Mitrandir Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Witam serdecznie Na wstępie chciałbym powitać wszystkich szanownych modelarzy jak i zwykłych zlepiaczy (dla nas też jest miejsce ) nie pomijając Admina i Moderatorów Jest to moje pierwsze doświadczenie z jakimkolwiek forum, więc proszę o dużą dozę cierpliwości i wyrozumiałości dla "żółtodzioba" całe moje modelarskie życie zajmowałem się modelami kartonowymi (tak wiem, bluźnię) natomiast od trochę ponad roku, nadarzyła mi się okazja zajmowania się szlachetną sztuką formowania plastiku więc pomyślałem że można to komuś pokazać :( z mniejszym lub większym poczuciem wstydu... ocenicie (jak zwykle bardzo rzetelnie i obiektywnie) Sami Mój zakres zlepiania to dość monotonna tematyka, a mianowicie "wiatraki w 1:72, a że słyszałem że jest ich tu mało więc postaram się Wam kilka podrzucić (może się komuś spodobają i dobre słowo powie ) drugi taki mój "zajob" to nie używanie wszelkiej maści dodatków :( "w modelu wszystko jest, trzeba to tylko wydobyć więc foto trawieniu i żywicy, mówimy stanowcze nie (taki ortodoks) ( chyba że cały model jest z żywicy :P ) ale może się kiedyś wyrobie - tak jak pisałem jestem tylko "żółtodziobem" Tyle słowem wstępu Witajcie Na pierwszy ogień postanowiłem dać model MH-53J Pave Low III firmy revell, lecz nietypowy gdyż trafił do mnie jako złom modelarski. Postanowiłem dać mu "drugie życie" (od razu nadmienię, że model już jest na chwilę obecną skończony :( i chciałbym tylko pokazać moje zmagania z materią. ubolewam że nie mogłem go pokazać w trakcie ) Model miał już "wykonane" wnętrze kabiny i zaklejony na sztywno (drzwi, rampa itd.) kadłub, na dodatek mało estetycznie, więc zaczęło się od otworzenia wszelkich drzwi, niestety tan model robić zamknięty to grzech (niestety, jeszcze wtedy nie wiedziałem że komuś będę chciał to pokazać i zdjęć nie zrobiłem :() tu już jest model po wstępnych przeróbkach "kosmetyczno-estetycznych" Zostały otworzone wszystkie drzwi i niektóre okna, przerobiony kształt łopat wirnika, przegłębione i podklejone siatką wszelkie kratki, dorobione anteny oraz czujniki i blachy poszycia dziobu jak i reflektory (bo MH to nie CH) i wyszło to tak:) następnie zabrałem się za wirnik nośny i tylną rampę w MH-53J oczywiście ze stanowiskiem strzeleckim (które pierwotnie zostało zaklejone!!! jak tak można ) i rzeczona rampa. tłumik płomieni został dorobiony tak ja i reszta stanowiska (w modelu jest tylko lufa i jakiś patyk na trójkącie :( jako statyw) Myślę że jak na pierwszy rzut to wystarczy nie będę zanudzał (nie mam jeszcze wyczucia ), postaram się następne zdjęcia dodać na dniach Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 21 Lutego 2014 Share Napisano 21 Lutego 2014 Piękny model, zasiadam i z uwagą obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 21 Lutego 2014 Share Napisano 21 Lutego 2014 Mysle, ze wyglada to bardzo ciekawie, chetnie bede sledzil twoj warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Witam rodaka od modeli kartonowych:) Swego czasu też troche papieru wyciąłem:) A wirnik i działko świetne, bardzo dobrze się prezentuje. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) witaj, ładne śmigło z tej serii miałem okazje lecieć Sea Stallion - malowanie pudełkowe tu bedzie Adamie, tak jak napisałem "model już gotowy" starałem się oddać klimat malowania takiego wariantu: http://www.airliners.net/photo/USA---Air/Sikorsky-MH-53J-Pave/0184556/L/&sid=cf6bb3e30d9012e0ab86322b5f6064bd Nie wiem czy można tak załączać fotki, ale jeżeli nie (lub naruszyłem czyjeś prawo własności) najmocniej przepraszam. Dziś postaram się wrzucić kilka fotek Edytowane 22 Lutego 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 Cześć, ciekawy temat wybrałeś.W związku z powyższym, będę paczał Paczaj zatem bardzo mnie miło, zaraz będę wrzucał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Witaj...co tu dużo gadać-też lubię śmigłowce...ale wolę wszystko powyżej 1/72 ...a ty 72 więc będzie trochę urozmaicenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 No to jedziemy dalej, z tym koksem Dziękuję za zainteresowanie, i postaram się dać Wam coś do oglądania (mam tylko nadzieje że będzie się Wam podobać ) odrobina rzeźbienia po podkładzie trochę ogółu detale na dziobie, niestety w modelu nie występują ... więc trzeba sobie zrobić i czas na plamienie farbami i czas na kalki w następnym odcinku "brudzing" i trochę detali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 Witaj...co tu dużo gadać-też lubię śmigłowce...ale wolę wszystko powyżej 1/72 ...a ty 72 więc będzie trochę urozmaicenia co tu dużo gadać - tez lubię śmigłowce... ale wole 1:1 Ty okrutniku jeden ty brutal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Fajnie zapowiada sie twój model..3mam kciuki za finisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 24 Lutego 2014 Autor Share Napisano 24 Lutego 2014 No dobra weekend za nami czas do roboty się zabrać dorobimy kilka detali i "upierdzielimy" wiatraka, był na ciężkiej misji - nie tylna rampa dość poważnie się u syfiła teraz boczne stanowiska minigunów i "tercet smyczkowy" niestety w modelu są tylko lufy i jakieś "patyczki" więc resztę trzeba było dorobić :( teraz trochę pobrudzimy Mała zawzięta "mordka" nabrała trochę bardziej charakterystycznego wyrazu efekt po "brudzingu" czas na wycieraczki i światła pozycyjne i montujemy sekcję "smyczkową" To na tyle jeżeli chodzi o dłubanie i zlepianie "złomka" MH-53J, myślę że jakieś tam "drugie życie" udało się w niego wpompować Na koniec kilka ujęć gotowego modelu. Przepraszam za jakość zdjęć :( ale mam tylko takie warunki. Zdjęcia na ciemnym tle powstały dzięki pomocy naszego kolegi z forum dzięki Andrzeju (Flachenty) a na koniec mały żarcik "bo przecież to jest w 1:144 Jakiś taki malutki się zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Lutego 2014 Autor Share Napisano 26 Lutego 2014 Muszę przyznać że takiej nawały postów, nie spodziewałem się dzięki Adamie że chociaż ty uważasz że to fajnie wygląda Co do technik, nic szczególnego na sido kładę rozcieńczone humbrole i tle rozcieńczam w Wamodoskim rozcieńczalniku ( tak dla odmiany ) w znacznym stopniu ( w sumie to jak bym płukał w tym brudny pędzel ) i zapuszczam warstwa po warstwie dmuchając, więc wamod odparowuje natychmiastowo i mam nawet niezłą kontrolę nad procesem co ciekawsze można w ten sposób położyć warstwowo różne odcienie. na to wszystko matowy wernisz i ( w przypadku śmigłowców ) ślady spalin na wernisz żeby móc uzyskać efekt smolistości, a nie żeby były "płaskie" pod werniszem A na sam koniec ewentualne poprawki "chromów" i wszelkie "gloss" elementy poprawiam lakierem błyszczącym np: reflektory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Lutego 2014 Autor Share Napisano 26 Lutego 2014 A jak ci się Adamie podobał żart ze skalą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Na początku myślałem ze rzeczywiście skala to 1:144 jak zobaczyłem tę zapalniczkę ale później zdałem sobie sprawę że są takie duże zapalniczki Modelik fajny no i duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 A ja się przyczepię tak, jak i do niektórych innych modeli na forum - sucha pastela to nie jest pacaneum na wszystko. Popróbuj emalii AK, popróbuj malowanie brudu z aero, popróbuj akrylowego washa z ProModeller. http://www.youtube.com/watch?v=BwHP6Tj13DE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Listopada 2014 Autor Share Napisano 14 Listopada 2014 Ale numer, gdzie żeście to wygrzebali, to już dawno i nie prawda Dzięki za wskazówki Mikele, ale ja nigdzie nie twierdziłem że to jakieś panaceum na pewno coś podpatrzę, to był jeden z moich pierwszych modeli i jeden z ostatnich jakie robiłem pastelami... ale uważam do tej pory, że dla początkującego z "brudzingiem" jest to niezła technika. Daje dużą kontrole nad tym co się robi, zwłaszcza jeżeli nie masz doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 No złoty szpadel się należy za wykopalisko ;) Aczkolwiek i tak namawiam do różnicowania syfu na modelu ;) Pastele wbrew pozorom są cholernie trudne w opanowaniu (choć łatwe w użyciu ) i naprawdę trza się nagimnastykować, żeby nie przekroczyć granicy między modelem brudnego samolotu/śmigłowca a brudnym modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Listopada 2014 Autor Share Napisano 14 Listopada 2014 No złoty szpadel się należy za wykopalisko ;) Aczkolwiek i tak namawiam do różnicowania syfu na modelu ;) Pastele wbrew pozorom są cholernie trudne w opanowaniu (choć łatwe w użyciu ) i naprawdę trza się nagimnastykować, żeby nie przekroczyć granicy między modelem brudnego samolotu/śmigłowca a brudnym modelem Mam nadzieje że nie przekroczyłem na żywo jest bardziej subtelny A szpadel przyznany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Cześć, pierwsze odczucia miałem mieszane, pomyślałem sobie że przy takim wkładzie prac własnych zepsułeś wszystko malowaniem. Ale po 5 min. zaczął mi się podobać, naprawdę fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Listopada 2014 Autor Share Napisano 14 Listopada 2014 Miło mi, że się podoba Na żywo jakieś 100% lepiej to wygląda, zacieki i nalot rdzawy nie jest tak nachalny. Fotografia wszystko bardziej skontrastowała :( Ja go bardzo lubię jeden z pierwszych gdzie zdecydowałem się za ingerować w materię modelu. Uważam eksperyment za udany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Fajny. Zdecydowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi