zoltan1 Napisano 8 Listopada 2014 Autor Share Napisano 8 Listopada 2014 Dokładam sobie roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 8 Listopada 2014 Share Napisano 8 Listopada 2014 piekna robota.Widać że dbasz o szczegóły i jestes pomysłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 8 Listopada 2014 Autor Share Napisano 8 Listopada 2014 Żaglowce a zwłaszcza olinowanie to cholernie rozległy temat staram się nie pomijać detali na tyle na ile wiedza mi pozwala.Mam nadzieje że wielu błędów nie popełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 To teraz mnie zagiąłeś A myślałem, że dużo wiem w temacie olinowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 15 Listopada 2014 Autor Share Napisano 15 Listopada 2014 Czas zamocować wanty. Dla tego celu zaplotłem kawałek drutu w kształt litery y. Wantę przeciągałem pod jufersem naciągając ja troszkę.Nad jufersem zaznaczyłem farbą miejsce gdzie liny maja się spotkać,zaznaczyłem tak każdą watę. Oplotka jufersa z widocznym znakiem po farbie. Wanty mocowałem naprzemiennie po obu stronach burt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 16 Listopada 2014 Autor Share Napisano 16 Listopada 2014 Małe zakupy lina 1.6mm i jufersy sercowe 6mm. Foksztag i pomocniczy foksztag. Liny są w dodatkowym oplocie od oczka po gruszkę.Oczka jak widać wykonałem wbijając ostrze w line gruszkę owijając linką miejsce gdzie kończy się oplot.Drugi koniec liny zakończony jufersem. Sposób mocowania grotsztagu i pomocniczego grotsztagu na głowie grotmasztu. Końce obu lin przechodzą przez podest mocowane są na podstawie bukszprytu. Ta sama sytuacja na fokmaszcie mocowanie foksztagu i pomocniczego foksztagu. Liny mocowane w górnej części pierwszej sekcji bukszprytu.Od tego nazewnictwa głowa boli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławomir kromer Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 mam pytanie czy wyblinke przyklejasz do want ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 16 Listopada 2014 Autor Share Napisano 16 Listopada 2014 To co widać uwalone w kleju to rozpórka podwantkowa wyblinki będą zaplatane.Całość wymaga jeszcze pomalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Wkradł Ci się błąd podczas wykonywania wiązania wanty do górnego jufersa. Końcówka wanty, okręcona wokół górnego jufersa, powinna być skierowana ku dziobowi na burcie prawej, a na burcie lewej ta końcówka powinna być ku rufie. Widać to przy 6-tej i 7-ej wancie fokmasztu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 17 Listopada 2014 Autor Share Napisano 17 Listopada 2014 Faktycznie masz rację,końcówki want też powinny wychodzić wyżej zagapiłem się troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 Linki spinające sztagi. Zabrałem się za bezanmaszt zamocowałem bezansztag i pomocniczy bezansztag. Liny przechodzą przez oczka kausze na grotmaszcie i mocowane są do pokładu. Mała poprawka zmieniłem mocowanie foksztagów do bukszprytu wymieniłem jufersy sercowe na półserca teraz powinno być poprawnie. Zaplatanie drabinek linki są zmechacone ale po ukończeniu całości pozbędę się tego cholernych kudłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławomir kromer Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 jestem ciekawy jak się pozbędziesz - ja bym Ci radził wywalić i zrobić jeszcze raz bo usunąć będzie bardzo trudne czy aby to są węzły wyblinkowe - bo coś mi nie pasuje może zdjęcie przekłamuje ja trochę się tego nawiązałem i dlatego pytam wstawiam fotke jak wyglądają wyblinki które wiązałem HMS ENTERPRIZE ku przestrodze wszystkim-tak wygląda model (po miesiącu bez osłony czytaj gabloty) który miał zmechacone linki znajomy nigdy już tego nie wyczyścił do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 Linki zaplatam na supełek efekt bardzo podobny na więcej nie mam zdrowia.Kudełki załatwię zapalniczką odrobina wprawy i linki się nie przepalają.Wszystkie liny jak do tej pory potraktowałem zapalniczką i metoda się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Witam jak widać kudełki się ładnie opaliły. Pod marsem grotmasztu zamocowałem 12 podwójnych bloczków.Jak widać brakuje jeszcze podwantek. taka sama sytuacja na fokmaszcie. Wanty wykonane identycznie jak na wczesniejszych fotach w dodatkowym oplocie 1 w całości.Fokstensztag i pomocniczy fokstensztag. fokstensztag przechodzi przez szyber lewą stroną buszprytu pomocniczy prawą stroną. Mocowanie pomocniczego fokstensztagu do słupka pachoła.Wcześniej do obu pachołów zamocowałem po 3 oczka metalowe.Pomocniczy Fokstensztag poprzez bloczki zamocowałem na najniższym oczku. Fokstensztag czyli lewy zamocowałem identycznie na lewym pachole. Grotstensztag i pomocniczy grotstensztag.Grotstensztag puściłem przez bloczek na głowie fokmasztu pomocniczy pod marsem.Oba zamocowałem do pokładu. Bezanstensztag Bezanstensztag przechodzi przez oczko pod marsem grota i mocowany jest na samym grocie czego pewny nie jestem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 20 Grudnia 2014 Share Napisano 20 Grudnia 2014 Bezanstensztag przechodzi przez oczko pod marsem grota i mocowany jest na samym grocie czego pewny nie jestem Poszperałem trochę w necie i jest to prawidłowe rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2014 Witam olinowanie stałe prawie ukończone nie podejmuje się opisywania poszczególnych lin jest tego już zbyt dużo.Wspaniale opisane i pokazane jest to na forum ekspertów od drewniaków z kogi.http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?t=45356 .Aktualnie stronka siadła ale niebawem odpali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Piękny.Chyba masz spore doświadczenie z modelami bo dl mnie to czarna magia:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2014 Łatwiej dla mnie jest zbudować tak ogromny model niż zrobić dobre foty bez naświetlania lampą,zwłaszcza że większość detali i lin jak dotąd to czarny mat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Piękny okręt się wyłania Być może w najbliższym roku pojawi się ten model w moim warsztacie, więc taka relacja z budowy to prawdziwy skarb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Im dalej podsuwa się twój warsztat tym coraz większego przekonania nabiera że chyba sobie ze swoim nie poradzę. Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Miałem nadzieje że to co widzisz Cie nie przerazi.Mam już troszkę wprawy w końcu to 3 Victory wiec jakoś to idzie co nie znaczy że błędów nie popełniam.Jest rewelacyjny opis olinowania z kogi masa fotek w necie można sobie spokojnie dłubać.Tak naprawdę to model będzie wyglądał rewelacyjnie dopiero po zamocowaniu żagli z batystu dobry żagiel to większa połowa sukcesu tak jak bylo w przypadku SOLEIL ROYAL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaRo90nh Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Śledzę Twój warsztat od samego początku i robi imponujące wrażenie. Z niecierpliwością czekam na żagle i okazanie modelu w całości bo robi ogromne wrażenie, Powodzenia w dalszych pracach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 30 Grudnia 2014 Super Moderator Share Napisano 30 Grudnia 2014 Olinowanie jest świetne! Szkoda tylko, że przeciętny modelarz nie da rady tego samemu zrobić - brawo kapitanie! :-) :-) :-) :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 8 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2015 Każdy sobie poradzi trzeba cierpliwości.Jak widać zabrałem się za wykonywanie podwantek czyli gięcie drutu.Haczyki i same podwantki i tu nieco musiałem nagiąć temat bo powinny być zrobione z liny ale trudno było by je wykonać tak jak należy. Efekt końcowy zbliżony do oryginału. Z drutu wykonałem też szelki które będą mocowane do blindrei bukszprytu. Szelki zamocowane dodatkowo pojawiły się po 3 oczka po obu stronach blinrei przez które będą biegnąć liny,oraz 2 oczka bliżej środka rei. zamocowałem perty czyli liny biegnące przez szelki i nokperty na końcach rei. oberblindreja W końcu udało się je zamocować.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Stycznia 2015 Share Napisano 9 Stycznia 2015 Dalej się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi