blacman Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 Witam! Ruszają prace na kolejnym szybkim okrętem liniowym Cesarskiej Floty: Jakość wyprasek bardzo dobra: kształt pierwszej kazamaty jest poprawiony: wieże z prostymi płytami pancernymi łatwo da się zastąpić wieżami blaszanymi: wieża dowodzenia stanowiła platformę doświadczalną dla późniejszym konstrukcji np na Yamato. i stosunkowo łatwo będzie ją również zbudować z blaszek. i tu mam pytanie do Kolegów: na ile plany Hiei w profilach morskich (nr 53) są rzetelne..? Chodzi mi głównie o nadbudówkę główną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 Jeżeli chodzi o Hiei to z planami jest trochę mniej kolorowo ponieważ Profile Morskie bazują na planach KONGO ,a Hiei była gruntownie modernizowana w latach 30. Profile na 100% podają zły obrys pasa pancerza w części podwodnej. Co do nadbudówki sugeruję poszukać czegoś na potwierdzenie. Na stronie HobbyLink jest do kupienia monografia pancerników typu Kongo. Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 Chcesz zrobić wszystkie cztery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Maja 2014 Autor Share Napisano 20 Maja 2014 Chce zbudowac wszystkie duze jednostki liniowe biorace udzial w kampanii na wodach Morza Salomona... Ale pozostala para nie byla tak aktywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Witam To się szykuje znów cudeńko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Chce zbudowac wszystkie duze jednostki liniowe biorace udzial w kampanii na wodach Morza Salomona...Ale pozostala para nie byla tak aktywna. - walnij całą pancerke ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 - walnij całą pancerke ...... że niby cztery sztuki ...? póki co pasuję pokład - a widać, że wymaga on kolejnych pasowań: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Chce zbudowac wszystkie duze jednostki liniowe biorace udzial w kampanii na wodach Morza SalomonaAle z obu stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Maja 2014 Autor Share Napisano 30 Maja 2014 ... właśnie przybył do stoczni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Jeśli mnie pamięć nie myli to samych zatopionych było koło trzydziestu okrętów. Dawno temu czytałem ciekawą książkę o walkach o Guadalcanal ale to było tak dawno że niewiele pamiętam, a jeszcze ten mój niemiecki kolega (Alzheimer) wcale nie pomaga. Biorąc pod uwagę twoje plany to trzeba sobie co nieco przypomnieć i wtedy będę mógł się wymądrzać. Fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Chce zbudowac wszystkie duze jednostki liniowe biorace udzial w kampanii na wodach Morza SalomonaAle z obu stron? Dla mnie bomba, bardzo podoba mi się ten pomysł właśnie przybył do stoczni.... Czyli niebawem będzie następny warsztat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 - walnij całą pancerke ...... że niby cztery sztuki ...? Jedynie 12 sztukos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2014 - walnij całą pancerke ...... że niby cztery sztuki ...? Jedynie 12 sztukos Trochę dużo było tego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 walnij całą pancerke ...... że niby cztery sztuki ...? Jedynie 12 sztukos Trochę dużo było tego ... - dasz rade,już tak niewiele zostało ... .....ciekawy pomysł masz, więc będziem pilnie lukać - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2014 dzieki... troszkę się robi.. ale efekt póki co bardziej cyfrowy: dopasowałem pokład za drugim podejściem Jak w poprzednim projekcie bliźniaczki Kiri całość wyposażenia będzie odtworzona. Mam też nowy pomysł na malowanie deskowania pokładu. Próby wyszły pomyślnie... kratkowanie co 2 mm znakomicie ułatwia analizę "niedopasowań" ... powstała też prototypowa wieża artylerii głównej i poszła już do mosiężnej huty - jak wróci blaszana i się sklei - pewnie poddam ją Waszej ocenie... podjąłem próbę odwzorowania łuskowato ułożonych płyt pancernych na dachu wieży. Nie do końca jestem pewien czy to się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 prototyp wieży gotowy: Jednak próba odtworzenia ukośnie ustawionych płyt może się nie udać: zagięcia imitujące skośnie osadzenie płyt nie wychodzą dobrze: Ale też mam pytanie do Kolegów. Czy rzeczywiście płyty pancerne na Hiei były osadzone skośnie... Wzorowałem się na wieży Kongo, gdzie wyraźnie to widać: nie znalazłem analogicznych zdjęć Hiei. Ale na modelu w Gakkenie płyty są płaskie: ktoś słyszał ... ktoś wie ... ? pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Poszło mailem . Mam nadzieję że rozwieje wątpliwości Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 Seba - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Nie ma sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Twoja robota ciągle zaskakuje !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 I na czym stanęła sprawa wież? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Października 2014 Autor Share Napisano 28 Października 2014 Poprawki na blaszkach wież gotowe... wyrysowane i czekają na produkcje. Poprzednie były błędne - wzorowałem się na zdjęciach wież z Kongo.... a Hiei miała płaskie płyty pancerne, z innym podziałem. Płynie do mnie jeszcze jedna, bardzo ciekawa publikacja z obszerną dokumentacja fotograficzną całej czwórki. Po lekturze spróbujemy powalczyć na stoczni czasu nie ma qrka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 29 Października 2014 Super Moderator Share Napisano 29 Października 2014 Płynie do mnie jeszcze jedna, bardzo ciekawa publikacja z obszerną dokumentacja fotograficzną całej czwórki.Co to za pozycja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Października 2014 Autor Share Napisano 29 Października 2014 Wypozyczona na czas projektowania Kongo z '42.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi