Skocz do zawartości

MiG-23MF 28 PLM n/b "012" /Trumpeter 1:48/

moralezz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Rozpocząłem kolejny projekt - tym razem będzie to MiG-23MF ze znanego już zestawu Trumpetera. Model będzie w barwach 28 Słupskiego Pułku Lotnictwa Myśliwskiego. Samolot dostanie żywiczne dodatki Airesa - kokpit, wnęki podwozia oraz dysze wylotową. Kalkomanie - Model Maker. Resztę ewentualnych niezgodności będę dorabiał samodzielnie.

Główny bohater:

012_zps2a15fbc2.jpg

Zazwyczaj swoje warsztaty zaczynam od budowy fotela i kokpitu:

KM-1M (Aires) gotowy do inspekcji:

1_zpsbf4beda6.jpg

2_zps3cc8012d.jpg

3_zpsd878b449.jpg

4_zps09efae3b.jpg

Owiewka przygotowana do malowania - przy budowie wykorzystałem dwie blaszki dołączone do żywic, reszta to samoróbka:

9_zps5dd9ba59.jpg

8_zps50bafd7d.jpg

7_zps108f632d.jpg

6_zpsec110df7.jpg

5_zps5b796fd2.jpg

Póki co - można pomarudzić (jak pomaluje to już będzie po ptokach )

Aktualnie na warsztacie wiatrochron i kokpit.

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Malowanie (moim zdaniem) mogłeś wybrać lepsze, ale za temat i wykonanie (póki co)

Z dodatków - kokpit to podstawa, ale Eduard silnik i wnęki podwozia ma lepsze. Polecam zakupić pitota z Mastera - Trumpeter zaserwował w ramkach rurę kanalizacyjną.

Jak zrobiłeś te elementy z białego plastiku w owiewce? Mam na myśli materiał i sposób takiego wygięcia.

Miło mi, że na razie podoba się Mam w planach dalej trzymać "poziom" . Tempo na razie będzie mocno wakacyjne, więc z aktualizacjami może być różnie...

Malowanie (moim zdaniem) mogłeś wybrać lepsze, ale za temat i wykonanie (póki co)

Kwestia gustu, bo akurat dla mnie, każde malowanie polskich 23-ich jest piękne. Generalnie ma być "bułgar", z jasną osłoną radaru, Gryfem na dziobie i numerem taktycznym z białą obwódką. Padło na tego Tak jak w przypadku F-14, zapewne nie jest to mój ostatni MiG-23...

Z dodatków - kokpit to podstawa, ale Eduard silnik i wnęki podwozia ma lepsze. Polecam zakupić pitota z Mastera - Trumpeter zaserwował w ramkach rurę kanalizacyjną.

OCP będę toczył sam, a dodatki z Airesa już mam, więc wykorzystam te. Dla mnie są OK, w szczególności dysza wylotowa. A co lepszego jest w dodatkach Eduarda, jeśli można wiedzieć?

Jak zrobiłeś te elementy z białego plastiku w owiewce? Mam na myśli materiał i sposób takiego wygięcia.

Po prostu wyciąłem odpowiedniej szerokości paski z płytki HIPS grubości 0.2mm i przyklejałem małymi "odcinkami" przy okazji odpowiednio kształtując. Akurat przy tej grubości materiału nie ma z tym najmniejszego problemu.

Jeszcze taka mała prośba - przygarnę wszelkie fotki tego egzemplarza, w szczególności "z góry", chociaż mam już kilkanaście. Być może, ma ktoś w swoich zbiorach jakieś rodzynki - nie pogardzę

Witam jestem w trakcie robienia swojego Miga 23(90% ukończenia) i mogę powiedzieć , że kokpit i wnęki podwozia głównego z Airesa pasują bardzo dobrze natomiast z dyszą airesa trzeba się trochę namęczyć aby dobrze ją umiejscowić w kadłubie.Podobno z dyszą eduarda nie ma problemu.Jak masz jakieś pytania odnośnie miga bądz doboru kolorów do kamuflażu to daj znać to pisz na beaker16@wp.pl.Pozdrawiam

• 1 month later...

Mała aktualizacja:

Pprzede wszystkim udało się dopasować dedykowany (!!!) do tego modelu żywiczny kokpit Airesa. Ogólnie dramat. Oby reszta dodatków była bardziej pod ten model, bo kabinkę pepiki projektowali chyba po śliwowicy. Po pryśnięciu surfacerem nie wygląda najgorzej:

resincockpit3_zps500446f2.jpg

resincockpit4_zps44900546.jpg

resincockpit2_zpsf21c48b9.jpg

resincockpit1_zpsb708f963.jpg

Dorobiłem OCP (wiem - do ideału mu sporo brakuje, jeszcze popracuje nad nim):

OCP2_zps67a0871c.jpg

OCP1_zpscf8a09be.jpg

Wkleiłem żywiczną wnękę podwozia przedniego - i też było sporo zabawy (przynajmniej główne na "sucho" pasują przyzwoicie):

resinfrontgear1_zpsdb4a0478.jpg

Popracowałem nad kanałem wlotowym, który wymagał sporo szpachli (składa się z dwóch elementów pasujących do siebie wół do karety...):

airintake1_zps2ae8bc4d.jpg

airintake2_zps34bd447d.jpg

Kokpit z kolorem:

cockpitcolour_zps695c754b.jpg

Super robota. Kokpit już teraz wygląda zachęcająco.

Widzę, że zamaskowałeś przednią część kadłuba przed oszkleniem - robiłeś tam coś? Ostrzegam przed dziwnie pasującą nieruchomą częścią oszklenia i paskudnymi kraterami pod anteny na nosie (tam, gdzie zamaskowałeś).

Powodzenia!

• 2 weeks later...

Lekko odświeżam temat.

Wnęki żywiczne podwozia głównego wklejone - nie powiem, sama przyjemność:

maingearbay2_zpsb01d4706.jpg

maingearbay1_zps891daec2.jpg

Tablica przyrządów gotowa (zostało dokleić szybę celownika). Nie do końca jestem zadowolony, makro nie wygląda najlepiej (w rzeczywistość srebrny suchy pędzel nie jest tak intensywny):

pilotdesk1_zpscac4aa55.jpg

pilotdesk2_zpsc57b95ff.jpg

pilotdesk3_zps87e2018d.jpg

Jest i babol, który mnie podłamał - tablica przyrządów "siedzi" za płytko pod wiatrochronem - powinna być cała schowana:

cockpitfail_zps54dcd0f3.jpg

1215272.jpg

Ostrzeżenie dla innych, bo gdybym wcześniej to sprawdził, problem można było rozwiązać poprzez delikatne przesunięcie całego kokpitu w kierunku przodu samolot. Ja tego nie sprawdziłem i jest problem. Jeszcze zapewne delikatnie go schowam, ale i tak to nie będzie to co powinno.

Aktualnie dłubię przy silniku:

partnozzle_zps836d4135.jpg

Ten sam problem z wystającym kokpitem Airesa miałem w MiGu-21 Academy.

Też tak miałem, tyle że w Eduardzie - może to jakaś przypadłość :

110_zpse6ace8f7.jpg

Dzięki. Warsztat jak i galeria są na forum:

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=36797

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=38230

Niestety - photobucket pewnego razu zamieszał mi linkami i nie widać zdjęć. Jak będzie duże "parcie" to mogę wrzucić jeszcze raz

Widoczna galeria jest tutaj:

http://www.tomcatsky.fora.pl/galeria-modeli-ukonczonych,27/moralezz-mig-21-bis-1-48-babie-doly,710.html

Kolejny element skończony - Airesowy wydech. Nie jest idealny, ale nawet mi się podoba . Trochę zabawy było z samą dyszą, żeby wpasować ją do zestawu - trzeba usunąć sporo materiału, zarówno z żywicy jak i wyprasek (w miejscach wnęk na hamulce aerodynamiczne zostało go tak mało, że prześwituje światło). Do tego stabilizatory płomienia - trochę nerwów straciłem, żeby to posklejać do kupy, w szczególności że te blaszki bardzo wątłe, a żywice nie bardzo chciały kołowość trzymać):

dysza_zps69fc0e1b.jpg

dop1_zpsa9fc9af3.jpg

dop2_zps9197e38e.jpg

dop3_zps1878a18c.jpg

stabilizatorwentylator_zps6dae8d44.jpg

dopalaczdysza_zps3c8a55ac.jpg

dysza222_zps25cd3c21.jpg

dyszafull2_zps57e4f64b.jpg

dyszafull_zps5339fcd9.jpg

Witajcie.

Moralezz, jak zwykle kunszt i artyzm, Tomcatowy kolego. Mój Migoszczysław 23ci, czeka w kolejce. Ja oprócz żywic Edka i Airesa dokupiłem te z Ciro ( żywiczne wloty powietrza, owiewkę, limuzynę vacu i żywiczne hamulce aero. ). W Trumpku rażą te wloty różnicę miedzy Ciro, a modelem widać nawet na Twoim zdjęciu oryginału. Targaj dalej, czekam na Twoje malowanie, aha dysze cudo !

Pozdrawiam

Paweł

W Trumpku rażą te wloty różnicę miedzy Ciro, a modelem widać nawet na Twoim zdjęciu oryginału.

..., ale na którym zdjęciu widać wloty. To co widzę to raczej kadłub z kanałem wlotowym, a samego wlotu to nie ma (pewnie będzie).

A tak przy okazji fajnie by było zamieścić fotkę lub ops błędu. Po przeszukaniu netu i znalezieniu tego wlotu odnoszę wrażenie, że wlot Ciro jest błędny (wprawdzie mniej co, nie zmienia faktu, że nadal)