Lipstein Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Nowy temat zakładam teraz, bo od kilkunastu minut rozbieram model zlepiony kilkanaście lat temu, a wcześniej listonosz uprzejmie doniósł blaszki Edka. Zatem - do dzieła! Po wczorajszych poszukiwaniach w necie zdjęć tylnej płyty silnikowej uprzejmie zapytuję, czy koś ma zdjęcie, jak wyglądały rury wydechowe silników? Rozbieram całą wannę i zdecydowałem, że te rury jakoś odtworzę, o ile znajdę fotkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Właśnie kończę Broncowego z wojny koreańskiej, może się przyda http://modelarmour.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2557:tankograd-us-wwii-m24-chaffee-light-tank&catid=37:kits&Itemid=60 może być pomocne http://forum.worldoftanks.com/index.php?/topic/262757-wen-is-the-m41-walker-bulldog-coming/page__st__60 http://www.1rtr.net/historynotes.html http://panzerfaust.ca/AFV%20interiors/m24a.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2014 a cyknij fotkę tej płyty, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Lepszych fotek mogę nie cyknąć, ale oczywiście postaram się. Tak na szybko, to może to http://militarymodels.co.nz/2012/08/11/new-from-et-model-photo-etch-detail-set-for-broncos-m24-chaffee-early-production/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2014 Znalazłem, wydechy są na górnej płycie, nie na tylnej... Jutro model trafia do kreta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Cześć Widzę że zapowiada się ciekawy warsztat. Co do dokumentacji to tutaj jest manual: https://archive.org/details/TM9-729 Pozdrawiam Robert PS czekam na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2014 Dziękuję bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Dziękuję bardzo! Nie ma za co. Sam rozgrzebałem już wcześniej sklejonego M 24 wraz z blaszkami Eduarda oraz gąskami z Armour Track Models. Dlatego z przyjemnością podejrzę Twój warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Hej a powiedz mi da się z tego zestawu zrobić post wojennego Cheffa mam na myśli Japończyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2014 nie do mnie pytanie, nie wiem... pewnie tak, w instrukcji do modelu jest wersja D, brytyjska, opisana chyba jako Post War... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 na pewno były używane w Wietnamie przez francuzów ponad 10 lat po wojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 9 Lipca 2014 Autor Share Napisano 9 Lipca 2014 Trochę przy tym czołgu dłubię: Szlifnąłem błotniki i usunąłem osłony boczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Lipca 2014 Share Napisano 10 Lipca 2014 Ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Lipca 2014 Autor Share Napisano 10 Lipca 2014 Tym razem robię tylko ten jeden model i zanim nie przykleję wszystkich części i wszystkich blaszek do niego nie ruszam z malowaniem, jak to bywało do tej pory. W tym modelu błotniki sa przyklejane do boków kadłuba na takiej hmm.. listwie czy czymś takim. skoro oderwałem boczne osłony, to będzie to dość widoczne, a chciałbym usunąć ta listwę. nie mam zdjęć tej części oryginalnego pojazdu, więc zastanawiam się, czy utrudniać sobie robotę, czy zostawić tak jak jest... Uchwyty do transportu wieży i na pokrywie transmisji muszę przerobić - są za grube, a te na pokrywie mają zły kształt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 Relacja z prac: mocowanie łopaty, kilofa, trzonka kilofa - to zawsze mi odpada przy malowaniu, więc ucha do pasków mocujących zrobiłem solidniejsze, tylko muszę jeszcze ładnie je wyprofilować: tu mam zagwózdkę - jak zakryć te dziury pomiędzy płytą a błotnikami. Na razie podziałam z polistyrenem 0,1mm. Mało jest zdjęć tej części pojazdu w odpowiednim zbliżeniu, więc będę improwizował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Pytanie czy ona tam powinna być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 dziura zniknie, tylko nie wiem czym ją zakleić; błotniki były z cienkiej blachy, pewnie kilka mm, więc zakleję to najcieńszym polistyrenem, jaki mam. A może pobawię się wycinankami z blachy aluminiowej z wieczka od jogurtu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Lipca 2014 Autor Share Napisano 23 Lipca 2014 Up! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2014 I po podkładzie: Makro w moim aparacie jest bezlitosne... I chyba czas poszerzyć posiadaną chemię o jakąś płynną szpachlówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Fajnie to wychodzi. Gąski jakie będziesz dawał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Dzięki za komentarz - podobno te zestawowe nie są najgorsze i te założę. Dziś czarny preszajding na górę, bazowy Olive drab na dół wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Koledzy, model gotowy pod kalki, tylko z tym jest jeden problem: chcę ten pojazd zrobić w zimowym malowaniu z okresu walk w Ardenach, ale po przeczesaniu internetu znalazłem tylko jedno zdjęcie "z zimy", w dodatku z boku, bez widocznych oznaczeń jednostki czy numerów pojazdu. Ma ktoś jakiś przydatny link do zdjęcia przedniej części tego pojazdu z tego okresu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Fakt zdjęć Chaffee mało, ja znalazłem te (może nie Ardeny, ale też zima) Pewnie o tym pisałeś zdjęciu Źródło: "Armored Thunderbolt. The U.S. Army Sherman in World War II", Steven Zaloga, Stackpole Books 2008, s. 267 Źródło: M24 Chaffee Light Tank 1943-85, Osprey Publishing New Vanguard 2003r., Steven Zaloga, s. 7 Źródło: "Armored Attack 1944. U.S. Army Tank Combat in the European Theater from D-Day to the Battle of the Bulge", Steven Zaloga, Stackpole Books 2011 r., s. 461 Generalnie to tej fotki bym się trzymał; gwiazdy na wieży i z przodu. Bardzo ładnie wyszedł czołgutek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Września 2014 Autor Share Napisano 2 Września 2014 Wczoraj coś mnie podkusiło i zrobiłem zimowy kamuflaż na wieży: Moim zdaniem wyszła mi kicha, bo farba biała marki Valejo była za bardzo rozcieńczona (stąd te jakby kropki, grudki na pancerzu, nie tworzące jednolitej powłoki) i za szybko lub za wolno wysychała, a ja już ją namaczałem i próbowałem ścierać farbę. Bo lakieru do włosów dałem pod spód chyba w sam raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Września 2014 Autor Share Napisano 10 Września 2014 To sobie jeszcze sam odpowiem: z dwóch wyżej zamieszczonych zdjęć wynika chyba, że kolor biały był dość dokładnie nanoszony na cały kadłub, chyba natryskowo? Dlatego nie robiłem washa ani obić, bo uznałem, że wszystko i tak zniknie pod białą farbą, ale teraz nie wiem, czy słusznie postąpiłem. partiami robię kamo na kadłubie, aby w razie wtopy nie zmywać całego modelu i nie pourywać blaszek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi