Skocz do zawartości

Pz.Kpfw.V Panther Ausf.G 1:35 (Italeri)

Gregor szc

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zdarza się nie dopasowanie nawet w dragonach. Ale ten spaw to dużo zza gruby.

To mój debiut spawalniczy. Jak dam radę to poprawię.

Spaw spawem ale najbardziej martwi mnie właśnie to spasowanie :(.

radzę Tobie przejrzeć wątki i wszelakie zdjęcia bo pomijając jakość tego spawu to dodam jeszcze że takich kotletów nawet ruskie na swoich czołgach nie nakładali, umyj to i zrób jeszcze raz w najprostszy sposób czyli najpierw delikatny rowek wokół jarzma a spaw zrób nawet z rozciągnietej nad ogniem ramki

• 2 months later...

Witajcie ponownie.

Mam taki problemik.

Ogniwa gąsienic, na mój rozum, powinny być łączone na "wcisk". Po zamontowaniu na koła można je ewentualnie przykleić.

Gdy łączę je na wcisk po trzech czterech ogniwach one się po prostu rozpadają. Jeżeli zacznę je łączyć i sklejać mogę ich nie uformować na kołach. Macie może na to jakiś patent?

Ogniwkowe albo trzeba kleić w całości albo w segmentach i układać na kołach, jak chcesz malować osobno gąsienice to zrób dwie części ,dół i górę, najlepiej kup sobie klej tamiya extra thin do tego. Po sklejeniu jest spokojnie z 40 minut zanim się zrobią sztywne. Albo możesz skleić całą gęś i od razu założyć ,tyle że trudniej pomalować będzie, najwyżej ostatni rząd kół zostaw nieprzyklejony żeby mieć dojście, sorry że nieskładnie piszę ale mam mega kaca.

]najlepiej kup sobie klej tamiya extra thin[/b] do tego. Po sklejeniu jest spokojnie z 40 minut zanim się zrobią sztywne.

Odradzam ten klej do ogniwek. Jest to klej wręcz błyskawiczny a długo schnący i pozwalający na ułożenie odpowiednie gąsienicy da klej revela z igła - według mnie tylko ten klej się do tego nadaje.

Potwierdzam klej "Tamiya Extra Thin" jest klejem błyskawicznym.Jeśli chodzi o jego wysychanie.

Nie stosuje się go w zasadzie jak normalny klej (tzn. posmaruj część i przyłóż do niej drugą część).

Nie zdążysz bo klej wyschnie.Raczej stosowany - do połączonych części (na sucho) zaaplikuj ciut tego kleju i sklejone.

Chyba że dasz go dużo - ale uwaga - topi plastik.

Pozdrawiam

Krzysztof

Dzięki za podpowiedzi.

Moja koncepcja: złożyć wszystkie proste odcinki, długie, krótkie, a to co ma się "zawinąć" na kołach kleić pojedynczo. Może to jest jakieś wyjście?

Ja zawsze sklejam gąsienice z dwóch części - góra i dół i koła nie są przyklejone. Potem łatwo po malowaniu złożyć całość. Revell Contacta - pozwoli ci na długie przymiarki i korygowanie ułożenia. Gąsienic malije w dwóch częsciach, podział mniej więcej w połowie kół napędowych i napinających.

• 1 month later...

Dłuuuuuugo to wszystko trwa....wiem o tym ale zapewniam że prace w żółwim tempie ale idą do przodu.

Gąski czekają na wrzucenie na koła.

DSC_0061.jpg

DSC_0062.jpg

Jedna strona gotowa, niestety nie można sugerować się instrukcją odnośnie składania poszczególnych segmentów gąsienic. Możemy tylko złożyć od razu dwa(cztery) najdłuższe elementy.

Wygląda to tak:

górny pas 33 ogniwa x2

dolny pas podają 26.Ja dałem 30 oczywiście x2 plus mały pasek z pięciu ogniw.

Koło napędowe i napinające z ogniw pojedynczych.

DSC_0061.jpg

DSC_0062.jpg

DSC_0063.jpg

DSC_0064.jpg

DSC_0065.jpg

Edytowane przez Gość

prezentują się bardzo ładnie Mnie zawsze skręca na myśl składania ogniwek z plastiku - postanowiłem po Locuście już tylko używać Friuli albo dragonowskich gąsek z jasnego tworzywa. Panterka się ładnie zapowiada...