Skocz do zawartości

M 24 Chaffee Italeri, Eduard, 1:35, rewitalizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kompletnie się nie znam na czołgach, więc traktuję je na zasadzie: podoba, nie podoba.

Ten mi się bardzo podoba- świetnie pobrudzony, kamo zimowe ekstra. Całość elegancka. Oglądając da sie poczuć brudną, szarą zimę. Super wrażenie.

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jako brudek zastosuję olej maszynowy i to, co zebrałem z rowerowego łańcucha mojego pojazdu, zmieszane razem; bardziej naturalnie nie będzie

Napisano

I chyba finał. Kupiłem Fresh Mud od AK, ale efektu świeżego błota raczej nie osiągnąłem i nie wiem, jak to zrobić...

IMG_4397.JPG

IMG_4398.JPG

IMG_4399.JPG

IMG_4400.JPG

IMG_4401.JPG

IMG_4402.JPG

IMG_4403.JPG

IMG_4404.JPG

IMG_4406.JPG

IMG_4405.JPG

Dokleiłem w końcu przednie reflektory, poprawiłem osłonę Km w kadłubie, będę jeszcze poprawiał gąsienice.

Szykuję podstawkę zimową na bazie akrylowej pasty modelarskiej z z Lidla, tej opisanej jako Coarse (gruba): ma fajną strukturę i nie śmierdzi, można ją farbować i rozpuszczać w wodzie. Oto efekty prób:

IMG_4407.JPG

IMG_4408.JPG

IMG_4409.JPG

a taki efekt chciałbym osiągnąć:

IMG_3866.JPG

Napisano

Co do błota- spróbuj w niektórych miejscach dotknąć sidoluxem. Błoto dostanie lekkiego połysku, czyli moze wyglądać, jak mokre, czyli świeże

Napisano

Kurde, że na to nie wpadłem jeszcze dzisiaj będzie widac efekt na modelu, jak go położę na kaloryferze

Napisano

Dokładnie, jutro kupię tą superfine, jeśli jeszcze znajdę, będzie baza pod błoto wszelkiej maści zamiast tych AKowskich specyfików i pigmentów

Napisano

Ja mokre błoto wykonuje podobnie jak ma być cienkie - pigmenty same z utrwalaczem. Jak grubsze - kawa sahara na klej - (drobno mielona, powstaje faktura grudek) i na to pigmenty + ewentualnie podmalowanie wcześniejsze humbrol. Jeśli ma być more to ciemniejsze od suchego - zaobserwuj w naturze, mokra ziemia jest dużo ciemniejsza od tej samej suchej (np kałuża i jej otoczenie). Jak chce żeby było mokre, swieże błoto to sidolux ja ktoś wcześniej pisał.

Napisano

Będzie sidolux, tylko czasu na razie brak. dzięki za podpowiedź

Napisano

Ja mam jeszcze pytanie do tych past- Nakładasz je pędzelkiem czy jakąś szpatułką ?? Odwiedziłem lidl i kupiłem pastę Fine I Coarse , poza tym ,że śmierdzą na kilometr to chyba będą ciekawe jako teren.

I jeszcze mógłbyś opisać jak wykonujesz teren pod Chaff'iego?

Pozdrawiam!

Napisano

Nakładam paluchem, pędzlem, wykałaczką, i mi nie śmierdzi. a za podstawkę robi płytka MDF z naklejonym styropianem, dla lepszego dłubania powierzchni. na to nałożę tą pastę i zobaczymy, jak sie trzyma styropianu....