Marcin1970 Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Witam po długiej przerwie ( spore zmiany w życiorysie i przerwa w hobby ). Dawno temu wystartowałem z czym takim Model stary jak świat . Dużo śladów po wypychaczach , i jam skurczowych . Z dodatków to lufa z RB i uchwyty z drutu itp. Jest już praktycznie w końcówce sklejania ( wcześniejsze zdjęcia straciłem ) wiec temat zaczynamy od środka. Fotki robione telefonem ale poprawie się następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Marcin, super że się pojawiłeś. Na współczesnych się nie znam, ale czy to jest ten pojazd który używa zawieszenia do elewacji działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Z Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Ten pojazd jest tak dziwny, że aż piękny. Kurczę coś mnie ciągnie do tych szwedzkich pojazdów i samolotów Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 18 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Dzieki Krzychu za dobre słowo . Tak to ten pojazd , ja wiem czy współczesny? Eksponat muzealny , wersja B została zmodernizowana w 1991 roku na wersje c ( ostatnia ) . Fakt jest dziwny , ale ma w sobie coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2014 Witam. Dziś przeszedłem do etapu malarskiego . Zapodkladowalem na szaro cały model ( daruje sobie i Wszystkim foty , bo jak szary podkład wygląda wiemy ) . Jutro planuje zrobić więcej to dołożę zdjęcia moich wyczynów. Malowanie bezie pudełkowe ( bez udziwnień ) tj. jednobarwne , użyje Humbrola 66 jako odpowiednika oryginału Gunze. Ostatnimi czasy rzadko bywam w domu wiec mam nie wiele czasu na modelowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2014 Witam. Wczoraj miałem nareszcie czas przysiąść do modelu. Wiec trysnolem podkład i kolor bazowy ( humbrol 66 ) a następnie rozjaśnionym kolorem bazowym lekka modulacje . Sorry za fotkę robiona na szybko przy sztucznym świetle ( padało ) . Po jakichś 3h trysnolem lakier akrylowy ( niestety matowy - półmat wcięło podczas przeprowadzki ) i zrobiłem wash oraz dalsza modulacje suchym pędzlem . Nie jestem pewien co do kolorystyki czołgu , w tabeli odpowiednikiem 60 Gunze ( RLM02 grey ) są Humbrol 66 i XF13 Tamki . Czyli szary i zielony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 odpowiednik RLM 02 jest na pewno źle skrosowany bo to jasno szary z nutką zielonego koloru...zresztą to kolor wnętrz samolotów luftwaffe z pierwszych lat wojny. widzę zaś po gunze i tamiya ,że to bardziej kolor musi być zieleni stosowanej przez cesarskie lotnictwo morskie...np zero,raiden....odpowiednik w tabelach FS. to bodajże 34085.... tutaj zaś bardzo pactra mi spasowała do japońców,ale numeru nie pamiętam. ciekawe czy ten kolor to ten sam ,który stosuje szwedkie lotnictwo do AJ-37 Viggen....jeśli tak ,to ten kolor ma odpowiednik w pactrze chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2014 To malowanie jest z początków lat 80 wiec ciężko ze zdjęć coś wywnioskować . Albo są czarno białe , albo widoczny kolor jest prawie czarny. Zostawię go tak jak jest . W sumie mogę go potraktować zielonym filtrem , ale efekt jest niepewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 nie no...mnie się podoba...pisałem tylko o samych zamiennikach kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Fajny jest kupię sobie dziada pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 To malowanie jest z początków lat 80 wiec ciężko ze zdjęć coś wywnioskować . Albo są czarno białe , albo widoczny kolor jest prawie czarny. Bez przesady, to nie jest pojazd sprzed stu lat żeby na podstawie zdjęć (których nota bene jest w internecie mnóstwo - w tym zachowanych w oryginalnym malowaniu egzemplarzy muzealnych/kolekcjonerskich) nie móc dobrać koloru Ośmielę się stwierdzić iż jeśli kolor na zdjęciach plenerowych oddaje rzeczywistą barwę modelu to jest ona zdecydowanie zbyt ciemna. Ale to tylko takie moje uwagi. Sam model bardzo fajny i z przyjemnością obejrzę galerię ukończonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2014 Hmmm i mamy problem . Egzemplaze muzealne i kolekcjonerskie to glownie wersja C . Gdzie z oryginalnego malowania nic nie zostalo bo wszystkie pojazdy ( ok 300 szt ) przechodzily modernizaje z B do C. Na jedynym znalezionym na fotkach egzempazu wersji B , widac kilka warstw spod odlazacego zielonego. Prawdopodobnie za 2 tygodnie bede w muzeum broni panc. to o to dopytam kustosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 O kolorze niewiele powiem, ale malowanie ładne, choć mogłeś jeszce troszke bardziej rozjaśnić. Działaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 8 Lipca 2014 Autor Share Napisano 8 Lipca 2014 Witam. Jednak jest nadzieja ze skończę ten model . Przeszedłem do etapu wykańczania w/w , malowanie go nie daje wielu możliwości na urozmaicenie kolorystyki bryle czołgu. Nie za dużo obić , i innych uszkodzeń bo czołg garażowany i wyjazdy tylko na poligony . No kończę marudzenie A gdyby komus bylo potrzeba to link do strony z historia Strv 103 http://www.ointres.se/strv_103.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Lipca 2014 Share Napisano 8 Lipca 2014 Model ładny, ale kolor gąsienic mi się nie widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 12 Lipca 2014 Autor Share Napisano 12 Lipca 2014 Witam. Krzychu gąski jak i podwozie są przed dalsza obróbką ( jak będę miał koncepcje na podstawkę , to będę wiedział jak je wykończę). Kolejnych kilka szybkich fotek z prac wykończeniowych . Pomalowałem narzędzia , nalepiłem kalki , pomalowałem rainsy , i jakieś delikatne zacieki . Tych ostatnich może zrobię kilka więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Witam. Niestety jakoś ostatnio nie mogę skończyć żadnego modelu, ten spadł mi z polki i podwozie przestało istnieć. Tak wiec temat uważam za zakończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Sierpnia 2014 Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Nie da się tego Marcin jakoś odratować? W najgorszym razie zrób mu winietkę w czasie przeprawy przez błotko i utop go do połowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Nie bardzo chce mi się go ratować. Malując go wpadłem na pomysł wykonania go w wersji SF. Konstrukcja jest super do tego typu przeróbek a szkoda go wywalać. Zresztą zawsze miałem chęć zrobić projekt SF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Sierpnia 2014 Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Marcin- wersja zaproponowana przez Bazylmsa zdecydowanie lepsza. Od Wojtka1984 załatw sobie drzewka i krzewy. Bujna szwedzka roślinność, bagno i utopiony pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 ... . W najgorszym razie zrób mu winietkę w czasie przeprawy przez błotko i utop go do połowy.. Dioramka dobra na wszystko - POPIERAM. Zamiast błota czy wody może być śnieg i mróz.Skandynawia z niego słynie. Wyrzucić model to zbrodnia, a do SF też go szkoda. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 RÓB DIORAMĘ! Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 28 Września 2014 Autor Share Napisano 28 Września 2014 Niestety poszedłem na łatwiznę, reanimowałem podwozie i zrobiłem leśną dróżkę. Fragmenty lasu są w trakcie obsadzania,a pojazd stoi sobie luźno zupełnie nie zintegrowany z podłożem. Musze jeszcze sporo krzaków i młodych drzewek dorobić. Przepraszam foty jak zwykle slabe ale obiecuje ( któryś raz z rzędu) ze kupie lampki i przestane partyzantkę odwalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Września 2014 Share Napisano 28 Września 2014 Ładnie Marcin. Ale dotrzymaj słowa i kup te lampy. Szkoda takich ładnych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 7 Listopada 2014 Autor Share Napisano 7 Listopada 2014 No porobiłem troszkę lepsze fotki. Może jeszcze trochę zieleniny dołożę, ale myślę ze już styka. Z fotkami bardziej postaram się do portfolio bo galerii raczej do niego robił nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi