Ioralt Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) Witam jestem nowy zarówno na forum jak i w modelowaniu. Nie owijając w bawełnę na chwilę obecną skleiłem i pomalowałem wannę. Mam też kilka pytań: suchy pędzel lepiej robi się akrylami czy olejami, oraz czy macie jakieś fajne plansze z pustynnym malowanie Pantery ausf. A? Z góry dzięki. http://imageshack.com/a/img843/6901/lkkxp.jpg http://imageshack.com/a/img835/3512/3g3g.jpg http://imageshack.com/a/img839/7767/gjfu.jpg http://imageshack.com/a/img841/9479/06jkh.jpg Edit: Przepraszam za linki, a nie zdj., ale sposoby uploadu przedstawiane w poradnikach się zmieniły. Edytowane 18 Maja 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Żadna wersja czołgu Pz.kpfw. V Panther nie występowała w pustynnym malowaniu, pojawiła się za późno aby brać udział w kampaniach w Afryce Północnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Żadna wersja czołgu Pz.kpfw. V Panther nie występowała w pustynnym malowaniu, pojawiła się za późno aby brać udział w kampaniach w Afryce Północnej. Tak jest, masz rację. Tylko, że to nie panterka. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 czytajcie dokładnie gość się pytał o ciekawe planszowe pustynne malowanie Panther A. Jak planszowe to pewnie do gry to może być nawet czarne w żółte kropki wola autora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 czytajcie dokładnie gość się pytał o ciekawe planszowe pustynne malowanie Panther A. Jak planszowe to pewnie do gry to może być nawet czarne w żółte kropki wola autora Popatrz kleję modele od prawie trzydziestu lat i zawsze jak ktoś pyta o "plansze" nie "planszowe" mam na myśli plansze barwne zwane inaczej przykładami malowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Witam jestem nowy zarówno na forum jak i w modelowaniu. Nie owijając w bawełnę na chwilę obecną skleiłem i pomalowałem wannę. Mam też kilka pytań: suchy pędzel lepiej robi się akrylami czy olejami, oraz czy macie jakieś fajne plansze z pustynnym malowanie Pantery ausf. A? Z góry dzięki. Edit: Przepraszam za linki, a nie zdj., ale sposoby uploadu przedstawiane w poradnikach się zmieniły. Pozwoliłem sobie "zaobrazkować" twój post Linki, które podałeś wystarczyło wrzucić w ramki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioralt Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) Pozwoliłem sobie "zaobrazkować" twój post Linki, które podałeś wystarczyło wrzucić w ramki Sorry, ale jestem ułomny. Mam na przykład link www.lalalal.com. I co mam z nim zrobić by go zobrazować? Edytowane 18 Maja 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioralt Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 czytajcie dokładnie gość się pytał o ciekawe planszowe pustynne malowanie Panther A. Jak planszowe to pewnie do gry to może być nawet czarne w żółte kropki wola autora Pisząc plansza miałem na myśli np. to http://i716.photobucket.com/albums/ww164/earlofgrey/Color%20Profiles/Panthers/pantherXXXI.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Tak więc jak pisałem wcześniej żadna Pantera nie występowała w malowaniu pustynnym. Chyba że chodzi Ci o malowanie jednolite dunkelgelb czyli takim jasnopiaskowym w takim malowaniu właśnie te czołgi w dużej mierze opuszczały fabryki, a kamuflaż był nanoszony w jednostkach. Najlepszym rozwiązaniem jest skonkretyzowanie np z jakiej operacji, jednostki wykonać model i wtedy szukać zdjęć bądź plansz barwnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 A warianty PF nie wchodzą w grę? Czemu nie miałaby powstać Pantera w pustynnym kamo? Jak się komuś chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Pewnie że by mogła, albo w duże różowe grochy na błękitnym tle. Wiem też że dział SF jest tu viewforum.php?f=115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Ale tamto to chyba bardziej SF w sensie "Gwiezdnych Wojen", a nie political fiction, czyli na przykład Mieczysławów Stodziewiątych w polskich barwach (choć to nie do końca alternatywa!), czy też Panterek w piaskowych sukienkach. A w każdym razie tak mi się zdaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioralt Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 Dzięki za odpowiedzi co do Panterki. A suchy pędzel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 do technologi suchego pędzla możesz użyć farbek olejnych jak i akrylowych, ciężko powiedzieć które lepsze. Ilu modelarzy tyle opinii, jedni wolą olejne inni akrylowe. Spróbuj zrobić jednymi i drugimi na jakimś starym modelu - poligonie, będziesz widział którymi robi się lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioralt Napisano 21 Maja 2014 Autor Share Napisano 21 Maja 2014 Witam po przerwie znalazłem trochę czasu (ach te zapędzone życie gimbusa) i dałem dla naszego ''meda'' wyposażenie w postaci skrzynek i kół zapasowych. Tak wiem koła pomalowane tragicznie. Jutro je poprawie. Dziś zabrakło energii. Jutro też zaczynam pierwszą wojnę z plastikowymi kapciami. Wcześniej sklejałem tylko gumiaki. https://imagizer.imageshack.us/v2/943x707q90/836/0lc1.jpg https://imagizer.imageshack.us/v2/943x707q90/838/qzff.jpg Cholercia! Wklejałem link w ''ramki'' i dalej nic. Może wy coś wykombinujecie co robię źle, bo mi jako idiocie skończyły się pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Zawsze przed opublikowaniem posta masz możliwość zrobienia podglądu. Jeśli nie widać zdjęć załączanych w jeden sposób, potrenuj z następnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Przepis: i gotowe A co do modelu to rzucają się w oczy nieoszlifowane koła (inne elementy też ale słabiej je widać) - pełno na nich "zadziorów" - na kołach napędowych pomiędzy zębami. I ogumienie na zapasach wygląda na strasznie zmasakrowane. I tu pytanie - nie prościej i sensowniej najpierw pomalować całą bryłę czołgu (bo mnie to wygląda na niedomalowane) a dopiero później drobniejsze elementy - np. wspomniane koła zapasowe, narzędzia, wydech ? Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 Hmm, chyba lecisz na akord. Mam nadzieję, że zauważyłeś nieopiłowane koła. Nie musisz sklejać całego modelu i dopiero malować, koła mogłeś sobie pomalować oddzielnie na patyczkach, a następnie wkleić, tak możesz robić z innymi elementami. Banderze możesz również malować flamastrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejfan1 Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Warto czytać warsztaty! Właśnie się zastanawiałem jak malować bandaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Hej, póki czas... zanim założysz "plastikowe kapcie" zeszlifuj przynajmniej bieżnik kół i usuń pozostałości wlewów z ramek... Inaczej nie ułożą Ci się... Generalnie- więcej czasu poświęć na oczyszczanie części, bo Ci nic nie będzie pasować i żadne malowanie nie przykryje niedostatków obróbki... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi