry za jakość - robione komórką w gablocie (lustra, jarzeniowe światło itp.). Lepsze fotki zrobię do galerii Na niektórych fotkach są nie domknięte drzwi i maska. Dopiero teraz to zauważyłem. Następny w kolejce jest Brabus. Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziktrans Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Wygląda pięknie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Szacunek za otwierane drzwi. Nie sam fakt, że się otwierają, ale, ze przylegają normalnie, a nie jak w starych bburago . Piękny model. Stig tylko czeka aby upalać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Miazga! To co widzę pod maską - mistrzostwo. Warto było czekać i zbierać z Tobą te wszystkiego duperele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 12 Listopada 2014 Autor Share Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) Mały update, co by wątek nie umarł. Pracuję nad Brabus'em i Roadster'em. Brabus jest bardziej zaawansowany, ale mam problem z dopasowaniem zderzaka do maski Roadster daje (jak na razie) sporo frajdy, więc od niego zacznę. Dopieszczam kastę: Wywaliłem oryginalne szyby boczne, bo są "pancerne". Dołożyłem bajer w postaci szybki między pałąkami za siedzeniami. Troszkę improwizacji było również przy elementach podnoszenia dachu. Efekt jest zadowalający (jak na moje umiejętności). Brabus jest bliżej finału, ale mam z nim spore kłopoty. Muszę podnieść zderzak o około 1 mm . Jak podniosę zderzak, to muszę ruszyć też światła. Zupełnie nie wiem dlaczego tak się stało Podejrzewam, że skopałem coś przy wklejaniu silnika i przód uciekł mi do dołu..... Póki co, jest tak: Szykuję mu "wizytówkę": Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 12 Listopada 2014 Share Napisano 12 Listopada 2014 Bardzo fajnie to wszystko wygląda, 'skórka' na dachu też fajna! Blaszkę Brabus sam robiłeś? Windshot też super - nie pasują mi tylko te 2 znaczki merca. Samo 722 byłoby ok IMO - chyba że tak jest w ori. Tak czy inaczej - szacunek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 16 Listopada 2014 Autor Share Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Kashato: Blaszka Brabus'a jest zestawowa (Crazy Modeler). Malowanie moje Przez weekend udało mi się popracować nad siedzeniami do Brabus'a. Wykorzystałem blaszki z zestawu ABER'a. Trzeba mieć do tego stalowe nerwy Układ mocowania siedzeń składa się z kilkunastu blaszek mikroskopijnych wymiarów (do każdego fotela ). Blaszki ABER'a dają się lutować, więc większość montażu wykonałem z pomocą "suszarki" Dremel'a. Musiałem wyciąć oryginalne posadowienie fotela i zlikwidować "szyny" prowadzące z podłogi kabiny. Potem było pasowanie, poprawianie, kombinowanie itp. Tak milion razy Jak w końcu zmontowałem te blaszki tak, że siedzenia mają właściwą pozycję, okazało się, że zostało mi parę maciupkich blaszek . Widocznie Bartek przewidział różne warianty mocowania tych siedzeń. Generalnie montaż według instrukcji moim skromnym zdaniem jest niemożliwy. To znaczy możliwy, ale siedzenia będą w pozycji prawie leżącej Dość gadania, czas na fotki. Siedzenia - widok ogólny: Widok od dołu: Dałem śruby mocujące między siedzeniem a szynami posadowienia. Dołożyłem pręty poprzeczne itp. Potem zdałem sobie sprawę, że tego w żaden sposób nie będzie widać Odwaliłem kawał nikomu nie potrzebnej roboty Szyny podłogowe ze śrubami. Po prawej widać szykowane zamki drzwi. Będzie kłopot z ich montażem, bo drzwi już założone Porównanie zamków ABER'a (większe, bez pałąków) i Crazy Modeler'a (mniejsze z pałąkami). Uwzględniłem podpowiedź Akash'a i wywaliłem dwa znaczki z windshot'a. Zamontowałem oświetlenie wewnętrzne z lusterkiem wstecznym. I to by było na tyle...... A końca prac nie widać Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Weekend był pracowity ..... Prace idą na trzy fronty: Roadster, Brabus i Hamann. 722 chwilowo odstawiony, jako że jest prawie gotowy. Bez zbędnego gadania wrzucam fotki. Roadster. Poskładałem główne części kasty z podwoziem. Dorobiłem elementy chowania pasów w tylnej ściance wnętrza. Wstawiłem zamki w drzwiach. Fotele wklejone, ale stelaże pod nimi zniknęły bezpowrotnie Pozostało żmudne pasowanie maski, zderzaka (musiałem oderwać) i świateł przednich. Obecnie tak to wygląda: Brabus. Tutaj podobna historia: pasowanie elementów przodu kasty. Za nic nie chce się to zgadzać. Musiałem wcześniej zrobić jakiegoś babola. Obecnie "naciągam prawy przód, bo zderzak mocno "wyje". Wyrwałem przednie lampy i będę próbował je lekko podnieść. Fotki stanu na dziś: Hamann Przy nim jest najwięcej pracy. Spasowałem drzwi. Wstawiłem magnesy, żeby się dokładnie domykały. Przymocowałem tylne skrzydło. Nie było łatwo ! Przygotowałem blaszki zamków drzwi. Dałem logo Hamann'a na górę przedniej szyby. Kasta jest mocno wypaprana od ciągłego "obmacywania". Nosi ślady past polerskich i wszędobylskiego kurzu. Sorry, ale fotki są robocze, prosto z placu boju. Żeby zmieścić siłowniki muszę we wszystkich drzwiach robić wybranie, jak na fotce poniżej: Montaż magnesów: Ufff Starczy na dzisiaj. Proszę o uwagi i rady. Jeżeli można coś zrobić lepiej lub inaczej napiszcie proszę. Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Nie ma sensu pisać 100 raz tego samego, ja jestem pod ogromnym wrażeniem tego, że ogarniasz to wszystko, masz cierpliwość, której czasem brakuje prz jednym modelu, a co dopiero przy 3 i to takich samych! Zdjęcia często wydobywają to czego ludzkie oko nie widzi, więc na żywo pewnie są to kosy… Podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Dla podtrzymania wątku zamieszczam kolejne fotki z placu boju. Mam nadzieję, że do końca warsztatu już nie daleko, ale ciągle wynikają jakieś problemy. Aktualnie przerabiam wydechy, bo to co proponuje producent jest nie do przyjęcia. Pudełkowe rury wyglądają tak: Postanowiłem wykorzystać końcówki do zagniatania na przewodach (ze sklepu z częściami elektronicznymi). Polutowałem je w pary, przyciąłem i fuknąłem Alcladami: chrom (107) i czarny chrom (124). Wyszło tak (po prawej czarny chrom, po lewej klasyczny): Dla porównania dałem pudełkowy wydech. Mam nadzieję, że będzie lepiej wyglądało. Kolejny problem, to zły kąt pochylenia przednich reflektorów. Żeby to poprawić musiałem wyrywać zderzak i odcinać lampy Zostawiając reflektory zrobione według instrukcji dostajemy sporą szparę między maską a lampami. Porównanie po i przed modyfikacją: Zrobiłem fotki kół, które wykorzystałem do budowy moich meśków: Jeszcze kilka fotek wlotów powietrza na maskach: I wybrane wnętrza: Na deser Brabus od d... strony: cdn Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterJanek Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Nowe końcówki wyglądają super, ciekawe jak bedą na modelach wyglądać. No i podziwiam cierpliwość do poprawiania rożnych błędów i to razy 4. Powodzenia w końcowych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Najwięcej pracy zostało przy Hamann'ie Jakość elementów żywicznych HD jest tragiczna. Albo trafiłem na felerny egzemplarz transkitu. Nakładki na tylne słupki to moja produkcja. To co dał HD nie nadawało się do niczego Na chwilę obecną model wygląda tak: Najgorsze jest spasowanie (a raczej jego brak) "skrzeli". Poprostu nic nie pasuje ...... Kilka fotek ogólnych z parkingu: cdn Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterJanek Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Razem pięknie wyglądają, imponująca kolekcja. Tyle pracy i ciężkich chwil ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Ogladam i podziwiam. Chętnie zobaczę je na żywo. Będziesz wystawiał na jakimś konkursie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 Jeszcze nie wiem.... Do tej pory nie wystawiałem, bo nie miałem czego Myślę, że jeżeli nadarzy się okazja - czemu nie Gdzie by można je pokazać w najbliższym czasie (za około miesiąc - muszę skończyć Hamann'a i dopracować pozostałe) Póki co - zapraszam do Częstochowy na oględziny (i kawę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Pięknie to wygląda . Trchę szkoda, że kupując dodatkowe zestawy, są one do kitu. Ale gdyby nie to nie mógłbyś w pełni pokazać Twoich umiejętności. To co robisz to istne cuda . Trzymaj tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 W Częstochowie zawsze jest konkurs w okolicy sierpnia - września. Jeszcze nie byłem, ale jeśli wystawisz to przyjadę. Teraz najszybciej w pobliżu Częstochowy to 14-15 marca Bytom. Jeśli jeszcze nie byłeś, zalicz koniecznie, nawet jako kibic. Ale generalnie klasa modeli aut cywilnych nie jest w tych konkursach zbyt mocno obstawiona (ostatnio jakieś 20 modeli), więc łatwiej o wyróżnienie niż np. w czołgach, gdzie jest 200 modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 Dzięki wszystkim za miłe słowa RapToWny: Niestety żywica z Hobby Design wymaga żelaznych nerwów i bezmiaru cierpliwości Jestem na etapie wyginania, docinania, frezowania itp zabiegów, żeby dopasować ostatnie elementy do kasty. Te najgorsze zostawiłem sobie właśnie na koniec Marak: Do Bytomia wybierałem się już dwa razy . Ostatnio nawet byłem umówiony na miejscu z kilkoma osobami .... Niestety ciągle jakoś mi nie po drodze. Może faktycznie na wiosnę się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Super kolekcja, wymagała ogromu pracy, ale widać efekty! Już wyobrażam sobie tę ulgę po skończeniu wszystkich. Może nie tyle ulgę co satysfakcję… ;) Jak zrobiłeś nakładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Po prostu brak słów na wyrażanie podziwu, zarówno dla Twojej cierpliwości, jak i umiejętności i ogólnego poziomu wykonania modeli. Jedyne, do czego można mieć zastrzeżenie to wygląd tablicy (tablic?) rejestracyjnych - wyglądają nienaturalnie (wybór czcionki, grubość znaków). No i jak już robisz polskie "blaszki", to nie zapomnij o naklejkach na przednią szybę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi