kjp_a_man Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisałem e-maila do firmy Barwa, poprosiłem o kolory w RAL, …I mam RAL 6031, RAL 9021 i RAL 8027, …Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farciarz Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisałem e-maila do firmy Barwa, poprosiłem o kolory w RAL, …I mam RAL 6031, RAL 9021 i RAL 8027, …Brawo! Co masz? Jakie brawo? Cofnijcie się do mojego postu, ilustrowanego zresztą, przecież piszę wyraźnie - jest różnica w stosunku do tych RAL-i i to widoczna nawet z zamkniętymi oczami. Dlatego prosiłem o identyfikację z konkretnymi farbami. Niestety, nie mogę jechać do Wawy, mam remont mieszkania . Liczę na kogoś "łebskiego" - jest tu ktoś taki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Własnie jest różnica, ale nie wiadomo jaka i dlaczego. W e-mailu dostałem informacje że kolory są ustalone w Polskiej Normie Wojskowej a ta mówi o tych RAL-ach co podałem. Dlatego zostaje szukać bo nic wiecej nie dostaniemy skoro oficjalne źródło podaje nam tyle co wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 To po jaką cholercię napisałeś, że masz i wymieniłeś standardowe RALe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 W e-mailu dostałem informacje że kolory są ustalone w Polskiej Normie Wojskowej a ta mówi o tych RAL-ach co podałem. To i z tym wpuścili Cię w kanał. Nie ma Polskich Norm Wojskowych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farciarz Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 No i dlatego trzeba sobie łyknąć walerianę i podpełznąć do Leosia gdzieś na Myśliwieckiej - Szwoleżerów z malowanym wzornikiem barw lub z workiem puszeczek farb o zbliżonych odcieniach - sądząc po fotach - jakiś "brudny piasek". Bohater tego dnia (15 sierpnia) jest nominowany do medalu "Za Ofiarność i Odwagę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 W e-mailu dostałem informacje że kolory są ustalone w Polskiej Normie Wojskowej a ta mówi o tych RAL-ach co podałem. To i z tym wpuścili Cię w kanał. Nie ma Polskich Norm Wojskowych! Były, teraz z tego co wiem chyba nazwało to bardziej finezyjną nazwe Wojskowe Centrum Normalizacji, jakosci i kodyfikacji. wisa - wpisywalem w google to nie wyskakiwalo mi nic o tym ze to standardowe Nato wiec zmylilo mnie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farciarz Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 http://www.barwy.net/paleta_ral/ Na tą chwilę jak dla mnie, "na oko" najbardziej zbliżony jest RAL 1013 http://www.barwy.net/kolor/ral/1013 co odpowiadałoby np. Humbrol 28, Pactra A45 + A02 a więc coś ok. FS 36622 wg. wzornika Pactry. Lepiej jednak poczekać na konkrety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Były, teraz z tego co wiem chyba nazwało to bardziej finezyjną nazwe Wojskowe Centrum Normalizacji, jakosci i kodyfikacji. Totalnie błądzisz. Jak Polska Norma Wojskowa może się teraz nazywać Wojskowe Centrum Normalizacji Kodyfikacji i Jakości? Jedno do nazwa dokumentu a drugie to instytucja! WCNiK publikuje i nadzoruje Normy Obronne. W najnowszym wykazie obowiązujących Norm Obronnych z lipca tego roku jest tylko norma wprowadzająca kamuflaż NATO z 2007 r. Najnowszy nasz kamuflaż nie jest wiec wprowadzona żadnymi normami tylko innym dokumentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Totalnie błądzisz. To lepiej milcze i czekam na kolory Podpytałem jeszcze producenta po prostu, zobaczymy czy da sensowną odpowiedz ale i tak skończy się dobieraniem na oko. Ach te WP, nigdy nic standardowego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Sierpnia 2014 Share Napisano 5 Sierpnia 2014 "Kolory RAL 6031, 9021 i 8027 zarezerwowane dla wojska nie są zgodne ze standardowym wzornikiem RAL. Są to kolory zbliżone, ale nie identyczne. Dokładną kolorystykę (dane spektralne i kolorymetryczne) definiuje Polska norma wojskowa NO-80-A200:2011." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 " Dokładną kolorystykę (dane spektralne i kolorymetryczne) definiuje Polska norma wojskowa NO-80-A200:2011." Być może sprawa nowych barw się wyjaśni gdyż mamy już NO-80-A200:2014. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 To ja może napiszę do WITI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 Ja już tryby ruszyłem. Może za tydzień, dwa coś będę wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Nowy brązowy kolor w Corelu prezentuje się tak: Przepis na barwę po konwersji do CMYK: C:45, M:47, Y:58, K:37 Jak z tego CMYK-a dojść do FS lub RAL, lub..... , nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Jest sposób na dotarcie do RALi kolorów... Dość specyficzny ale jest Trzeba mieć jednak próbki konkretnych kolorów i udać się z nimi do mieszalni lakierów. Tam mają zazwyczaj katalogi z namalowanymi próbkami. Już tak kiedyś robiłem, bo mam kolegę co miesza lakiery dla różnych firm. Jest jeszcze jeden warunek: najlepiej żeby barwy porównała osoba mająca duże doświadczenie w pracy z kolorem. Ideałem jest mieć dwóch takich niezależnych fachowców. Ale, jak pisałem na początku, podstawą są próbki oryginałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Prawie się zgadza. Tylko, że RAL jest katalogiem barw skończonym. Nawet natowskiego brązu RAL 8027 nie ma w tym katalogu. Jest on wyłącznie w katalogu F9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 RAL 8025 może? Dosyć podobny kolor, troszkę mniej beżowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farciarz Napisano 15 Sierpnia 2014 Share Napisano 15 Sierpnia 2014 Siedzę w domu ale macham http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/51,34862,16480846.html?i=9 Zdrapał ktoś trochę tej farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Sierpnia 2014 Share Napisano 16 Sierpnia 2014 Odnośnie farb: https://docs.google.com/file/d/0B-CU0a9VdvZcaXE5ZElVZUQ1YXJIVWd2V2ZKWnExUTJFeFNR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Sierpnia 2014 Share Napisano 16 Sierpnia 2014 Mój kolor w Corelu oparty jest na tej tabeli. Kolor wg opisu CIELab nic nam nie daje. Przeliczyłem go na CMYK i ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Sierpnia 2014 Share Napisano 16 Sierpnia 2014 Zostaje wziąć większość podobnych kolorów na kawałki plastików i porównać do tego na prawdziwym pojeździe. Raczej nic więcej nie zdobędziemy zwłaszcza, ze wszyscy jasno piszą, że w RAL-u tego raczej nie dostaniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farciarz Napisano 16 Sierpnia 2014 Share Napisano 16 Sierpnia 2014 I o to przecież nam chodzi. Albo może trochę inaczej - Tomek, masz jakiś dostęp do "Twardych" w Braniewie? Mają łatki w tych samych kolorkach. Więc może porównasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Sierpnia 2014 Share Napisano 16 Sierpnia 2014 Wszystko praktycznie już pomaziane na nowo jest 17 września 20 rocznica jednostki, postaram się przygotować jak mogę. Przy okazji znowu kilkaset zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 24 Sierpnia 2014 Share Napisano 24 Sierpnia 2014 A czy zdajecie sobie sprawę, że na stronie 3 są zdjęcia przedstawiające puszki z użytymi farbami, a na nich NUMERKI RAL pasujące (w porównaniu z katalogiem RAL) do tego, co widzę na pancerzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi