blacman Posted May 20, 2014 Share Posted May 20, 2014 Witam! Ruszają prace na kolejnym szybkim okrętem liniowym Cesarskiej Floty: Jakość wyprasek bardzo dobra: kształt pierwszej kazamaty jest poprawiony: wieże z prostymi płytami pancernymi łatwo da się zastąpić wieżami blaszanymi: wieża dowodzenia stanowiła platformę doświadczalną dla późniejszym konstrukcji np na Yamato. i stosunkowo łatwo będzie ją również zbudować z blaszek. i tu mam pytanie do Kolegów: na ile plany Hiei w profilach morskich (nr 53) są rzetelne..? Chodzi mi głównie o nadbudówkę główną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba77 Posted May 20, 2014 Share Posted May 20, 2014 Jeżeli chodzi o Hiei to z planami jest trochę mniej kolorowo ponieważ Profile Morskie bazują na planach KONGO ,a Hiei była gruntownie modernizowana w latach 30. Profile na 100% podają zły obrys pasa pancerza w części podwodnej. Co do nadbudówki sugeruję poszukać czegoś na potwierdzenie. Na stronie HobbyLink jest do kupienia monografia pancerników typu Kongo. Pozdawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rhayader Posted May 20, 2014 Share Posted May 20, 2014 Chcesz zrobić wszystkie cztery? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted May 20, 2014 Author Share Posted May 20, 2014 Chce zbudowac wszystkie duze jednostki liniowe biorace udzial w kampanii na wodach Morza Salomona... Ale pozostala para nie byla tak aktywna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jozek Posted May 22, 2014 Share Posted May 22, 2014 Witam To się szykuje znów cudeńko Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robo Posted May 28, 2014 Share Posted May 28, 2014 Chce zbudowac wszystkie duze jednostki liniowe biorace udzial w kampanii na wodach Morza Salomona...Ale pozostala para nie byla tak aktywna. - walnij całą pancerke ...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted May 28, 2014 Author Share Posted May 28, 2014 - walnij całą pancerke ...... że niby cztery sztuki ...? póki co pasuję pokład - a widać, że wymaga on kolejnych pasowań: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rhayader Posted May 28, 2014 Share Posted May 28, 2014 Chce zbudowac wszystkie duze jednostki liniowe biorace udzial w kampanii na wodach Morza SalomonaAle z obu stron? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted May 30, 2014 Author Share Posted May 30, 2014 ... właśnie przybył do stoczni.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan1965 Posted May 30, 2014 Share Posted May 30, 2014 Jeśli mnie pamięć nie myli to samych zatopionych było koło trzydziestu okrętów. Dawno temu czytałem ciekawą książkę o walkach o Guadalcanal ale to było tak dawno że niewiele pamiętam, a jeszcze ten mój niemiecki kolega (Alzheimer) wcale nie pomaga. Biorąc pod uwagę twoje plany to trzeba sobie co nieco przypomnieć i wtedy będę mógł się wymądrzać. Fajnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
taltos1 Posted May 30, 2014 Share Posted May 30, 2014 Chce zbudowac wszystkie duze jednostki liniowe biorace udzial w kampanii na wodach Morza SalomonaAle z obu stron? Dla mnie bomba, bardzo podoba mi się ten pomysł właśnie przybył do stoczni.... Czyli niebawem będzie następny warsztat Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robo Posted June 1, 2014 Share Posted June 1, 2014 - walnij całą pancerke ...... że niby cztery sztuki ...? Jedynie 12 sztukos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted June 1, 2014 Author Share Posted June 1, 2014 - walnij całą pancerke ...... że niby cztery sztuki ...? Jedynie 12 sztukos Trochę dużo było tego ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robo Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 walnij całą pancerke ...... że niby cztery sztuki ...? Jedynie 12 sztukos Trochę dużo było tego ... - dasz rade,już tak niewiele zostało ... .....ciekawy pomysł masz, więc będziem pilnie lukać - powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted June 10, 2014 Author Share Posted June 10, 2014 dzieki... troszkę się robi.. ale efekt póki co bardziej cyfrowy: dopasowałem pokład za drugim podejściem Jak w poprzednim projekcie bliźniaczki Kiri całość wyposażenia będzie odtworzona. Mam też nowy pomysł na malowanie deskowania pokładu. Próby wyszły pomyślnie... kratkowanie co 2 mm znakomicie ułatwia analizę "niedopasowań" ... powstała też prototypowa wieża artylerii głównej i poszła już do mosiężnej huty - jak wróci blaszana i się sklei - pewnie poddam ją Waszej ocenie... podjąłem próbę odwzorowania łuskowato ułożonych płyt pancernych na dachu wieży. Nie do końca jestem pewien czy to się uda... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted June 30, 2014 Author Share Posted June 30, 2014 prototyp wieży gotowy: Jednak próba odtworzenia ukośnie ustawionych płyt może się nie udać: zagięcia imitujące skośnie osadzenie płyt nie wychodzą dobrze: Ale też mam pytanie do Kolegów. Czy rzeczywiście płyty pancerne na Hiei były osadzone skośnie... Wzorowałem się na wieży Kongo, gdzie wyraźnie to widać: nie znalazłem analogicznych zdjęć Hiei. Ale na modelu w Gakkenie płyty są płaskie: ktoś słyszał ... ktoś wie ... ? pozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba77 Posted June 30, 2014 Share Posted June 30, 2014 Poszło mailem . Mam nadzieję że rozwieje wątpliwości Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted June 30, 2014 Author Share Posted June 30, 2014 Seba - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba77 Posted June 30, 2014 Share Posted June 30, 2014 Nie ma sprawy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted August 3, 2014 Share Posted August 3, 2014 Twoja robota ciągle zaskakuje !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpl Posted October 28, 2014 Share Posted October 28, 2014 Piękne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forest Posted October 28, 2014 Share Posted October 28, 2014 I na czym stanęła sprawa wież? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted October 28, 2014 Author Share Posted October 28, 2014 Poprawki na blaszkach wież gotowe... wyrysowane i czekają na produkcje. Poprzednie były błędne - wzorowałem się na zdjęciach wież z Kongo.... a Hiei miała płaskie płyty pancerne, z innym podziałem. Płynie do mnie jeszcze jedna, bardzo ciekawa publikacja z obszerną dokumentacja fotograficzną całej czwórki. Po lekturze spróbujemy powalczyć na stoczni czasu nie ma qrka .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted October 29, 2014 Super Moderator Share Posted October 29, 2014 Płynie do mnie jeszcze jedna, bardzo ciekawa publikacja z obszerną dokumentacja fotograficzną całej czwórki.Co to za pozycja ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted October 29, 2014 Author Share Posted October 29, 2014 Wypozyczona na czas projektowania Kongo z '42.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts