Skocz do zawartości

BR52 1:35 Trumpeter + Eduard

Diobeu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 155
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Robiłem tanimi olejami Marie's, ale po krótkiej wymianie zdań w "Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli" kupiłem już Talensa Van Gogha. Kolor czarny, myślałem trochę nad tym, w końcu zrobiłem czarny z powodu pyłu węglowego i sadzy, ale teraz zastanawiam się, czy nie powinien być Van Dyke Brown. Nieważne, inaczej już nie będzie.

• Super Moderator

Czołem

Nad brudzeniem lokomotywy polecam poszukać modelu Kolegi "Precyzyjny" z kartonworku, budował on Ty 2 czyli powojenną Br 52 w malowaniu pkp, genialne brudzenie i detal

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Coś tam dłubię ;)

Najpierw opowiem o ostatnich elementach podwozia.

Zbiorniki powietrzne dostały blaszki, tj. obejmy, elementy mocujące i zawory pewnie do spuszczania wody ze zbiorników.

IMG_0185_zps2665df01.jpg

I faktycznie powinny tam być.

rahmen_025_of_132_zpsf7527ca3.jpg

Potem i tak wszystko na czerwono:

IMG_0189_zps42575275.jpg

Tak to wygląda już na ramie.

IMG_0210_zpsd3ed0f5e.jpg

A tak wygląda końcowy efekt na podwoziu.

IMG_0209_zpsca542d91.jpg

I jeszcze cylinder hamulcowy:

IMG_0211_zpsd2289fcd.jpg

A poniżej jeszcze krótka opowieść o blaszkach i silnikach parowych.

Z tego powstaną:

IMG_0181_zps454d0649.jpg

Tak trzeba będzie przyciąć elementy pod blaszki:

IMG_0182_zpsca05adf8.jpg

To coś to nakrętki. To jest granica moich możliwości zarówno oczu jak i rąk. Mniejszych rzeczy już nie potrafię obrabiać. Szpilka dla porównania.

IMG_0192_zps2b480e9f.jpg

To trzeba zgiąć w pół (to duże to łepek od szpilki ;)

IMG_0219_zps27672104.jpg

Taki mam plan, że nasunę te nakrętki na punkty z klejem CA.

IMG_0194_zps0569f742.jpg

I udało się:

IMG_0195_zps6eb79a84.jpg

Tak wyglądają silniki uzbrojone już w blachy. Teraz kabina. W kabinie będzie sajgon, masa elementów z plastiku, masa fototrawionych, brudzenie, rurki, manometry i sporo przeróbek od Eduarda.

IMG_0221_zps78d63698.jpg

• Super Moderator

Czołem

Tak podglądam, ale w sumie to zawiasy trumpka były lepsze od edkowej blaszki ... może trzeba było tylko delikatnie odciąć z silnika plastikowy zawias i dać do blaszki. Bo ten edkowy strasznie płaski ...

Do śrub- profil sześciokątny i żyletką tniesz śrubki ile dusza zapragnie blaszkowe na ogół są za płaskie i dlatego podwojenie grubości składaniem na pół ale czy warto się męczyć ?

Pozdrawiam

Przyłożenie:

IMG_0222_zps5890f650.jpg

i przyklejenie:

IMG_0223_zps26a3e11a.jpg

Bardzo proszę o wypowiedzi, co waszym zdaniem można jeszcze zrobić z czarnym kolorem w parowozie, ja już nie mam pomysłu. Pomalowałem czarną emalią, pokryłem Sido, spróbowałem wash Vandyke ale nie widać go zupełnie, zrobiłem więc biały suchy pędzel, pokryłem go drugą warstwą Sido i moje kompetencje się kończą. Nie mam za bardzo pomysłu, jak zrobić jakiś wylewający się olej albo przybrudzenie sadzą, mam zestaw do weatheringu, ale nie przynosi on rezultatu, mam suche pigmenty, ale nie potrafię ich nanieść trwale na model, jakie sugestie?

najbardziej chciałbym to matowo przybrudzić czarnym kolorem, czy dobrze kombinuję chcąc pomalować Sido i "umoczyć" w pigmencie? Pigment powinien się przykleić i pozostać matowy, suchy.

Popróbowałem kurzenia z powyższego linka, niezbyt to widzę.

Nałożyłem pigment, rozlałem terpentynę, wyschła i pozostał... pigment.

IMG_0224_zps72778173.jpg

Tak to wygląda po delikatnym przetarciu, pigment schodzi jakby był dopiero co posypany.

IMG_0226_zps3c5d27bb.jpg

Tak być nie może, moim zdaniem trzeba pigment zalać Sido bardzo rozcieńczonym wódką, ale to jest dość ryzykowne, bo może powstać po prostu czarne błoto. Nie mam pomysłu, zrobię to chyba w czarnych zakamarkach.

Dziękuję za linki, zwłaszcza ten z mojehobby był prosty i skuteczny.

Witam

Więc wszystko poszło według planu. Terpentyna służy tylko jako medium do rozprowadzenia pigmentu. Zmieszaj terpentynę z matem, ale wtedy nie masz drogi powrotnej. Teraz jak Ci się efekt nie spodoba pigment zawsze możesz zetrzeć. Jak już uzyskasz efekt którego oczekujesz to zabezpiecz pigment matem. Psiknij z areo (małe ciśnienie).

Pzdr.

• 3 weeks later...

Walka trwa ;) Więcej tu myślenia i planowania, niż sklejania. Precyzja i rozczytywanie dwóch instrukcji na raz, idzie strasznie mozolnie, ale do przodu.

IMG_0227_zps7a3c12c6.jpg

IMG_0228_zpsa5be7959.jpg

IMG_0230_zps6b699322.jpg

Robię kabinę na czarno, będzie matowo od pyłu węglowego, białe tarcze manometrów, drewniane rączki, czerwone pokrętła i wybłyszczone miejsca łapania pokręteł. Celuję w takie wykończenie, jeśli chodzi o ścianę kotła:

IMG_9804_zpsf36c5354.jpg

ale w takie, jeśli chodzi o resztę kabiny. Rozważam zastosowanie koloru grafitu zamiast czystego czarnego, co wy na to? Revell bodajże 9 jest takim fajnym matowym grafitem.

fuhrerhaus_30_of_64_zpsded4eaa3.jpg

• 3 weeks later...

Ma ktoś pomysł co to może być?

Pomalowane szarym podkładem Motip Crafts Spray. Śmierdzi niemiłosiernie, smród utrzymuje się kilka godzin nawet za drzwiami, masakra!

Ten jasny obszar to zaszpachlowane miejsce, reszta to oryginalny plastik. Lakier jakby wgryza się w plastik, wsiąka, a w szpachlę nie daje rady. Nie tworzy to specjalnie problemu przy malowaniu kolorem bo pokrywa się równo, nie rozumiem po prostu co się stało. Chyba się przeproszę z jakimś szarym/grafitowym matem Revella/Humbrola, malowanie sprayem nie jest dla mnie. Fajnie, bo szybko schnie, ale nic poza tym. Ciśnienie, rozbryzg mi nie odpowiada.

IMG_0239_zps78af86d3.jpg

A tu drobna akutalizacyjka, zrobienie kabiny trwa wieki, od kilku dni planuję, modyfikuję części zgodnie z Eduardem, przymierzam, myślę jak sobie poradzić z kolejnością i maskowaniem. Mam nadzieję wkrótce pokażę coś konkretnego.

IMG_0244_zpsaade6a4f.jpg

Ok, no to chciałbym się wreszcie podzielić jakimś progresem.

Poprzednio pokazywany element nabiera koloru czarnego.

IMG_0243_zps268b8cf7.jpg

Dostaje suchy pędzel i mat.

IMG_0261_zps62fce5a3.jpg

W międzyczasie się rozłazi, więc potrzebuje wzmocnienia żeby być w miarę prostokątem.

IMG_0245_zps63a93499.jpg

Podłoga w kabinie: podkład brązowy, na to po kolei olejne burnt umber, brąz van dyke i czarny.

IMG_0249_zps7b507860.jpg

I matowy klar.

IMG_0258_zps3f3b5c16.jpg

Przygotowanie do wstawienia okien:

IMG_0246_zps5c5393c9.jpg

W międzyczasie, którego nie miałem stopnie do kabiny:

IMG_0255_zps0dcd781f.jpg

IMG_0257_zps2ce6404f.jpg

IMG_0270_zpsaeac93fd.jpg

Okno wklejone i osłonięte.

IMG_0266_zpseb107fc5.jpg

No i całe to cholerstwo na koniec, w różnym oświetleniu, bo raz widać suchy pędzel, innym razem pył. Wytłumaczę się z idei, jaka mi przyświecała. Kabina miała być używana, lokomotywa ma być żywa, brudna i tłusta. W kabinie miał być pył węglowy i brud, pokrętła mają być z odpadającą czerwoną farbą, podłoga pomimo pierwotnego wykonania z drewna ma być usyfiona węglem, pyłem i błotem. Nie wiem jak tego ducha oddam na dużych, czarnych powierzchniach na zewnątrz, ale pożyjemy zobaczymy. Kabina po kolei ma podkład, o którym pisałem wcześniej - po namyśle nie polecam i nie będę go stosował, cuchnie niemiłosiernie, odpada z niego emalia bez szlifowania, a wiadomo, że szlifowanie nie wszędzie jest możliwe. Wolę już jakiś matowy siwy lub grafitowy nanieść aero, lepiej się dozuje, lepiej się wiąże z plastikiem i warstwą wierzchnią. na podkład poszedł czarny Classic Black, Sidolux, które posłużyło wyłącznie do suchego pędzla, a brudziłem czarnym pigmentem z Sidoluxem. Manometry to zwykła kartka papieru wklejona na Revell Contacta Clear i tym samym pokryte z wierzchu. Okna też na to wklejone i fajnie się trzymają.

IMG_0271_zps4a877628.jpg

IMG_0274_zpsa998ff3d.jpg

IMG_0279_zps4e56643d.jpg

IMG_0281_zpsc49223f9.jpg

IMG_0285_zps95d8b310.jpg

IMG_0289_zps943bf036.jpg