karambolis8 Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 Witam. Rozgrzebałem sobie poniższy zestaw: W tym pudle Hasegawa daje poprawne dla polskich F-16 pylony i wlot powietrza, idealnie nadaje się pod przeróbki. Brakujące elementy, takie jak anteny i zasobnik na spadochron, mam zamiar odlać z F-16D Hasegawy, którego też mam. Malowanie będzie poniższe, ale bez CFT Rzut oka na kalki. Bardzo dobry druk. Dysza Eduarda dedykowana do innego producenta, ale po ściśnięciu kadłuba nawet pasuje. Pokażę więcej jak będę sklejał. Widać też odlany we własnym zakresie 'bird slicer' z kokpitu airesa do wersji D. Wnęki ładne ale przy pasowaniu widać, że różowo nie będzie. Pasek polistyrenu powinien jednak załatwić sprawę. Cenię Airesa za przemyślany podział technologiczny ich żywic. Czy to w przypadku różnych dysz, czy kół wygląda to lepiej niż u Eduarda. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Października 2014 Autor Share Napisano 1 Października 2014 Witam. Mniej więcej wpasowałem już wnęki podwozia. Trzeba jeszcze zamaskować przy przedniej dziurę. Wklei się kawałek polistyrenu. Główne wpasowałem przez podklejenie po bokach kawałków polistyrenu. Trochę się podszlifowało i na szerokość jest ok. Tylna przestrzeń do podklejenia polistyrenem, bo żywica jest za krótka. Najgorsze przede mną, czyli wyprowadzenie wlotu powietrza na wysoki połysk. Tak proponuje to Hasegawa: Do wersji jednoosobowej nie mam żywicznego kokpitu więc postanowiłem tam zainstalować pilota. Jest w trakcie operacji łokcia, bo nie sięgał do drążka. Panele Hasegawy są całkiem w porządku jak na plastik, ale fotel dosyć biedny. Rzut oka na całość. Szybki pocieniłem i całe wypolerowałem. Nie wiem czemu dwuosobowa wyszła mleczna na zdjęciu, w rzeczywistości jest taka jak jednoosobowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 Witam.Praca godna podziwu.wygląda to imponująco.szykuje się kolejny warsztat który warto obserwować.trzymam kciuki i już czekam z niecierpliwością na kolejny update. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Share Napisano 9 Listopada 2014 Witam. Chyba udało mi się wyprowadzić wloty powietrza na gładko. Ostre przejście elementów widocznych na poprzednich zdjęciach wyprowadziłem na okrągło przy pomocy miliputa, szpachli tamki i na koniec drobne skazy dissolved putty. Potem pomaluję na biało i wkleję w model. Jestem w trakcje zalepiania szczelin po wklejeniu wnęk głównych. Tylne i boczne szpary zakleiłem polistyrenem i CA. Przednią szczelinę mam zamiar zakleić szpachlą i wymyć patyczkiem kosmetycznym nasączonym leveling thinnerem. Pomalowałem też plastikowy kokpit. Fotel zestawowy zamieniłem dzięki uprzejmości kolegi na Wolfpack z barankiem. Pozostało do pomalowania trochę detali. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 Hej. Czy ma ktoś jakieś dobre fotki tego co widać za plecami drugiego pilota? Mam takie, ale słabo widać Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 Witam. Przy F-16 ostatnio skromnie, bo kończyłem inne modele. Teraz w końcu na warsztacie zostały tylko Jastrzębie (i jeszcze jeden drobny projekt ;) ) Kokpit do D w trakcie wpasowania. Trzeba jeszcze podszlifować od spodu, żeby dało się zamknąć połówki i będę szedł do malowania. Do wersji C zmontowałem pilota. Kask chyba nie ten, ale trudno. Powoli będę zamykał kadłub. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 Jak ten kokpit pasuje do modelu? Bardzo trzeba piłować i skrobać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 To co widać obecnie to tylko pocięty plastik, żywicy na razie nie piłowałem. Trzeba od dołu usunąć kostkę wlewową, to wtedy da się złożyć połówki. W Kineticu było gorzej, na szerokość się nie mieścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 To że kostkę należy uciąć to chyba inaczej się nie da. Chodziło mi o to, czy samego kokpitu nie należy pocieniać, czy gdzieś tam piłować, żeby zamknąć kadłub. Coś w stylu koszmarka do Sufy w 1:72, który mi się trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 Na razie jest zadziwiająco dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 Widać chłopaki z Airesa tym razem kupili model przed wypuszczeniem kokpitu na rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 Albo do wszystkich dają dedykowany do Hasegawy, też jest taka opcja ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Dla mnie bomba. Przyjemnie się czyta i ogląda zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Na jaki kolor malujemy kokpit? Pomalowałem Gunze C306 ale teraz nie wiem czy nie zmyć, bo trafiłem na niepotwierdzoną informację, że wnętrze polskich jastrzębi to FS36231 czyli C317. No i druga sprawa. Nie mogę trafić zdjęcia, czy nasze F-16 mają taki mały płaski wlot po lewej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 http://www.airplane-pictures.net/photo/274344/4069-poland-air-force-lockheed-martin-f-16c-jastrzb/ http://www.airplane-pictures.net/photo/413489/4052-poland-air-force-lockheed-martin-f-16c-jastrzb/ http://www.airplane-pictures.net/photo/23176/4061-poland-air-force-lockheed-martin-f-16c-jastrzb/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Uprzejmie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Grudnia 2014 Share Napisano 17 Grudnia 2014 Fajna budowa. Ujał mnie pilot. I strasznie mi się podoba to stanowisko do "remontu" F-16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2014 Stanowisko było akurat pod ręką jak robiłem zdjęcia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 Witam. Trochę ostatnio popracowałem. Potrzebowałem sobie skopiować w żywicy parę rzeczy. Kupiłem zestaw Wolfpacka z zasobnikiem na spadochron i antenami pod wlot powietrza. Żywiczny zasobnik wygląda lepiej niż plastikowy więc do dwuosobowego też przeszczepię. Hasegawa daje plastikowe bąble ale wyglądają trochę dziwnie. Trochę je opiłowałem, nakleiłem na blaszkę mosiężną, wygładziłem szpachlówką i przygotowałem do skopiowania. Nakleiłem też bird slicer Airesa przy pomocy fototrawionego szablonu. Mam również F-16 Tamki. Znacznie lepiej wyglądają tam pylony pod uzbrojenie, więc też postanowiłem je skopiować. Trzeba było dorobić długie światła pozycyjne na wlocie powietrza do wersji jednoosobowej. Podstawę w obu modelach zrobiłem z blaszki miedzianej. Element przezroczysty jest z zestawu, resztę dorobiłem z polistyrenu. Tak wygląda moja odlewnia ;) Dokleiłem skrzydła do C, troszkę trzeba było poszpachlować, szczególnie od spodu. Przygotowałem trochę uzbrojenia. Żywiczne AIM-120C i AGM-65 Eduarda. Widać też poprawny plastikowy pylon do uzbrojenia AA Hasegawy. Dysza Eduarda w trakcie malowania. Czarny gloss Model Master olejny, na to Super Iron Gunze. Przemalowałem kokpit dwuosobowy na nowy kolor, ale nie jestem przekonany, chyba trochę za ciemny. Fotel jest z jednoosobowego w starym kolorze dla porównania. Całkiem ładny wylot działka Hase ;) Tzw "beer cans" na krawędzi natarcia. Porównanie Hasegawy i Tamki. W Tamce jest bliżej rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 No kurka, ale te detale piękne robisz. Szczerze zazdroszczę umiejętności odlewania. Tez niedawno zamówiłem sobie ten zestaw WPD ze spadochronem. Możesz napisać skąd masz ten szablon do mocowania anten przed wiatrochronem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 Fajnie to wszystko wygląda, pozazdrościć umiejętności odlewania. A tak BTW zostawiłeś odcisk: Dysza Eduarda w trakcie malowania. Czarny gloss Model Master olejny, na to Super Iron Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 Zaraz Karambolisa zidentyfikujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 To nie odcisk To warstwy drukowanej w 3D dyszy. Na całym obwodzie to jest. Szablon podobnie podobnie jak bird slicery są Airesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Patrzę i podziwiam Zgrabnie wychodzi Tobie detalowanie. Szkoda Adamie że nie wiedziałem wcześniej że kopiujesz ten zasobnik ze spadochronem... Zresztą ja robię "Polaka" z zestawu Tamki i nie wiem jak byłoby z pasowaniem. Korpus mam już gotowy, jutro dorobię anteny, może nie bedzie tak źle wyglądał przy Twoim Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi