Skocz do zawartości

Borodino w sztormie 1:700

sotter

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem ostatnio książkę pana J. W. Dyskanta oraz A. Michałka "Port Artur - Cuszima 1904 - 1905" i znalazłem tam taki oto fragment(str298) :

Załadunki węgla i remonty doprowadziły do tak znaczącego zużycia obuwia i umundurowania załóg, że - jak pisze Kostienko - "bardziej przypominały piratów niż marynarzy jego cesarskiej mości" . W kotłowniach i maszynowniach trzeba było wprowadzić system "dyżurnych butów" , przekazywanych z wachty na wachtę. Monitowane w Petersburgu władze oświadczyły, że umundurowanie przesłano już do Władywostoku koleją transsyberyjską(34). Wiceadmirał polecił więc dowódcom okrętów "załatwić sprawę we własnym zakresie" . Ale mimo zakupów na lądzie, było za mało, przystąpiono wobec tego do wyplatania łapci z lin konopnych.

(34) Mitchell twierdzi, że na transportowcach były komplety zimowych sukiennych mundurów, nie nadające się do wykorzystania w tropiku.

Czy z tego tekstu nie wynika, że załogi przez cały rejs miały jedne i te same mundury, a nowe(zimowe)oczekiwać miały nadaremnie w rosyjskim Los Angeles(Władywostok)? W tej samej książce, na str 294 jest fotografia podpisana "Wydawanie czarki wódki na okręcie II Eskadry" Matrosy mają tam mundury granatowe, podobnie jak aktorzy serialu podczas sceny bitewnej(wiem słabe źródło historyczne )

. W tym samym serialu podczas postoju II eskadry na wodach Passandavy matrosi odziani sa w białe stroje http://vk.com/club3788773?z=photo-3788773_298327390%2Fphotos-3788773 . http://vk.com/club3788773?z=photo-3788773_298266256%2Fphotos-3788773 . Przepraszam jeśli namieszałem ale sam jestem ciekaw jak to było z tymi mundurami. Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

zmęczenie okrętu, bardzo mi się podoba. Myślę, ze jakoś tak własnie musiał ten okręt wyglądać kiedy dopływał do Cuszimy ,-))

Nie pamiętam czy już pytałem ? Czytaliście "Ostatniego spod Cuszimy" ?

Czytałem "Ostatniego spod Cuszimy", Dyskanta rzecz jasna też. Jest jeszcze takie opracowanie z wydawnictwa Inforteditions zdaje się "Wojna japońsko-rosyjska" i to chyba wszystko po polskiemu. Dyskant jeszcze taką książkę o wojnach morskich końca XIX i XX w.

Co by nie mówił taki rejs przez niemal cały świt zakończony dramatyczna klęską to epicka historia.

Co do mundurów próbowałem coś po rosyjsku szukać ale nic nie mogę znaleźć. Przy tej skali czy grantowe, czy czarne niewielka różnica ale białe to jednak dosyć duża różnica. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Póki co gnę relingi.

Wielkie dzięki za pomoc, może ktoś będzie w stanie przesądzić kwestię umundurowania.

Ciekawy jest bardzo jeszcze zeszycik o Makarowie. To co prawda preludium Cuszimy, ale z pewnością warto przeczytać.

"Ostatniego spod Cuszimy" czytałem, dosyć dawno temu. "Japońsko-rosyjska wojna morska 1904-1905" T. Rogacki wydawnictwa Inforteditions posiadam, super mapy i rysunki. Jest jeszcze "Cuszima. Epopeja wojny morskiej" Frank Thiess oraz "Cuszima" Aleksiej Nowikow-Priboj. Tych dwóch ostatnich nie czytałem i zastanawiam się nad zakupem, obie są dosyć często cytowane w książce pana Dyskanta.

Zgasiłem różnice w deskowaniu pigmentem Tamiyi teoretycznie tekowym. W praktyce przyciemnił pokład ale też teraz pokład wygląda na mocno sterany. W sumie pasi. Foty dopiero jak śpisz aparatem rozłożę bo komórką niewiele da sie pokazać. Irlandczyk85 a na czym Ty pływasz?

Wojny Morskie 1883-1914 Olendra se poczytajcie jeszcze. Wojnie rosyjsko-japóńskiej poświęcony jest spory kawał. to jest II tom , pierwszy do zdaje się lata 1860-1883.

Ooo to o tym myślałem, nie Dyskant tylko Olender. Niektóre opisane konflikty mocno egzotyczne. Ostatnio niestety czytałem chyba najgorszą historyczną książkę "Cingtao" chyba też Rogackiego. I o ile o wojnie japoński rosyjskiej było spoko to to jest beznadziejny zlepek kilku przypadkowych wątków a o samych działaniach wojennych kilka stron.

blacman ------> dzięki, zamówione.

Prace trwają nadal z lepszym lub gorszym skutkiem.

Pokład stonowany, generalnie chyba nie będę już przy nim gmerał:

IMG_0206_zpsmsf8lh6h.jpg

carski dwugłowy orzeł i nazwa okrętu na swoich miejscach, makro wykazało, że orzełka trzeba lekko dogiąć jeszcze z jednej strony :

IMG_0200_zpswgh6igcu.jpg

IMG_0202_zpsmvzuz95r.jpg

no i uporałem się z sieciami przeciwtorpedowymi. W 700 wszystkie jakie widziałem są mocno przeskalowane, na moim Borodino tez ale troszkę mniej ;) Oczywiście trzeb aje będzie trochę pobrudzić i zardzewić:

IMG_0198_zpszbcj0ajf.jpg

IMG_0207_zpsdyibhtez.jpg

IMG_0205_zpss39h9gjw.jpg

IMG_0203_zpsuour5px5.jpg

Jak dla mnie pokład jest OK

Nazwa na rufie z blaszki czy wyrzeźbiona?

Co do sieci to wydaje mi się że powinna być co jakiś czas związana - coś a'la jak zrefowany żagiel

Nazwa trawiona, te sieci to raczej jak naleśnik prawie powinny leżeć, ale nie byłem w stanie tego tak zrobić. Nie jestem pewien czy je wiązali, czy raczej to liny od bomów na których były rozpinane robią takie wrażenie na zdjęciach.

spiton ----> dzieki. Zastanawiam sie czy nie gmerać przy części podwodnej. Bezpośrednio przed bitwą według świadków porośnięte były te części bardzo grubą warstwą skorupiaków, glonów, etc.

...Nie jestem pewien czy je wiązali, czy raczej to liny od bomów na których były rozpinane robią takie wrażenie na zdjęciach...

Możliwe. Ten mój komentarz był tak "z głowy na gorąco" - nie weryfikowałem tego nigdzie

...Bezpośrednio przed bitwą według świadków porośnięte były te części bardzo grubą warstwą skorupiaków, glonów, etc.

Cóż, jakby na to nie patrzeć to opłynęli kawał świata... rejs trwał chyba coś około pół roku... w dodatku w większości po ciepłych wodach równikowo-zwrotnikowych a tam wiadomo - przebogactwo flory i fauny.

Pozostaje jeszcze tylko zasadnicze pytanie: jak wystrugać małże w 700

No według relacji świadków o ile sie nie mylę to warstwa narośla miała 30 cm co wydaje mi sie mało prawdopodobne. Macie jakieś zdjęcia takich porośniętych kadłubów?

No według relacji świadków o ile sie nie mylę to warstwa narośla miała 30 cm co wydaje mi sie mało prawdopodobne. Macie jakieś zdjęcia takich porośniętych kadłubów?

https://www.google.co.uk/search?q=hull+with+mussels&hl=en&biw=1366&bih=681&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=7gruVJvCF5DeavjAgpgM&ved=0CAYQ_AUoAQ

Z maką i innymi wynalazkami to bym nie przesadzał, nawet 30 cm to w tej skali poniżej 0,5mm. Ja bym zapodał dosyć gestą farbę w możliwie wielu odcieniach z gąbki. Bedzie i różnorodność ( chaotyczna ) a i faktura sie zrobi...

Z maką i innymi wynalazkami to bym nie przesadzał, nawet 30 cm to w tej skali poniżej 0,5mm. Ja bym zapodał dosyć gestą farbę w możliwie wielu odcieniach z gąbki. Bedzie i różnorodność ( chaotyczna ) a i faktura sie zrobi...

Się przychylam. Te 30 cm pąkli, omułek i innego tałatajstwo wydaje sie przesadą, tym bardziej że koło Madagaskaru coś tam próbowali czyścić.