Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zaczynam odgrzewać dawniej zaczęte projekty. W zeszłym roku pomalowałem karoserię flip-flopem Motipa, dach, maska, tylna klapa i felgi w czarny matt. Prosta grafika na masce.

Zacząłem tez budować od podstaw blok silnika. Poszczególne elementy są luzem poskładane do zdjęcia stąd szpary i odchylenia od pionu. W tle silnik Tamiya ( czarny ):

mazda4.jpg

mazda5.jpg

mazda6.jpg

mazda.jpg

mazda7.jpg

mazda1.jpg

mazda2.jpg

mazda3.jpg

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Tomku jak zwykle zaskakujes tymi swoimi "zwykłymi" grafikami. Ja w każdym razie ciągle siedze i robie

A silnik to wogóle zmiażdżył mi system

Napisano

Nie będę powtarzał za poprzednikami, że fajna grafika

Tomku, napisz proszę coś więcej o tym silniku. Dlaczego go dorabiasz i dlaczego to tak wygląda ???

Ta ilość szczegółów kwalifikuje bryłę jako dzieło steampunk'owe raczej

Napisano

Witam,

Dzięki Panowie i już śpieszę z odpowiedziami

Tak, kolor na karoserii to cameleon, a dokładniej flip flop ( jest różnica, ale tylko dla lakierników ) z firmy Motip DupliColor "Sunrise".

Co do silnika - to co daje tamiya, to pozbawiony detali klocek. W niedalekiej przyszłości będę budował silnik 20b mazdy ( 3 rotory ), więc postanowiłem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Zbudowałem ten silnik z osobnych sekcji, tak by potem odlać sobie odpowiednią ilość poszczególnych elementów i budować silnik jaki mi się zamarzy - od 3 do nawet 10 rotorów ( a istnieją takie konstrukcje ).

Myślę, że jak zrobię całkowity osprzęt do prezentowanego silnika ( 13b ) to wypuszczę kilka zestawów na sprzedaż, podobnie jak powstanie 20b.

A wracając do modelu... Koncepcja jaka u mnie się stworzyła, to połączenie japońskiego z amerykańskim stylem tuningu. Dlatego też dodałem rozbudowane przednie ospoilerowanie + lotka nad tylnymi światłami. To dodatki w stylu japońskim. Amerykańskie będzie ustawienie auta - tył wyżej, przód niżej ( jak w muscle car'ach ) i białe napisy na oponach.

Poskładane na sucho, tak to się prezentuje:

spoilers1.jpg

spoilers5.jpg

spoilers2.jpg

spoilers.jpg

spoilers4.jpg

Napisy potrzebują jeszcze małych retuszy i brudzenia

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Nic nie napiszę. Japę mi zatkało, ręce zawiązały się na supeł, szczęka leży pod tapczanem,---- a tak w ogóle , to czy leci z nami lekarz????

Powodzenia.

Napisano

Dzięki Panowie,

Tymczasem temat mazdy nie umarł, dłubię powolutku dalej.

Z racji tego, że tylne zawieszenie zostaje na fabrycznej wysokości, postanowiłem się nim zająć. Dodałem kilka kalek ( na wahaczach, amortyzatorach ), kilka śrubek T2M oraz nieco zmienione kolory. Tarcze dostały BMF przetarty papierkiem ściernym.

Dla urozmaicenia doszło kilka przewodów i uchwytów.

ty142010.jpg

ty14206.jpg

ty14205.jpg

ty14209.jpg

ty14207.jpg

ty14203.jpg

ty14208.jpg

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Witam,

Dziękuje za komentarze

reptyle89 - przewody dorabiane z kabelka do oświetleń kolejkowych - ma coś koło 0,4mm średnicy zew.

Tymczasem minimalne postępy. Podłoga na tyle nieco się zmieniła, odszedł inny bak, chłodnica oleju dla tylnego mostu + okablowanie.

Zastanawiam się czy przewody od chłodnicy do mostu nie są za grube

new7.jpg

new.jpg

new6.jpg

Przednie zawieszenie też już w trakcie przerabiania. Odciąłem od dolnego zawieszenia fragmenty nadkoli i wkleiłem je na swoje miejsce ( wymagają jeszcze szpachlowania ).

Górne wahacze odciąłem, przerobiłem i osadziłem wyżej. Wydłużyłem też mocowania piast:

new1.jpg

new5.jpg

new4.jpg

Wnętrze też powili się uzbraja. Większość elementów będzie czarna, akcentem jest pomarańczowa belka mocująca pasy.

new3.jpg

new2.jpg

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Dzięki Damian

Opaski baku zrobiłem z blaszki mosiężnej 0,2mm.

Tymczasem podłoga, bak i część elementów zawieszenia dostała swoje finalne kolory. Podobnie jak przy tylnym zawieszeniu, przednie dostało kalkomanie.

Bak dostał obicia, napis własnej roboty + śrubki T2M.

Zmieniłem przewody do chłodnicy oleju - narazie są ułożone na sucho.

bak.jpg

bak2.jpg

bak3.jpg

bak4.jpg

bak1.jpg

bak5.jpg

bak6.jpg

bak7.jpg

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Faktycznie, tamte przewody były za grube, teraz wygląda to lepiej ;)

Obicia jak i bak po pomalowaniu wyglądają jeszcze lepiej, przednie zawieszenie

również. Czekam na fotki skończonego podwozia, bo już teraz wygląda bardzo fajnie.

Napisano

Połączenie tego pomarańczu z resztą kolorów podwozia, bardzo efektowne:D

Na baku brakuje mi tylko jakiegoś minimalnego zniekształcenia, takiej delikatnej wgniotki bo by to jeszcze lepiej wyglądało.

A interesuje mnie z czego zrobiłeś front chłodnicy oleju?

Napisano

Witam,

Dziękuje Panowie

Bak ma wgniecenia - te obicia nie są płaskie - tylko domalowane dookoła wgnieceń ;)

Tymczasem małymi krokami do przodu - fotel kierowcy. Odważyłem się i pierwszy raz flockowałem kubełek - ludzkim okiem nie jest źle, aparat ma niestety inne zdanie :P

Tył fotela pociągnąłem błyszczącym czarnym z Tamki.

kube1420ek1.jpg

kube1420ek5.jpg

kube1420ek2.jpg

kube1420ek4.jpg

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Sczerze mówiąc, to flock na kubełkach słabo wygląda, a poza tym powstaje bardzo ciekawy model ;)

• 1 year later...
Napisano

Owszem, niezły odkop Nie, model czeka w pudełku na dalszą budowę silnika od podstaw.

Pozdrawiam

Messer