Skocz do zawartości

Borodino w sztormie 1:700

sotter

Rekomendowane odpowiedzi

Na ebayu trafiłem na takie dziwne coś. Short runowy model Borodino z blaszkami. Przyszło to to w jednym woreczku foliowym, a instrukcja mailem

Blaszki nie wyglądają źle. Ponieważ koncepcja zakłada pokazanie tego pięknego predrednota jak przedziera się przez atlantyckie sztormowe fale w drodze ku przeznaczeniu trzeba było dorobić część podwodną. Uczyniłem to z pomocą sklejonej "kanapki" z polistyrenu. Teraz pozostaje wyprofilować dziubek i jedną burtę. Rufa i druga burta będzie"w wodzie".

IMG_6625_zps76f630d7.jpg

IMG_6627_zps7179b051.jpg

IMG_6628_zps7fa804b4.jpg

IMG_6629_zps8797db19.jpg

IMG_6630_zps9d9bed88.jpg

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Borodino w sztormie !!!

Miałem kiedyś taki pomysł, tylko w 350. Nawet model kupiłem ,-))) Strasznie jestem ciekaw jak ci wyjdzie.

Czytałeś "Ostatni spod Cuszimy " ??

Borodino w sztormie !!!

Miałem kiedyś taki pomysł, tylko w 350. Nawet model kupiłem ,-))) Strasznie jestem ciekaw jak ci wyjdzie.

Czytałeś "Ostatni spod Cuszimy " ??

No ba... Wojna japońsko-rosyjska to jeden z moich ulubionych tematów. Na swoją kolej czeka Mikasa i Varyag :-) i jeszcze trochę innych drobiazgów z epoki

Sotter, mam delikatną prośbę.

Mógłbyś zeskanować te blaszki (z wyjątkiem relingów) i podesłać mi na maila, abym miał się czym wzorować przy poprawianiu mojego Borodino z Modelkraka? Mając skan mógłbym wykonać porządnie pokłady nadbudówek i same nadbudówki (rozkład okien i drzwi).

A co to za firma wypuściła taki ładny model?

Pozdrawiam.

Tomek Małysz

t.malysz@chello.pl

Sotter, mam delikatną prośbę.

Mógłbyś zeskanować te blaszki (z wyjątkiem relingów) i podesłać mi na maila, abym miał się czym wzorować przy poprawianiu mojego Borodino z Modelkraka? Mając skan mógłbym wykonać porządnie pokłady nadbudówek i same nadbudówki (rozkład okien i drzwi).

A co to za firma wypuściła taki ładny model?

Pozdrawiam.

Tomek Małysz

t.malysz@chello.pl

Zeskanowane, ale skany w dobrej rozdzielczości troszku ważą, chyba że wystarczą ci czarno-białe. Ciekaw jestem co z modelkraka da się wyciągnąć. To taki max short run ;)

A mój modelik to jakiś chiński samopał smodel jakoś coś tam.

Skan może być jak najbardziej czarno-biały, ponieważ na jego bazie chcę zaprojektować własne blaszki. Jeśli chodzi o S-Model to jest całkiem dobra chińska firma. Mam od nich chyba 5 modeli wtryskowych chińskich okrętów z wojny z Japonią w 1894 r. (w zestawach są blaszki i toczone lufy). Planowałem zrobić zbiorową dioramę bitwy pod Jalu, ale chyba przerzucę się na 350-kę i zapewne wystawię je na sprzedaż.

• 8 months later...

Dzień dobry! Czy zastałem Jolkę?

Korzystając z nieco większej ilości wolnego czasu wróciłem do modelarstwa, tylko po to żeby zdać sobie sprawę, że wszystko pozapominałem, a projektów rozgrzebanych sporo… no ale ad rem. Borodino powinien być takim rozruchowym projektem bo z tego puca się cudów nie wyciśnie.

Dorobiony pełen kadłub, bomy sieci torpedowej, duperele. Pokład tan - guzne, podwodna część red złamany hull red. Kurcze olejami pokład się mazia na gołym akrylu czy na akrylu polakierowanym? Nic nie pamiętam

6817DCD0-EBD8-4854-AAB5-6DFCADAC614E_zps5xmkph5a.jpg

30A90D2E-52C8-4D72-9ECA-A5E5749A052D_zpssqxa7psi.jpg

IMG_0001_zpsb5f4c356.jpg

IMG_0002_zps96b4ba54.jpg

IMG_0004_zpsa72ebe26.jpg

Dziobową wyrzutnię torped to troszku trzeba będzie ciachnąć. Zrolowane sieci antytorpedowe w 700 to ze sznurówki cieniutkiej jakiejś?

• Super Moderator
Kurcze olejami pokład się mazia na gołym akrylu czy na akrylu polakierowanym?
Raczej na polakierowanym; ja, co prawda, maziałem na gołym ale wówczas jest duża szansa na sporą zmianę koloru. Jeśli to nie przeszkadza to wal bezpośrednio. A jak chcesz sprawdzić jak to wyglądało u mnie to zerknij na mój warsztat Mikasy....

A tak w ogóle to super, ze odkurzasz temacik

Bym pięknie kolegów poprosił o zdjęcia, obrazy jakieś fajne diorama pokazujące jak wyglądają rozpryskiwanie wody, kolumny wody przy uderzeniu pocisków w wodę. Tak sobie myślę ze bym sie spróbował zmierzyć z tematem.

Bym pięknie kolegów poprosił o zdjęcia, obrazy jakieś fajne diorama pokazujące jak wyglądają rozpryskiwanie wody, kolumny wody przy uderzeniu pocisków w wodę. Tak sobie myślę ze bym sie spróbował zmierzyć z tematem.

o coś takiego do to googla po prace kostasa, moim skromnym zdaniem robi kapitalną wodę

ja znalazłem w necie Borodino na "gładkiej wodzie"

http://www.modelshipgallery.com/gallery/bb/ru/borodino-350-bv/bv-index.html

bardzo chętnie "wejdę w kooperację" tak po cichu myślałem coby taki jeden gejzer też zrobić...

póki co poczytaj tu:

http://www.ediorama.com/xe/splashing?ckattempt=1

http://fantasygames.com.pl/blog/how-to-make-splashing-water/

http://www.ediorama.com/xe/battleship

to co udało mi się przeanalizować to na pewno należy unikać żywic - z czasem żółkną... dobrze się sprawuje tzw water effect -

to też jest obiecujący kierunek:

http://www.ediorama.com/xe/waterfall?ckattempt=1

powodzenia !

Temat wody to temat rzeka dzięki blacmanowi próbuję zabaw z papierem ;)

Pierwotny zamysł zakładał wykorzystanie styroduru. Jakiś czas temu nabyłem kilka arkuszy żeby obadać przydatność. Materiał dosyć twardy ale plastyczny no i struktura bardziej jednorodna niż granulowaty styropian.

Jako narzędzie kształtowania fal posłużyła dremelowska gazowa lutownica. Efekt:

IMG_0013_zps77351bef.jpg

IMG_0014_zpsb0ca4e88.jpg

Według mnie do robienia niewielkiego zafalowania super. Niestety ja potrzebowałem sporo większych fal. Wypalanie większych przegłębień powoduje znaczne rozwarstwienie materiału, które trzeba czymś uzupełnić i tutaj sięgnąłem po papier gazetowy klejony akrylowym papierem. Tak to wygląda po dwóch warstwach lakieru i psikniętym podkładzie, żeby zerknąć jak jest. Niezbędne będzie szlifowanie miejsc nakładania się na siebie poszczególnych kawałków papieru.

IMG_0006_zps9c19a59c.jpg

IMG_0011_zps0d941b51.jpg

IMG_0009_zpsf21d84c4.jpg

Sztormowe fale to to nie są ale jakaś 7 w skali Beuforta pewnie tak. Oczywiście nie sprawdziłem ale w trakcie bitwy pod Cuszimą w pierwszej fazie chyba troszku wiało ;)

Pokład pomalowany, teraz tylko filtry żeby tak się dechy nie różniły.

IMG_0001_zpsa6cf640c.jpg

IMG_0005_zpsd7d2ef3e.jpg

IMG_0004_zpsefb16277.jpg

IMG_0003_zpsa13718f2.jpg

Sztormowe fale to to nie są ale jakaś 7 w skali Beuforta pewnie tak. Oczywiście nie sprawdziłem ale w trakcie bitwy pod Cuszimą w pierwszej fazie chyba troszku wiało ;)

Jak tak to konieczne białe grzywacze - gdzieś kiedyś widziałem w necie super warsztat gdzie facet robił takie rzeczy w ligniny (niestety nie pamiętam gdzie to było).

Poza tym jeśli mogę coś podpowiedzieć: przy 7B to fale mają około 4m (wiatr: 25-35 węzłów)

Powodzenia w walce ze "sztormową" materią

jeszcze takie znalazłem

speed-boat-laser-guided-bomb-after.jpg?itok=qyDt5NEp:

tx_near_miss.jpg

Japanese_battleship_Haruna_attacked.jpg

bomb_ostfrieslandp33a.jpg

gdybyś rozważał strzelanie Borodino - to woda też się marszczy...

ship_canberrabaltimore34.jpg

Kurczę jak ja uwielbiam popatrzeć na takie tematy, nie dość, że śliczne modele to jeszcze i sporo nauczyć się można.

Komentarz ode mnie, jeśli ma to być bitwa to czemu nie iść na całość w tym stylu

78ecf60815.jpg

To środkowe zdjęcie, które umieścił blacman to wg mnie rozbryzgi po bombach lotniczych.

A co do tematu to znalazłem taki ciekawy rysunek (niestety dość słabej jakości):

borodino_zpsfdcb9094.jpg

Artystyczna wizja malarza rosyjskiego ukazującego Borodino w ogniu japońskich krążowników pancernych pod Cuszimą

To środkowe zdjęcie, które umieścił blacman to wg mnie rozbryzgi po bombach lotniczych.

A co do tematu to znalazłem taki ciekawy rysunek (niestety dość słabej jakości):

borodino_zpsfdcb9094.jpg

Artystyczna wizja malarza rosyjskiego ukazującego Borodino w ogniu japońskich krążowników pancernych pod Cuszimą

Masz mnie to właśnie moja dioramka

To zapowiada się iście ciekawie

Przy okazji, wygrzebałem jeszcze kilka obrazów nawiązujących do tej potyczki. Niestety to czy na którymś z nich jest Borodino to już musisz sam wybadać. Jest też kilka wodnych gejzerów - może się przydadzą, mimo że to nie zdjęcia.

cuszima_1_zps65498654.jpg

cuszima_2_zpsaf102725.jpg

cuszima_3_zpsdf1e764e.jpg

cuszima_4_zpsf33ed6c3.jpg

cuszima_5_zpsa7f8ee09.jpg

cuszima_6_zps2c7e97f7.jpg

cuszima_7_zps73f64fe5.jpg

cuszima_8_zps07695e9b.jpg