Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Właśnie otrzymałem do recenzji od Pana Choroszego model Schrecka FBA 17 HTM-2 nr katalogowy A217 - serdecznie dziękuję Panie Tomaszu

i Panie Arkadiuszu!

b95d4b9ceeedd3c1.jpg

Model jest bardzo czysto odlany i prezentuje wyższy poziom od ostatnio opisywanego w dziale warsztatowym Lublina R.X.

Model składa się z ok. 5o części żywicznych oraz kawałka folii do wypełnienia ram wiatrochronu. Zapakowany jest tradycyjnie w kartonowe pudełko a części dodatkowo zabezpieczono w woreczkach foliowych. Instrukcja składa się z 3 stron A4 i jest czytelna.

f44ebbc457469b85.jpg

W zestawie znajdziemy kalkomanie dla wszystkich proponowanych przez producenta modelu wersji więc wspomnianej FBA 17 HMT-2 oraz HE-2 lotnictwa polskiego oraz lotnictwa francuskiego jak i egzemplarza cywilnego z napisem L.O.P.P..

863b1f51f33109d0.jpg

W moim zestawie nie stwierdziłem żadnych deformacji oraz tak częstych w modelach żywicznych pęcherzyków powietrza. Bardzo ładnie prezentuje się struktura na burtach kabiny pilotów oraz silnik.

87b86be1aca5a7ba.jpg

Model zdecydowanie przewyższa jakością swojego poprzednika z lat 90-tych model short run nieistniejącej już niestety firmy Hit Kit.

Jedyna przewaga modelu HT była blaszka z tablica przyrządów oraz trochę bogatszy zestaw kalkomanii, w modelu Choroszy Modelbud brakuje mi malowania z eskadry szkolnej z godłem „?” nad falami. Polecam ten model wszystkim miłośnikom polskich skrzydeł, szczególnie że cena jest bardzo atrakcyjna ok. 80 złoty!

Relacja z budowy znajdzie się w jednym z tegorocznych numerów Lotnictwa z szachownicą.

Napisano

Zawsze mi się ta łódź podobała. Tak, że będę obserwował !

Napisano

Hej!

Rzeczywiście-80 zł za spory samolot 1:72 to nie tak dużo, skoro chodzi o żywicę. Nie ma aż tak wielkiego, jak normalnie przebicia w stosunku do plastiku-a model najwyraźniej dość ładny.

Napisano

Bardzo ładny model, podoba mi się wnętrze, powierzchnie nośne, z precyzją odtwarzające poszycie płócienne płatowca, Fajne są też zróżnicowane zastrzały i drobne elementy, także kalki może z wyjątkiem zbyt cienkich obramowań szachownic steru kierunku. Szkoda, że nie ma blaszek jak w Caudron C.III, ale to by zapewne podniosło cenę do ok. 100 zł. Do swojego FBA -17 HE mam blaszki i kalki z HitKIta, a wyciągnięcie ich z modelu FBA -17 HMT-2, zbudowanego ok. 15 lat temu też nie powinno stanowić problemu..., o ile się na zdecyduję, zresztą bez żalu.

Napisano

parę dni temu miałem okazję wziąć do łapków i pooglądać - i szybko zdecydować się na zakup fakt - blaszka jak w HitKit by sporo pomogła.

Podział technologiczny na pierwszy rzut oka jednoznacznie skojarzył mi Krakmodelem, ale jednak nie całkowicie (choć instrukcja składania jest żywcem wzięta z Krakmodelu - wystarczy spojrzeć na gondolę silnika inną w instr niż w częściach modelu, ale to pikuś).

Nie tak dawno skończyłem dla znajomego Schrecka w 48 - właśnie Krakmodel, teraz czas na 72 tym razem na swoją półkę, a że temat oswojony to powinno pójść łatwiej

pozdrawiam!

defdb07e-5921-4892-be01-42b48bcbef81.jpg

703414ef-308e-4f9a-b4f7-e3d7042f8c7d.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

jeszcze raz przyponmę temat Schrecka,

jak by ktoś potrzebował blaszkę HitKitu na wzór do skraczowania:

Schreck_HitKit_PE_1.jpg

Schreck_HitKit_PE_2.jpg

skanowałem dla siebie bo model już do mnie idzie, a miałem możliwość wypożyczyć te detale na skan do własnego skrobania.

jak by co to skany w większym rozmiarze mogę podesłać na maila.

pozdrawiam!

ww