Skocz do zawartości

MI-17-1V 6109 z PKW Afganistan 1/35 Trumpeter

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 299
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No właśnie...skoro znowu o zbiornikach mowa-też je "dekoruję".....nie mam zbliżeń owych podpór...jakieś tam foty mam,ale do końca niezadowalające...

Fajnie ci idzie

Napisano

Dziś powalczyłem z lewymi drzwiami.

Kładłem kolory tak jak w oryginale żeby uzyskać odpowiedni efekt i w sumie chyba nieźle wyszło, a przy okazji przetestowałem farbę zieloną dedykowaną do polskich 17-tek produkcji Tomka Bilkiewicza (wielkie dzięki Tomku !) i muszę przyznać, że jest świetna

DSC_2477.JPG

DSC_2479.JPG

DSC_2480.JPG

DSC_2484.JPG

DSC_2486.JPG

DSC_2489.JPG

Napisano

No fajna ta zieleń...myślę,że trafna,choć często zależy wszystko od światła,bo jak się patrzy na te same nieraz maszyny,to też na zdjęciach różnie wychodzi....możesz zajrzeć do mojego SW-4 w galerii-tam użyłem pactry 29.

Napisano

Kolorek na Puszczyku spoko. Jest wiele tematów które mają wpływ na kolor końcowy. Puszczyki są prawie sterylne z kolei 17-ki jako woły robocze i kopciuchy wyglądają trochę inaczej, że o Afganie nie wspomnę w dodatku egzemplarze 6108-6112 do Polski dotarły żółte jak kurczaczki co też ma wpływ na końcowy efekt.

Mi17_SP_6112_1.jpg

37918_1295477610.jpg

Napisano

Ciąg dalszy.

Prawe drzwi zrobione.

DSC_2498.JPG

Tarcza antywibracyjna z Profimodeller.

DSC_2494.JPG

DSC_2495.JPG

DSC_2496.JPG

DSC_2497.JPG

i aż mnie kusi żeby uwalać go do tego stopnia

z8898828Q%252CNa-zdjeciu-Mi-17-serwisowane-w-Ghazni-w-Afganistanie.jpg

Napisano

To się poprawi. Co do oliwki w rzeczywistości jest ciemniejsza i dodatkowo ściemnieje po washowaniu. Sama farba jest dobrana do oryginału z puszki ale jak już pisałem ostatnie sztuki były żółte w związku z tym w efekcie są nieco jaśniejsze od reszty (oczywiście w wersji na czysto bo jak się okopcą i zapiaszczą to już nie ma wielkich różnic.

Napisano

OK. To jak wytłumaczysz, że elementy które były szare w żółtku są ciemniejsze w zielonych, elementy dodatkowego opancerzenia mają jeszcze inny odcień, a na jednym ze zdjęć które mam w bardzo dużej rozdzielczości widać parę uszkodzeń powłoki lakierniczej gdzie ewidentnie wychodzi żółty kolor ?

Wytłumaczenia na obicia mam dwa, jakiś partacz fatalnie położył podkład i odłazi z podkładem. Z drugiej jednak strony tyle dodatkowych warstw farby jest bez sensu ponieważ przy tej wielkości śmigłowcu warstwa podkładu który przykryje żółty kolor będzie ważyć ok.40-60 kg plus do tego kolor bazowy ok. 30-40 kg, czyli właśnie zmniejszyliśmy maksymalną ładowność o 70-100 kg. Trochę to rozrzutne, bo na pewno nie darli żółtego do blachy.

Napisano

Możemy sobie tyko teoretyzować. Może w bumarach iracki kamuflaż zjechali do koloru bazowego lub dali więcej oliwki żeby zakryć przejścia kolorów ? Cholera wie, trzeba by to zobaczyć z bliska Wiem za to, że przy malowaniu migów używaliśmy bardzo dobrze kryjącej farby w minimalnych ilościach, ale tam było łatwiej bo szare na szarych

Napisano
..ciekawe projekty powiadasz?.........no tak,tylko ja taki ciemniok lotniczy

Ja też, możemy założyć swój klub ciemnioków

OK...będę OJCEM,CIEMNIOKIEM,DYREKTOREM KLUBU.

Napisano

A nie możesz się tam czasem "pomylić" i wymalować na tych MiG-ach porządnych polskich szachownic?

I oczywiście fotki zrobić, żeby potem można było model prawidłowy zrobić jak polityki każą z powrotem przemalować...

Napisano
..ciekawe projekty powiadasz?.........no tak,tylko ja taki ciemniok lotniczy

To ja też chce :P ja żem ciemniok jakich mało i znam pisenke

"łubu dubu, łubu dubu niech nam żyje Prezes naszego klubu"

Nadaje się ???

znaczy się Ja , nie piosenka

Napisano

W ramach oczekiwania na blachy zająłem się głowicą wirnika nośnego. Użyłem w tym celu żywicy Profimodell.

DSC_2499.JPG

DSC_2503.JPG

DSC_2504.JPG

DSC_2505.JPG

Na razie wstępnie pomalowane i washowane. Do dopieszczenia zostały podmalówki i przewody.

Napisano

Fajnie, że się podoba. Swoją drogą przyszła paczka z Czech ale na adres moich rodziców :( Ojciec dziś ma wysłać do mnie więc teoretycznie jutro albo w poniedziałek powinna być u mnie.