Skocz do zawartości

P-51 Mustang Airfix 1/72

spiton

Rekomendowane odpowiedzi

Zwrot akcji normalnie jak w Modzie na sukces w odcinku milion pińcet sto 900 No Spiton teraz to będziesz gość Jeszcze bardziej się zwiększy twoja produkcja

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zależy jeszcze które alclady.. są rożne. Ogólnie nakłada się je na szary bądź czarny podkład małym ciśnieniem i jest w porządku. Że można zamiast kompresora użyć agregatu z lodówki to chyba każdy wie... jak maluje takim od zawsze. Aerograf nie musi kosztować 3 stów, naprawdę dobrego chinola można dostać około stówki na allegro. Leń jesteś Spiton a aerograf dałby Ci dużo fajnych możliwości które z pewnością byś dobrze wykorzystał.

• 3 months later...

Witam wszystkich. Właśnie zacząłem takiego Mustanga składać. Będę bacznie się przyglądał no i uczył od starych wyjadaczy.

Na pewno będę malował Aero (kupiony chinol za stówkę ) więc porównam efekt z folią od Spitona. Też znalazłem ten schemat malowania z zaznaczonymi obszarami szpachli. Mam w związku z tym pytanie. Czy to szpachlowanie powodowało także efekt że linie podziału blach znikały? czy też chodziło o wygładzenie nitów ale linie podziału trzeba zostawić? MOże to dziwne pytanie ale taka mnie wątpliwośc naszła, szczególnie że widziałem w niektórych warsztatach że niektórzy zaszpachlowywali linie podziałów w tym obszarze niebieskim i zielonym. Spiton - jak ty będziesz to robił?

Co do kolorów malowania to myślałem żeby powierzchnie szpachlowane dać w kolorze super silver z Gunze a te surowe w kolorze chrome silver też z Gunze. Nie wiem tylko czy lotki i stery też maja być jakimś innym kolorem jeszcze wyróżnione? Kurcze pokonuje mnie ta metalowa układanka :(

Co do szpachlowania skrzydeł w P-51, to linie podziałowe praktycznie zanikały po warstwą szpachli. Z tym, że skrzydło należy do elementów pracujących na skutek obciążeń, przeciążeń itp, także naturalnie pojawiały się spękania szpachli i to właśnie w miejscach połączeń blach. Można to zauważyć np. na tym bardzo dobrym jakościowo zdjęciu:

http://ww2db.com/images/air_mustang21.jpg .

Warto pamiętać o tym, że na pewno dobrze widoczne były linie paneli uzbrojenia!

Patrząc na sprawę ogólnie, to od modelarza tylko zależy jak uproszczony będzie model i co autor chce konkretnie pokazać. Ostatnio widziałem modele P-51 nie tylko z liniami, ale z odtworzonym nawet nitowaniem skrzydeł. Z drugiej strony, wiele innych typów samolotów było szpachlowanych (np. z popularnych - konstrukcje Messerschmitta), a z nieznanego powodu w zasadzie tylko w P-51 istnieje moda na odtwarzanie tego efektu. Moim zdaniem w skali 1/72 można ze spokojem serca zrezygnować z odtworzenia efektu szpachlowania, ta skala sama w sobie jest pełna innych uproszczeń... W każdym razie ja to "odpuszczam" (mojego Airfixa można zobaczyć tu: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=37934 ).

A sorki, ale to zdjęcie mozna znaleźć np tu: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%22An_armorer_of_the_15th_U.S._Air_Force_checks_ammunition_belts_of_the_.50_caliber_machine_guns_in_the_wings_of_a_P-51..._-_NARA_-_535764.jpg (warto wybrać res 3,000 × 2,036 pix, choć na tym linku co podałem wcześniej jest lepiej wykontrastowane).