Tromp Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Ja wiem... Oficjalnie nic. Mam nadzieję, że dziś uda się przesłać tekst interpelacji w tej sprawie, może będzie jakieś oświadczenie. Generalnie polska amunicja ćwiczebna nie trzyma żadnych norm. Plus chłopaki byli bez kombinezonów, kominiarek, z wyłączonym systemem ppoż i co tam jeszcze sobie życzysz. Tu masz, co wiadomo: https://www.facebook.com/groups/774152019276053/permalink/1056388417719077/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Co jest z amunicją? Jest dobra bo polska mówiąc pół żartem. Od początku jej wprowadzenia dało się odczuć ogromną różnicę między nią, a niemiecką. Generuje dużo więcej dymu po wystrzale (nic nie widać i nie ma jak obserwować lecącego pocisku przez kilka sekund), śmierdzi jajem jakimś, często dziwnie ją nosi. Co do wypadku to wiadomo tyle że padł strzał i po kilku sekundach poszły gejzery ognia z włazów. Instalacji przeciwwybuchowej Deugra nie ma zainstalowanej w wieży w czasie pokoju bo jej odpalenie może zagrozić załodze. I takie są procedury. Załoga nie miała na sobie kombinezonów tylko mundury i kamizelki bo taka zawsze była dziwna moda w 10 BKPanc (tak jak te cholerne siatki na wieżach). Co się stało wewnątrz czołgu wie tylko ładowniczy, bo dowódca i działonowy mało widzą jego przedział. Śledztwo trwa i zobaczymy co spece wymyślą. Póki co wstrzymane są wszystkie strzelania z czołgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 A co z samym Leopardem? Na żyletki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Nie wiadomo. Raczej nie, ale remont tani nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Myślę, że ważniejsze jest jednak zdrowie załogi. A o to się martwię, jak czytam o poparzeniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Nie wiem co z leonem, na pewno nie jest w takim stanie jak był ale nie był to też pożar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Coś się skopcić musiało, skoro poszedł ogień z włazów. Pytanie jakie są uszkodzenia i co się stało z resztą amunicji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Reszta amunicji była bezpieczna w wieżowym magazynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Jeżeli był zamknięty, to tak. I wygląda, że w kadłubie nic nie było - na szczęście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 W kadłubie nigdy nic nie ma. Raz mi się zdarzyło żeby w wieży był komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 http://forsal.pl/artykuly/897035,przeterminowana-amunicja-rozsadzila-leoparda.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Amunicja nie była przeterminowana, bo nie mogła. Chyba, że geniusze u nas osiągnęli taki poziom, że radziecka amunicja na poziomie lat 70. ma wyższą trwałość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Przepraszam za piętrusa, ale najwyraźniej po X czasu wygasa możliwość edycji: http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/interpelacja.xsp?documentId=A10A670E69FC9662C1257ED20048F2E3&view=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 I nad czym będą tak debatować posły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Będzie musiała paść odpowiedź (taka lub inna) na kilka dość szczegółowych pytań. Wiem, o co poseł Dębski pytał, ale nie mogę, sorry. Aż do publikacji odpowiedzi nie komentuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 http://www.defence24.pl/267092,zmarl-zolnierz-poszkodowany-w-pozarze-leoparda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Szkoda młodego chłopaka. Niestety to była kwestia czasu przy takich obrażeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 10 Października 2015 Share Napisano 10 Października 2015 Ok, już mogę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 10 Października 2015 Share Napisano 10 Października 2015 Na kilka pytań mogę sam odpowiedzieć. Chłopaki byli w zwykłych mundurach bo taka była dziwna moda w 10. Instalacja ppoż była włączona ale to bez znaczenia bo w wieży jest instalacja przeciwwybuchowa. Ale ona z kolei jest zawsze wyłączona bo taka jest procedura w trakcie pokoju. Czołgiści narzekali na polską amunicję. Amunicja nie może uszkodzić zamka i zamków się nie wymienia. Polskie procedury postępowania załóg są takie same jak w innych krajach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Co do mundurów, to jesteś absolutnie pewien, że to nie były niepalne "panterki", a zwykłe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 12 Października 2015 Share Napisano 12 Października 2015 Gadałem z kolegą, który tam był. W Świniogrodzie był dziwny zwyczaj jeżdżenia w zielonym i kamizelkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 12 Października 2015 Share Napisano 12 Października 2015 No właśnie był. PONO to nowe mundury niepalne. Za to ładowniczy PONO miał koszulkę z polistyrenu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 12 Października 2015 Share Napisano 12 Października 2015 Niepalne są kombinezony. A tam się jeździło w zwykłym moro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 24 Października 2015 Share Napisano 24 Października 2015 Tak sobie pomyślałem, że to samo mogło spotkać Ciebie corporal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 24 Października 2015 Share Napisano 24 Października 2015 Paweł nie wie nic. Albo inaczej - jest sraczka informacyjna i nie ma nic pewnego. Tam się mogły cuda dziać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi