Skocz do zawartości

Boeing 747-200 1:390 Revell

Drozdek

Rekomendowane odpowiedzi

Co by tu opowiadać, po prostu czasem trzeba zrobić coś innego niż lotniskowce, tak dla odmiany

fd7d7af18318882bgen.jpg

2644cb6064697e8dgen.jpg

Trochę sklejania i na chwilę obecną jest to:

a0ed3cc510274c6egen.jpg

8b897bac51f52f9cgen.jpg

spód:

cb7f425ef483164fgen.jpg

Zostały jeszcze koła i silniki oraz pomalowanie całego ;)

• 2 months later...

Po naprawdę długim czasie postanowiłem trochę poskrobać oraz pomalować. Przyznaję się, że malowanie miejscami nie jest czyste i nie chce się niczym usprawiedliwiać bo to moja wina. Zauważyłem jeszcze po nałożeniu farby, że pojawiły się miejsca gdzie za mało szlifowałem, ale już chyba mówi się trudno. Zostały jeszcze do sklejenia koła oraz umieścić kalki ;)

d0bfdb7927d80113gen.jpg

96ee33fc0d6055adgen.jpg

1d93451d9a22253egen.jpg

4b44a6398a979ad6gen.jpg

718c7a7bde226adegen.jpg

f9eac9c31afef30agen.jpg

6825e9be0cf68526gen.jpg

f4edd8710b6fe101gen.jpg

136f4f757bd9a57fgen.jpg

fe0debfda4158182gen.jpg

Wiem, właśnie miałem to na myśli mówiąc, że w niektórych miejscach widać moją niestaranność, lecz pędzlem niezbyt dobrze mi wychodzi jeszcze ale staram się nabierać doświadczenia.

Aluminium aerografem pomalowałem a szary pasek pędzlem już nieco zużytym dlatego miejscami wyjechałem za linie czyli to co małe dzieci nienawidzą w kolorowankach robić

Trochę z lenistwa bo nie chciało mi się czyścić aero po aluminium dla tak małej ilości szarego, przyznaję się - mój błąd i obiecuję poprawę ;)

Dziwne podejście. Jak bym miał malować to aero to raczej najpierw bym położył szary na całe skrzydło, zamaskował i malował alu. No ale każdy ma soją technikę. Podglądam bo fajne malowanie ma Kanadyjka.

Nie pomyślałem na początku, czasami łapię się na takich błędach że coś za szybko zrobię i niestarannie a później dopiero myślę że mogłem to zrobić i łatwiej i staranniej. Jeśli co soboty nie skończę modelu to niestety będę musiał Was przetrzymać z postępami prac do sierpnia :(

Tak jak obiecałem, że się postaram zrobić kalki jak najszybciej tak i również dotrzymuję słowa i oto one ;) Pasy na skrzydłach trochę poprawione i zamaskowane. Niestety jedna kalka zerwana ale udało się połączyć, że nie widać przerwania ale gorzej z kalką szyby dla pilotów (nie do odratowania). Jak mógłbym ją zrobić, czymś zastąpić? Oraz pytanie czy próbować bawić się w dioramę, jeśli tak to może coś zaproponujecie?

728b7fb5582954d0gen.jpg

95562747796cc176gen.jpg

79e880e83674ac83gen.jpg

a7083ee56993b5bagen.jpg

3c2cba4bdc2f6927gen.jpg

Na wszelkie rady, uwagi, słowa krytyki na co zwrócić uwagę czekam niecierpliwie bo wiem, że takie się znajdą ;)

Ale na małe słowa pochwały też liczę :P

Witaj,

mam ten model gdzieś w szpargałach, sklejony kadłub i to wszystko, tym bardziej plus dla Ciebie za skończenie.

Uwagi moje są takie: nieźle, wszak to małe bardzo, ale przydałoby się szpachlować łączenie połówek kadłuba, jak nie szpachlą to CA. Dokładniej obrabiaj części (krawędź natarcia). Kalki kładź na błyszczącą powierzchnię, bo widać na przedostatnim zdjęciu, że chyba jest chropowato? A z szybą pilotów na przyszłość się nie baw, tylko zaślepiaj i szpachluj na gładko.

Walcz dalej.

Faktycznie kadłub nie jest poszpachlowany, wcześniej nie zwróciłem na to uwagi Co do szyby, nic nie pozostało jak namalowanie jej. Przy odrobinie maskowania da radę taką namalować. Ja w swoim 767 też musiałem malować bo innego wyjścia nie było:

IMG_2842.jpg

Plus za malowanie

Wiem, że nie jest poszpachlowany ale zacząłem sklejać model jak jeszcze nie używałem tego typu rzeczy ;) też tak myślałem nad startem z lotniska oraz dodatkowo pionowa plansza (lub dwie) za modelem ze zdjęciem wieży lotów i innych samolotów w tle ;) i bez podstawki tylko moment tuż przed startem, ewentualnie podniesiony dziób, co o tym myślicie? Oraz jak się za to zabrać bo nigdy nie robiłem dioramy.

Coś tego typu a w tle dwie ściany ze zdjęciami lotniska w tle:

P1012874_zps2ee1acb6.jpg

Chciałem właśnie postawić na płycie lotniska z lekko podniesionym dziobem, żeby stwarzał w miarę dynamiczny widok. Tylko podpowiedzcie od czego zacząć bo nigdy nie robiłem dioramy itp

A co do obrazka to jednak jest chyba lądowanie bo za samolotem jest koniec pasa startowego.

Nie tak łatwo jest zrobić model samolotu startującego/ lądującego. Ja poległem z moim TU, choć może kiedys do niego wrócę.

A co do obrazka to jednak jest chyba lądowanie bo za samolotem jest koniec pasa startowego.

landing.jpg

Zaczerpnięte z sieci zdjęcie lądującego samolotu. Widzisz różnicę? Klapy i sloty.

No masz chyba rację. Więc czy lądujący czy startujący to jak kto woli a ja bym chciał spróbować z podniesionym dziobem i to mi wystarczy ;)