bahamut24 Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Witam, Chciałbym przedstawić mój ostatni ulepek. Bardzo dobry model Revella bo przepak Hasegawy, jednak nie pozbawiony wad. Prezentowany samolot w malowaniu Użyte materiały to: -szpachla revell -podkład surfacer 1200 -farby Gunze serii H -płyn do kalek Mr Mark Softer -Sidolux -lakier matowy Vallejo 520 ( porażka totalna ) -blaszki fototrawione wzbogacające kokpit Eduard -klej Tamiya Extra Thin, Humbrol Clearfix oraz Revell z igłą -suche pastele -farba olejna dla plastykow Van Gogh -taśma Tamiya -maski Montex Model polecam każdemu z blaszkami Eduarda aby wzbogacić wnętrze kokpitu, który dzięki dużemu oszkleniu jest widoczny po zamknięciu. Budowa przebiegła bez większych problemów , trudności sprawiło wstawienie podwozia w komory ( elementy konstrukcyjne podwozia są bardzo delikatne) i spasowanie gondoli silników. Miałem kontakt z maskami na oszklenie wykonane z taśmy Tamiya ( chyba produkt Eduarda) i Montex ( w tym modelu) i stwierdzam , że Montex to tragedia . Przy ściąganiu schodziły razem z farbą, musiałem nacinać skalpelem, przy maskach z taśmy nie miałem takiego problemu . Model malowany aerografem pierwszy raz farbami Gunze H z których jestem bardzo zadowolony, zrobiłem preshading i rozjaśniłem niektóre panele białą farbką , nie wiem czy coś jest widoczne Miałem problemy z lakierem matowym , który po wyschnięciu siwiał , planuję go zmienić na coś lepszego tylko nie wiem na co ( nie może być agresywny na Gunze H i C) Kalkomanie bardzo bogate i nie miałem z nimi większych problemów . Okopcenia wykonane suchymi pastelami powinny być trochę bardziej czarne , a obicia delikatniejsze ( srebrna farbka nakładana gąbką). Dorobiłem zasłonkę przeciw słoneczną z taśmy. Nie wszystko wyszło tak jak bym chciał jednak mimo kilku problemów na finiszu jestem zadowolony z tej gabloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Bardzo fajny . Kiedyś zlepię sobie takiego Heinkla . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 To nie jest przypadkiem stary dobry MATCHBOX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 14 Maja 2014 Autor Share Napisano 14 Maja 2014 To nie jest przypadkiem stary dobry MATCHBOX? To przepak Hasegawy. Model wyszedł bardzo dobrze z jednym małym zastrzeżeniem - wash, najbardziej wali po oczach na stateczniku pionowym.No i gratuluję ukończenia, czekałem aż go w końcu tu pokażesz Dziękuję za pozytywne oceny i krytykę. Co do washa zapomniałem o nim na 3 dni i ciężko było zetrzeć . chciałem jeszcze do niego zrobić podstawkę , fragment lotniska i obsługa ale na razie chęci brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Wyszedł ładnie. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: I-16 Type 28 - ICM 1/72 - ukończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol J. Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Dobrze styrany "Heniek". Z odległości robi jednak lepsze wrażenie, ale jest O.K., gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Sporo błędów montażowych widać niestety. No i jeśli malowałeś gunze, które bardzo ładnie się kładą, to powierzchnia wyszła wyjątkowo chropowato. Preshadingu nie mogę się jakoś dopatrzeć, przypuszczam że malujesz zbyt grubo albo za słabo rozcieńczasz farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LarwaKraft Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Super pysio Heńka się do mnie uśmiecha jak patrzę na fotki. Ale mam inne pytanko (sorry, że u Ciebie). Mam He 111 Italleri, na sucho wszystko pasi. Oczywiście bez dodatków się nie obejdzie. Jak ktoś to lepił to niech zapoda proszę wrażenia. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 16 Maja 2014 Autor Share Napisano 16 Maja 2014 Sporo błędów montażowych widać niestety. No i jeśli malowałeś gunze, które bardzo ładnie się kładą, to powierzchnia wyszła wyjątkowo chropowato. Preshadingu nie mogę się jakoś dopatrzeć, przypuszczam że malujesz zbyt grubo albo za słabo rozcieńczasz farbę. Nie przeleciałem papierem po podkładzie i może stąd ta chropowata powierzchnia . Nie mam jeszcze do końca opanowanych prostych cienkich linii i za gruba warstwa idzie a potem chce to przykryć i daje mało transparentna warstwę bazy. Dziękuję za krytykę przy następnym modelu zwrócę uwagę na to. Mimo to model mi sie podoba ale do perfekcji jeszcze daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi