Artek82 Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Zwrot akcji normalnie jak w Modzie na sukces w odcinku milion pińcet sto 900 No Spiton teraz to będziesz gość Jeszcze bardziej się zwiększy twoja produkcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Zależy jeszcze które alclady.. są rożne. Ogólnie nakłada się je na szary bądź czarny podkład małym ciśnieniem i jest w porządku. Że można zamiast kompresora użyć agregatu z lodówki to chyba każdy wie... jak maluje takim od zawsze. Aerograf nie musi kosztować 3 stów, naprawdę dobrego chinola można dostać około stówki na allegro. Leń jesteś Spiton a aerograf dałby Ci dużo fajnych możliwości które z pewnością byś dobrze wykorzystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Witam wszystkich. Właśnie zacząłem takiego Mustanga składać. Będę bacznie się przyglądał no i uczył od starych wyjadaczy. Na pewno będę malował Aero (kupiony chinol za stówkę ) więc porównam efekt z folią od Spitona. Też znalazłem ten schemat malowania z zaznaczonymi obszarami szpachli. Mam w związku z tym pytanie. Czy to szpachlowanie powodowało także efekt że linie podziału blach znikały? czy też chodziło o wygładzenie nitów ale linie podziału trzeba zostawić? MOże to dziwne pytanie ale taka mnie wątpliwośc naszła, szczególnie że widziałem w niektórych warsztatach że niektórzy zaszpachlowywali linie podziałów w tym obszarze niebieskim i zielonym. Spiton - jak ty będziesz to robił? Co do kolorów malowania to myślałem żeby powierzchnie szpachlowane dać w kolorze super silver z Gunze a te surowe w kolorze chrome silver też z Gunze. Nie wiem tylko czy lotki i stery też maja być jakimś innym kolorem jeszcze wyróżnione? Kurcze pokonuje mnie ta metalowa układanka :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Co do szpachlowania skrzydeł w P-51, to linie podziałowe praktycznie zanikały po warstwą szpachli. Z tym, że skrzydło należy do elementów pracujących na skutek obciążeń, przeciążeń itp, także naturalnie pojawiały się spękania szpachli i to właśnie w miejscach połączeń blach. Można to zauważyć np. na tym bardzo dobrym jakościowo zdjęciu: http://ww2db.com/images/air_mustang21.jpg . Warto pamiętać o tym, że na pewno dobrze widoczne były linie paneli uzbrojenia! Patrząc na sprawę ogólnie, to od modelarza tylko zależy jak uproszczony będzie model i co autor chce konkretnie pokazać. Ostatnio widziałem modele P-51 nie tylko z liniami, ale z odtworzonym nawet nitowaniem skrzydeł. Z drugiej strony, wiele innych typów samolotów było szpachlowanych (np. z popularnych - konstrukcje Messerschmitta), a z nieznanego powodu w zasadzie tylko w P-51 istnieje moda na odtwarzanie tego efektu. Moim zdaniem w skali 1/72 można ze spokojem serca zrezygnować z odtworzenia efektu szpachlowania, ta skala sama w sobie jest pełna innych uproszczeń... W każdym razie ja to "odpuszczam" (mojego Airfixa można zobaczyć tu: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=37934 ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Niestety dostęp do tego zdjęcia jest zablokowany, a chętnie bym je zobaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Jak Ci się dalej nie otwiera to może tak się uda. linka Zdjęcie trzeba klikać, żeby powiększać. Można sobie wtedy zinterpretować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 A sorki, ale to zdjęcie mozna znaleźć np tu: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%22An_armorer_of_the_15th_U.S._Air_Force_checks_ammunition_belts_of_the_.50_caliber_machine_guns_in_the_wings_of_a_P-51..._-_NARA_-_535764.jpg (warto wybrać res 3,000 × 2,036 pix, choć na tym linku co podałem wcześniej jest lepiej wykontrastowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi