DARTH Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 Witam w kolejnym warsztacie, tym razem tytułowy esdek z kampanii wrześniowej, mianowicie Węgrów 12 września trzecia dyw. panc. Z dodatków lufka JordiRubio, oraz magazynki Abera. Docelowo dojdą łuski 2cm od Voyagera. Miały być figurki ale chyba odpuszczę, w zamian będzie otwarta i kompletna komora silnika, oraz działo w pozycji bojowej. Zapraszam do oglądactwa i komentactwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 Powodzenia w budowie. Bardzo ciekawy esdek się szykuje. Jestem obecny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradoo Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 Dajesz murzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Maja 2014 Share Napisano 6 Maja 2014 Daniel mam nadzieję że będzie się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 6 Maja 2014 Share Napisano 6 Maja 2014 Lecisz z tym koxem xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 6 Maja 2014 Share Napisano 6 Maja 2014 Sam się nad takim czyms zastanawiam, tylko ze z Trumpka Podgladam i kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 6 Maja 2014 Share Napisano 6 Maja 2014 Sam się nad takim czyms zastanawiam, tylko ze z Trumpka To Trumpeter coś takiego też robi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 6 Maja 2014 Share Napisano 6 Maja 2014 No nie wiem czy dokladnie ten sam, ale pojazdów tego typu ma pare na składzie Gorlock robi jednego z nich ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 6 Maja 2014 Autor Share Napisano 6 Maja 2014 Trumpek robi zdaje się esdeka 7, podobny? może ale co najmniej dwa razy większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 6 Maja 2014 Share Napisano 6 Maja 2014 No ale ogólnie mozna je zaliczyć do jednej grupy, a dalej to juz kwestia szczegółów które wyróżniają je ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KKrauz Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Podstawka nie będzie pasowała jeśli chodzi o Węgrów, raczej bruk http://fotopolska.eu/316363,foto.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Podstawka nie będzie pasowała jeśli chodzi o Węgrów A kolejna sprawa to taka, czy rzeczywiście w kompanii przeciwlotniczej w 3. Dywizji Pancernej już we wrześniu były SdKfz 10/4, czy jednak nadal (jak w większości przypadków) były to armaty holowane... Ale co tam. I tak kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 7 Maja 2014 Autor Share Napisano 7 Maja 2014 Podstawka nie będzie pasowała jeśli chodzi o Węgrów, raczej bruk http://fotopolska.eu/316363,foto.html Zgadza się ja jednak myślę o czymś z rodzaju przedmieścia lub okolicy nieopodal miasta, z jakimś parkiem ewentualnie cmentarzem. Podstawka nie będzie pasowała jeśli chodzi o Węgrów A kolejna sprawa to taka, czy rzeczywiście w kompanii przeciwlotniczej w 3. Dywizji Pancernej już we wrześniu były SdKfz 10/4, czy jednak nadal (jak w większości przypadków) były to armaty holowane... Ale co tam. I tak kibicuję! Tak trzecia miała niewiele ale jednak. Część należała właśnie do trzeciej, część wcielona została z dywizji Luftwaffe. Dla jasności fotka jest tylko w celu ukazania danego pojazdu z danej dywizji w danym miejscu. Nie będę odtwarzał ani tego pojazdu ani miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Część należała właśnie do trzeciej, część wcielona została z dywizji Luftwaffe. Pewnie nie powinienem być zdziwiony, że w Wydawnictwie Militaria coś takiego napisali... W każdym razie podpis pod zdjęciem jest nieprawidłowy, o tyle że nie było czegoś takiego jak "39. lekki samobieżny dywizjon przeciwlotniczy Heer (Wojsk Lądowych) 3. Dywizji Pancernej". 3. Dywizja Pancerna miała tylko jedną kompanię (6./59 Fla), która właściwie to była do sierpnia 1939 samodzielna, ale włączono ją do jej 39. batalionu przeciwpancernego. O ile miała komplet pojazdów, to powinno ich być 12. To tak dla porządku, gdybyś chciał Darth robić jakąś winietkę z podpisem czy coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 7 Maja 2014 Autor Share Napisano 7 Maja 2014 Spoko, wiem że militaria mają tony byków, ot akurat fotka była pod ręką. Większość flaków jak pisałeś to były wersje ciągane, a większość 10/4 pierwotnie należały do Luftwaffe i były wcielone do DP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 większość 10/4 pierwotnie należały do Luftwaffe i były wcielone do DP No, ale nie w tym przypadku. Ta kompania w 3. DPanc, to jednak była z Wojsk Lądowych, a nie Luftwaffe. Inaczej zresztą nie można by jej było wpisać w struktury dywizji. A więc rejestracje na pojazdach WH, a nie WL. Oczywiście wojska lądowe wspierała Luftwaffe swoimi oddziałami, ale jak pisałem, nie dotyczyło to 3 DPanc (po dywizjonie Flak miała 1., 2. i 4. DPanc i 4. DLek). No, ale my tu gadu-gadu, a model leży. A sam mam zamiar go kiedyś skleić, więc... Kiedy pierwsza relacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 7 Maja 2014 Autor Share Napisano 7 Maja 2014 Zgadza się, w moim przypadku WH Co do modelu to trochę rozgrzebałem, może jutro dam fotki. Trochę roboty przy silniku bo Dragon poszedł na łatwiznę i zapomniał o czymś tak istotnym jak wentylator ze o kompletnym wydechu nie wspomnę . Na szczęście jest coś takiego jak "SdKfz 10 in detail" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 12 Maja 2014 Autor Share Napisano 12 Maja 2014 Małe postępy. Mała ciekawostka jest taka że Dragon powinien dostać Nobla za instrukcję. Pomijając fakt że w instrukcji numeracja nie zgadza się z ramkami, to w tej samej instrukcji znajdują się części w ogóle nie istniejące na ramkach. Dla przykładu elementy PE są na trzech arkuszach Ma, Mb i Md, a instrukcja miewa elementy Mc,( model nowy całkowicie zafoliowany więc raczej kompletny). Tak więc brakujące części dorabiam, jednak idzie to dość mozolnie. Śmieszy mnie dość dokładne odwzorowanie silnika, bez tak istotnych elementów jak wentylator czy klakson czy rura z kolektora do tłumika, te elementy oczywiście będę dorabiał. puki co większość złożona na sucho, model będzie składany w całośc po malowaniu na sam koniec. Do silnika doszedł wentylator oraz śruby na kolektorze, paski klinowe są ale dojdą później. Skrzynia biegów, tu doszło kilka drobiazgów będących w instrukcji i tylko w niej Komora silnika dopiero kilka elementów śrubki i nieistniejący klakson I to co złożyłem do tej pory oczywiście na sucho. Na bieżąco postaram się pokazywać to co dorabiałem w komorze silnikowej i kabinie bo trochę tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Komorę silnika będziesz otwierał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 12 Maja 2014 Autor Share Napisano 12 Maja 2014 Tak jak na początku pisałem Krzysiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 13 Maja 2014 Autor Share Napisano 13 Maja 2014 Rura łącząca kolektor z tłumikiem. Kolumna kierownicy. I gotowy element oddzielający komorę silnika od kabiny. Teraz czas na ten sam element ale od strony właśnie kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Zaglądam z ciekawości, bo to zawsze pojazd kołowy, a w tych zabawa z podwoziem jest ambitniejsza, niż w gąsienicowych ( czekam teraz na kontrę od pancerniaków ). Środek też dość szczegółowy- jest czym się bawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Sklejać czołgi, bo pojazdy kołowe są za trudne, he, he. A poważnie to każdy model ma łatwiejsze i trudniejsze elementy. Działaj dalej Daniel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 15 Maja 2014 Autor Share Napisano 15 Maja 2014 Rury łączące kolektor lewy z prawym. Oraz połączenie chłodnicy z blokiem. Przewody zasilające silniczki wycieraczek oraz podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Silnik ładny, ale kable do wycieraczek bym wymienil. Zwłaszcza lewą stronę- zrobiła sie Tobie izolacja z kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi