xmald Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Czołem, Tytułem wstępu: Demoiselle - "Ważka" - dzięki udostępnieniu planów przez projektanta Alberto Santos Dumont`a samolot ten stał się bardzo popularny. Uznawany jest za jeden z pierwszych samolotów ultralekkich. Projekt pochodzi z 1909 roku i rzeczywiście waga większości tych samolotów nie przekraczała 140 kg. Demoiselle posiadał oryginalnie bardzo ciekawy sposób sterowania: pilot kręcił kołem do przodu lub do tyłu - co powodowało skręt w prawo lub w lewo, regulacja wysokości odbywała się poprzez przesuwanie drążka. W celu przechylenia samolotu pilot wychylał się i dzięki temu, że za jego plecami - w kurtkach wszywano specjalną kieszeń do której wsuwano pręt, który łączył się z cięgłami skrzydeł. Do regulacji silnika służyła nakładka na but pilota połączona linką z gaźnikiem . Używano wielu różnych silników modyfikowano konstrukcję. W moim modelu przedstawiłem silnik Dutheil & Chalmers ,35KM. Do produkcji tych samolotów używano bambusa płótna i innych bardziej konwencjonalnych materiałów. O modelu: To mój pierwszy 100% skrecz. Muszę przyznać, że zabawy miałem dużo. Z efektów jestem raczej umiarkowanie zadowolony. Widzę, że jeszcze daleka droga przede mną, jeśli chciałbym coś porządnie wyglądającego wyskreczować. Mimo wszystko jestem zadowolony z faktu, że udało mi się sprawę doprowadzić do końca. Mimo wieeeeelu niedoskonałości cieszę się, że ma to latadełko na półce. Wszelkie komentarze mile widziane! Zdjęcie z pilotem tylko żeby pokazać wielkość. I na jednolitym tle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Nie mój temat-ale szmatopłat poprostu świetny....jak prawdziwy...pięknie to wykonałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Wielkie dzięki! Fajnie, że ten mój glutolocik Ci się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 W moich oczach piękny A ta łopata śmigła jest niebywała!! Gratuluje! K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Ciekawy pomysł, dobra realizacja. Bez wątpienia sporo problemów planistyczno-realizatorskich. Uznanie za scratcha. A ponieważ sam o tym piszesz, to nie będzie to poczytane za złe - w istocie kilka rzeczy bez większego wysiłku pewnie można było zrobić precyzyniej np szwy na krawędziach natarcia. Ale nie zmienia to dobrego wrażenia jakie robi ten model, zarówno wykonaniem jak i niepowtarzalnością. Jaki teraz plan - może coś z naszych pionierów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Dzięki! Szwy faktycznie wyszły kiepsko a zdjęcia jeszcze uwypukliły, muszę poprawić... Jaki teraz plan - może coś z naszych pionierów? Teraz będzie Gotha G.V. Ale jakiś skrecz chyba jeszcze w przyszłości będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Temat zupełnie mi obcy, ale model podziw i szacunek wzbudza. Gratuluję, mimo wskazanych przez Ciebie niedociągnięć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Bardzo fajny nietoperz, gdyby nie Twój model nie wiedziałbym o istnieniu tego dziwadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi