moralezz Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Witam. Rozpocząłem kolejny projekt - tym razem będzie to MiG-23MF ze znanego już zestawu Trumpetera. Model będzie w barwach 28 Słupskiego Pułku Lotnictwa Myśliwskiego. Samolot dostanie żywiczne dodatki Airesa - kokpit, wnęki podwozia oraz dysze wylotową. Kalkomanie - Model Maker. Resztę ewentualnych niezgodności będę dorabiał samodzielnie. Główny bohater: Zazwyczaj swoje warsztaty zaczynam od budowy fotela i kokpitu: KM-1M (Aires) gotowy do inspekcji: Owiewka przygotowana do malowania - przy budowie wykorzystałem dwie blaszki dołączone do żywic, reszta to samoróbka: Póki co - można pomarudzić (jak pomaluje to już będzie po ptokach ) Aktualnie na warsztacie wiatrochron i kokpit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Malowanie (moim zdaniem) mogłeś wybrać lepsze, ale za temat i wykonanie (póki co) Z dodatków - kokpit to podstawa, ale Eduard silnik i wnęki podwozia ma lepsze. Polecam zakupić pitota z Mastera - Trumpeter zaserwował w ramkach rurę kanalizacyjną. Jak zrobiłeś te elementy z białego plastiku w owiewce? Mam na myśli materiał i sposób takiego wygięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Prawie nie zacząłeś...a już wytrzeszczyłem oczy-patrząc na ten fotel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Super malowanie tak dla ciekawości nazywane Bułgarskim z racji miejsca gdzie samolot przechodził remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 Fotel jak prawdziwy -gratulacje .Oby tak dalej z całością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 Robi wrażenie. Czekam na dalszy ciąg! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 13 Lipca 2014 Autor Share Napisano 13 Lipca 2014 Miło mi, że na razie podoba się Mam w planach dalej trzymać "poziom" . Tempo na razie będzie mocno wakacyjne, więc z aktualizacjami może być różnie... Malowanie (moim zdaniem) mogłeś wybrać lepsze, ale za temat i wykonanie (póki co) Kwestia gustu, bo akurat dla mnie, każde malowanie polskich 23-ich jest piękne. Generalnie ma być "bułgar", z jasną osłoną radaru, Gryfem na dziobie i numerem taktycznym z białą obwódką. Padło na tego Tak jak w przypadku F-14, zapewne nie jest to mój ostatni MiG-23... Z dodatków - kokpit to podstawa, ale Eduard silnik i wnęki podwozia ma lepsze. Polecam zakupić pitota z Mastera - Trumpeter zaserwował w ramkach rurę kanalizacyjną. OCP będę toczył sam, a dodatki z Airesa już mam, więc wykorzystam te. Dla mnie są OK, w szczególności dysza wylotowa. A co lepszego jest w dodatkach Eduarda, jeśli można wiedzieć? Jak zrobiłeś te elementy z białego plastiku w owiewce? Mam na myśli materiał i sposób takiego wygięcia. Po prostu wyciąłem odpowiedniej szerokości paski z płytki HIPS grubości 0.2mm i przyklejałem małymi "odcinkami" przy okazji odpowiednio kształtując. Akurat przy tej grubości materiału nie ma z tym najmniejszego problemu. Jeszcze taka mała prośba - przygarnę wszelkie fotki tego egzemplarza, w szczególności "z góry", chociaż mam już kilkanaście. Być może, ma ktoś w swoich zbiorach jakieś rodzynki - nie pogardzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorian1997 Napisano 13 Lipca 2014 Share Napisano 13 Lipca 2014 Witam jestem w trakcie robienia swojego Miga 23(90% ukończenia) i mogę powiedzieć , że kokpit i wnęki podwozia głównego z Airesa pasują bardzo dobrze natomiast z dyszą airesa trzeba się trochę namęczyć aby dobrze ją umiejscowić w kadłubie.Podobno z dyszą eduarda nie ma problemu.Jak masz jakieś pytania odnośnie miga bądz doboru kolorów do kamuflażu to daj znać to pisz na beaker16@wp.pl.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Mała aktualizacja: Pprzede wszystkim udało się dopasować dedykowany (!!!) do tego modelu żywiczny kokpit Airesa. Ogólnie dramat. Oby reszta dodatków była bardziej pod ten model, bo kabinkę pepiki projektowali chyba po śliwowicy. Po pryśnięciu surfacerem nie wygląda najgorzej: Dorobiłem OCP (wiem - do ideału mu sporo brakuje, jeszcze popracuje nad nim): Wkleiłem żywiczną wnękę podwozia przedniego - i też było sporo zabawy (przynajmniej główne na "sucho" pasują przyzwoicie): Popracowałem nad kanałem wlotowym, który wymagał sporo szpachli (składa się z dwóch elementów pasujących do siebie wół do karety...): Kokpit z kolorem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Same dobre wieści z tymi żywicami Airesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Super robota. Kokpit już teraz wygląda zachęcająco. Widzę, że zamaskowałeś przednią część kadłuba przed oszkleniem - robiłeś tam coś? Ostrzegam przed dziwnie pasującą nieruchomą częścią oszklenia i paskudnymi kraterami pod anteny na nosie (tam, gdzie zamaskowałeś). Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Bomi a co z twoim MiG-23? Byłem bardzo ciekaw jak go zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Kurde ale te fotele to jakaś masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Bomi a co z twoim MiG-23? Byłem bardzo ciekaw jak go zrobisz? Zakończył swoją karierę na ścianie. Nie ma się co martwić, mam nowego z żywicami Airesa i Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 10 Września 2014 Autor Share Napisano 10 Września 2014 Lekko odświeżam temat. Wnęki żywiczne podwozia głównego wklejone - nie powiem, sama przyjemność: Tablica przyrządów gotowa (zostało dokleić szybę celownika). Nie do końca jestem zadowolony, makro nie wygląda najlepiej (w rzeczywistość srebrny suchy pędzel nie jest tak intensywny): Jest i babol, który mnie podłamał - tablica przyrządów "siedzi" za płytko pod wiatrochronem - powinna być cała schowana: Ostrzeżenie dla innych, bo gdybym wcześniej to sprawdził, problem można było rozwiązać poprzez delikatne przesunięcie całego kokpitu w kierunku przodu samolot. Ja tego nie sprawdziłem i jest problem. Jeszcze zapewne delikatnie go schowam, ale i tak to nie będzie to co powinno. Aktualnie dłubię przy silniku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 Ten sam problem z wystającym kokpitem Airesa miałem w MiGu-21 Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 10 Września 2014 Autor Share Napisano 10 Września 2014 Ten sam problem z wystającym kokpitem Airesa miałem w MiGu-21 Academy. Też tak miałem, tyle że w Eduardzie - może to jakaś przypadłość : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 W Eduardzie z Airesem czy z Eduardem? Fajny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 10 Września 2014 Autor Share Napisano 10 Września 2014 Fakt - MiG-21 Eduard Weekend plus kokpit Aires Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 Na prawdę ładny ten MiG. Jest gdzieś warsztat/galeria? Bo mam parę pytań, a nie chcę już śmiecić koledze w wątku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 11 Września 2014 Autor Share Napisano 11 Września 2014 Dzięki. Warsztat jak i galeria są na forum: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=36797 http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=38230 Niestety - photobucket pewnego razu zamieszał mi linkami i nie widać zdjęć. Jak będzie duże "parcie" to mogę wrzucić jeszcze raz Widoczna galeria jest tutaj: http://www.tomcatsky.fora.pl/galeria-modeli-ukonczonych,27/moralezz-mig-21-bis-1-48-babie-doly,710.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 Kolejny element skończony - Airesowy wydech. Nie jest idealny, ale nawet mi się podoba . Trochę zabawy było z samą dyszą, żeby wpasować ją do zestawu - trzeba usunąć sporo materiału, zarówno z żywicy jak i wyprasek (w miejscach wnęk na hamulce aerodynamiczne zostało go tak mało, że prześwituje światło). Do tego stabilizatory płomienia - trochę nerwów straciłem, żeby to posklejać do kupy, w szczególności że te blaszki bardzo wątłe, a żywice nie bardzo chciały kołowość trzymać): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 No widać sporo roboty włożone, ale efekt jest. Zwłaszcza w porównaniu z zestawową dyszą. Stabilizator płomienia z ostatnim stopniem turbiny wyglądają zacnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Witajcie. Moralezz, jak zwykle kunszt i artyzm, Tomcatowy kolego. Mój Migoszczysław 23ci, czeka w kolejce. Ja oprócz żywic Edka i Airesa dokupiłem te z Ciro ( żywiczne wloty powietrza, owiewkę, limuzynę vacu i żywiczne hamulce aero. ). W Trumpku rażą te wloty różnicę miedzy Ciro, a modelem widać nawet na Twoim zdjęciu oryginału. Targaj dalej, czekam na Twoje malowanie, aha dysze cudo ! Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 W Trumpku rażą te wloty różnicę miedzy Ciro, a modelem widać nawet na Twoim zdjęciu oryginału. ..., ale na którym zdjęciu widać wloty. To co widzę to raczej kadłub z kanałem wlotowym, a samego wlotu to nie ma (pewnie będzie). A tak przy okazji fajnie by było zamieścić fotkę lub ops błędu. Po przeszukaniu netu i znalezieniu tego wlotu odnoszę wrażenie, że wlot Ciro jest błędny (wprawdzie mniej co, nie zmienia faktu, że nadal) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi