Jump to content

Pz. III Ausf. M Revell 1/72

Ioralt
 Share

Recommended Posts

Witam jestem nowy zarówno na forum jak i w modelowaniu. Nie owijając w bawełnę na chwilę obecną skleiłem i pomalowałem wannę. Mam też kilka pytań: suchy pędzel lepiej robi się akrylami czy olejami, oraz czy macie jakieś fajne plansze z pustynnym malowanie Pantery ausf. A? Z góry dzięki.

http://imageshack.com/a/img843/6901/lkkxp.jpg

http://imageshack.com/a/img835/3512/3g3g.jpg

http://imageshack.com/a/img839/7767/gjfu.jpg

http://imageshack.com/a/img841/9479/06jkh.jpg

Edit: Przepraszam za linki, a nie zdj., ale sposoby uploadu przedstawiane w poradnikach się zmieniły.

Edited by Guest

Żadna wersja czołgu Pz.kpfw. V Panther nie występowała w pustynnym malowaniu, pojawiła się za późno aby brać udział w kampaniach w Afryce Północnej.

czytajcie dokładnie gość się pytał o ciekawe planszowe pustynne malowanie Panther A. Jak planszowe to pewnie do gry to może być nawet czarne w żółte kropki wola autora

czytajcie dokładnie gość się pytał o ciekawe planszowe pustynne malowanie Panther A. Jak planszowe to pewnie do gry to może być nawet czarne w żółte kropki wola autora

Popatrz kleję modele od prawie trzydziestu lat i zawsze jak ktoś pyta o "plansze" nie "planszowe" mam na myśli plansze barwne zwane inaczej przykładami malowań

Witam jestem nowy zarówno na forum jak i w modelowaniu. Nie owijając w bawełnę na chwilę obecną skleiłem i pomalowałem wannę. Mam też kilka pytań: suchy pędzel lepiej robi się akrylami czy olejami, oraz czy macie jakieś fajne plansze z pustynnym malowanie Pantery ausf. A? Z góry dzięki.

lkkxp.jpg

3g3g.jpg

gjfu.jpg

06jkh.jpg

Edit: Przepraszam za linki, a nie zdj., ale sposoby uploadu przedstawiane w poradnikach się zmieniły.

Pozwoliłem sobie "zaobrazkować" twój post Linki, które podałeś wystarczyło wrzucić w ramki

Pozwoliłem sobie "zaobrazkować" twój post Linki, które podałeś wystarczyło wrzucić w ramki

Sorry, ale jestem ułomny. Mam na przykład link www.lalalal.com. I co mam z nim zrobić by go zobrazować?

Edited by Guest

Tak więc jak pisałem wcześniej żadna Pantera nie występowała w malowaniu pustynnym. Chyba że chodzi Ci o malowanie jednolite dunkelgelb czyli takim jasnopiaskowym w takim malowaniu właśnie te czołgi w dużej mierze opuszczały fabryki, a kamuflaż był nanoszony w jednostkach. Najlepszym rozwiązaniem jest skonkretyzowanie np z jakiej operacji, jednostki wykonać model i wtedy szukać zdjęć bądź plansz barwnych.

Pewnie że by mogła, albo w duże różowe grochy na błękitnym tle. Wiem też że dział SF jest tu viewforum.php?f=115

Ale tamto to chyba bardziej SF w sensie "Gwiezdnych Wojen", a nie political fiction, czyli na przykład Mieczysławów Stodziewiątych w polskich barwach (choć to nie do końca alternatywa!), czy też Panterek w piaskowych sukienkach. A w każdym razie tak mi się zdaje

do technologi suchego pędzla możesz użyć farbek olejnych jak i akrylowych, ciężko powiedzieć które lepsze. Ilu modelarzy tyle opinii, jedni wolą olejne inni akrylowe. Spróbuj zrobić jednymi i drugimi na jakimś starym modelu - poligonie, będziesz widział którymi robi się lepiej.

Witam po przerwie znalazłem trochę czasu (ach te zapędzone życie gimbusa) i dałem dla naszego ''meda'' wyposażenie w postaci skrzynek i kół zapasowych. Tak wiem koła pomalowane tragicznie. Jutro je poprawie. Dziś zabrakło energii. Jutro też zaczynam pierwszą wojnę z plastikowymi kapciami. Wcześniej sklejałem tylko gumiaki.

https://imagizer.imageshack.us/v2/943x707q90/836/0lc1.jpg

https://imagizer.imageshack.us/v2/943x707q90/838/qzff.jpg

Cholercia! Wklejałem link w ''ramki'' i dalej nic. Może wy coś wykombinujecie co robię źle, bo mi jako idiocie skończyły się pomysły

0lc1.jpg

qzff.jpg

Przepis:

link

i gotowe

A co do modelu to rzucają się w oczy nieoszlifowane koła (inne elementy też ale słabiej je widać) - pełno na nich "zadziorów" - na kołach napędowych pomiędzy zębami.

I ogumienie na zapasach wygląda na strasznie zmasakrowane.

I tu pytanie - nie prościej i sensowniej najpierw pomalować całą bryłę czołgu (bo mnie to wygląda na niedomalowane) a dopiero później drobniejsze elementy - np. wspomniane koła zapasowe, narzędzia, wydech ?

Pozdrawiam i powodzenia

• 5 weeks later...

Hmm, chyba lecisz na akord. Mam nadzieję, że zauważyłeś nieopiłowane koła. Nie musisz sklejać całego modelu i dopiero malować, koła mogłeś sobie pomalować oddzielnie na patyczkach, a następnie wkleić, tak możesz robić z innymi elementami. Banderze możesz również malować flamastrem.

Hej,

póki czas... zanim założysz "plastikowe kapcie" zeszlifuj przynajmniej bieżnik kół i usuń pozostałości wlewów z ramek... Inaczej nie ułożą Ci się...

Generalnie- więcej czasu poświęć na oczyszczanie części, bo Ci nic nie będzie pasować i żadne malowanie nie przykryje niedostatków obróbki...

Pozdrawiam!