Mitrandir Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 A ty cwaniaczku ty tu na koszt NFZ-tu robisz modele he he he Tak na poważnie, to powrotu do zdrowia jak zdążę zrobić ec-135 to cię stamtąd wyrwiemy PS: model się ciekawie zapowiada ja też uwielbiam "Sokoły". ale mnie jeszcze brakuje odwagi :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 16 Października 2014 Autor Share Napisano 16 Października 2014 To rób rób. Jak by co to jestem w klinice chirurgi ręki w Poznaniu ;) po wypadku nie załapałem się na przelot to czemu by nie teraz ale mnie jeszcze brakuje odwagi :P ja postanowiłem pójść na żywioł bo wcześniej nie skraczowałem,ale zawsze mi się to podobało i wyszedłem z założenia ze Sokół będzie się do tego idealnie nadawał.liczę że moja fascynacja tym wiatrakiem będzie mnie nakręcała i motywowała by doprowadzić warsztat do końca z założeniami jakie przyjąłem... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Witam po przerwie.Postępy nie są imponujące ale cały czas coś się dzieje. podgoniłem troszkę wnętrze które jednak wykonałem od podstaw.żywicę zostawię sobie do następnego w-3. efekt nie zadowala mnie w pełni ale tak już zostanie,oczywiście dojdą jeszcze ławeczki w przedziale transportowym i elementy znajdujące się na wewnętrznej części kadłuba.no i oczywiście lakier matowy/ półmatowy na koniec. zastanawiam się nad 'łoszem' bo nie chciałbym przesadzić.w Sokołach jest raczej czysto i boje się się że łosz będzie sprawiał wrażenie zniszczonego wnętrza. teraz wygląda to tak: A teraz z innej beczki. macie jakieś sprawdzone metody obróbki takiej drobnicy przed malowaniem? podkład uwidocznił wszystkie niedoskonałości (głównie spoiny po CA) a gdy próbowałem to przeszlifować drobnym papierkiem zaczęło się rozsypywać.po malowaniu wyszło jak wyszło....na szczęście wnętrze nie będzie exponowane, ale w kolejnych Sokołach a w szczególności Anakondzie chciałbym już pokazać środek i muszę jakoś dopracować ten etap...na razie rozważam stosowanie innego kleju bądź używanie debondera-choć mam obawy że ten zamiast usunąć nadmiar kleju po prostu rozklei mi łączone elementy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 13 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2015 Witam. Oszklenie na miejscu i kadłub sklejony. Z szybami miałem dużo więcej zabawy niż zakładałem... pomijam mój odwieczny problem z czystym wklejeniem(zawsze coś uciapałem klejem albo CA zostawiał biały nalot ) to pasowanie w tak kruchych słupkach często kończyło się ich połamaniem...i cała zabawa zaczynała sę od nowa wyniosłem jednak z tego etapu cenna naukę i w następnych Sokołach( będzie jeszcze W-3RM;w-3PL;W-3PL/N) inaczej podejdę do tematu. zupełnie inaczej przygotuje otwory i co za tym idzie szybki(które wpasuję przed pomalowaniem wnętrza),mam nadzieję ze będzie bardziej estetycznie bo i z klejem nauczyłem się w końcu obchodzić. Teraz fotki: Miejsce łączenia kadłuba zostało chwilowo wypolerowane (kostką do polerki paznokci-jest świetna i tania,a efekt jest widoczny po kilku przeciągnięciach) ale po ponitowaniu wszystko oczywiście wymatuję. Mimo że nie jestem w 100% usatysfakcjonowany efektem to bardzo się cieszę że udało mi się już zamknąć kadłub... 1:72 to zdecydowanie nie moja skala(głównie ze względu na ograniczenia manualne ręki) ale jak się nie ma co się lubi... teraz myślę że budowa powinna nabrać tępa,muszę tylko dobrze zastanowić się co po czym, by uniknąć wpadek takich jak przy wnętrzu. jak już wcześniej pisałem mam z tym spory problem spowodowany brakiem doświadczena . po za tym co raz częściej spoglądam na pułeczkę z modelami do sklejenia i odczuwam pokusę rozgrzebania Mi-2 Aeroplastu.... heh, modelarskie dylematy.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 Widać,że włożyłeś w ten model dużo pracy....i efekt jak dla mnie naprawdę imponujący .....aż nie mogę się doczekać malowania,nitowania itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 13 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2015 Dziękuję Sławku za dobre słowo. A jak tam twój Milek?? Strasznie jestem ciekaw jak Ci wyjdzie to spracowane poszycie... sam mam ochotę spróbować coś takiego zrobić w Mi-2 ale kompletnie nie mam pomysłu jak to ugryść... co do etapu malowania to mam mieszane uczucia a nawet spore obawy... Jednak malowanie w skali 1:1 trochę się różni od tego na modelach, tym bardziej w dzisiejszych czasach gdy poprzeczka zawieszona została bardzo wysoko a na rynku dostępne jest tyle różnych specyfików których jeszcze nie znam, a robią one sporą różnicę jak widzę po warsztatach na forum i sporo ułatwiają...ja maluję humbrolami i nie przewiduję na razie zmiany, więc zobaczymy co będzie druga, może prozaiczna sprawa to w Lublinie nie mamy żadnego poważnego sklepu z chemią modelarską a czasem po prostu nie opłaca się kupować pojedyńczych pierduł przez neta. Na dobranoc szybka fotka z warsztatu, próba nitowania na ogonku : Pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 No muszę przyznać, że dawno mnie tu nie było, i właśnie zbieram szczękę z podłogi Połączenie oszklenia, jak na ten model robi ogromne wrażenie, przynajmniej na mnie Gratuluję również powrotu do zdrowia Na prawdę miło popatrzeć na dobrą robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2015 Dzięki Grzegorz, a jak idzie praca przy ratowniku? obiecywałeś fotki i jakoś ucichło, a już narobiłem sobie smaku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 W MI-2 z Aeroplastu nie będzie ci łatwo z gięciem blach,ponieważ plastik ma tendencję do rozwarstwiania się ...a jesli chodzi o mój MI-17...to niestety czasu brak...praca,praca,praca...aby do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 Ano miały być, ale niestety wyszło jak zwykle :( w przeddzień sylwestra straciłem prace :( więc nie byłem w nastroju na dłubanie. A od tygodnia jestem w nowej robocie ...i teraz nie mam siły na sklejenie czegokolwiek Ale obiecuje że się wezmę za niego w weekend na razie w ramach rekonwalescencji wrzuciłem na warsztat MQ-8C i próbuję coś relaksacyjnie zrobić z tym szkrabem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 Ano miały być, ale niestety wyszło jak zwykle :( w przeddzień sylwestra straciłem prace :( więc nie byłem w nastroju na dłubanie. A od tygodnia jestem w nowej robocie ...i teraz nie mam siły na sklejenie czegokolwiek Ale obiecuje że się wezmę za niego w weekend na razie w ramach rekonwalescencji wrzuciłem na warsztat MQ-8C i próbuję coś relaksacyjnie zrobić z tym szkrabem ...więc powodzenia ci życzę...w nowej pracy i w klejeniu oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otori Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 na tej fotce dobrze widać o co chciałbym osiągnąć. Znaczy masz taką fantazję, że wisisz pod śmigłowcem a na kolanach siedzi ci dziewczyna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 normalnie fantazja ułańska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Witam! A co, jak szaleć to szaleć! choć nie ukrywam że wolałbym siedzieć za sterami... heh pomarzyć dobra sprawa bo to w końcu marzenia nakręcają nas do działania. a skoro już o fantazjach mowa, to tak z tych realnych to wiem ze kiedyś zrobię sobie latającą makietę, właśnie Sokoła i poczyniłem już nawet pewne kroki w tym kierunku tylko wypadek trochę pokrzyżował mi plany, więc są duże szanse ze jednak posteruje a na zdjęciu osoba z kucykiem to chyba jednak facet... pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 28 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2015 Witam. Problemy z motywacją i kumulacja różnych dziwnych zdarzeń sprawiły, że chwilowo pracę skupiłem tylko na belce ogonowej. dokończyłem trasowanie i nitowanie, dodałem antenki i światełko, dotoczyłem elementy przekładni wirnika ogonowego(do zdjęcia złożone na wcisk) pozostało dokleić kilka drobiazgów i wywiercić otworki pod uchwyty i stopkę, ogonek miałbym niemalże skończony. z góry przepraszam za zdjęcia, ciężko mi się jeszcze ogarnąć. Udało mi się również skompletować farby których użyje do malowania. Teraz będę przesuwał się w kierunku noska. Wszelkie sugestie mile widziane ;) pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Robi wrażenie. Podstawa wirnika ogonowego toczona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Znakomity bój z kiepskim zestawem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Boje z kiepskimi zestawami to to, co tygrysy lubią najbardziej Tym bardziej leon, zrób tam dobry obchód i jeszcze parę spraw potraktuj pilniczkiem, papierem i filcem. Np fragment za osłonami silników - początek osłony wału. Ogólnie śledzę i podoba się, głównie z uwagi na spory potencjał, którego ufam, że nie przetrwonisz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 16 Lutego 2015 Autor Share Napisano 16 Lutego 2015 Witam po krótkiej przerwie. Dziękuję za motywujące komentarze Tak, podstawa wirnika została wytoczona na tokarce, nie jest to na pewno max możliwości ale dopiero uczę się z nią obchodzić. widzę jednak wiele zastosowań dla tego sprzętu przy budowie modeli więc na pewno często będe do niego sięgał, tym bardziej że tak przygotowane dodatki wprowadzają klimat który bardzo mi odpowiada...póki co największym wyzwaniem jest zrobienie sobie odpowiednich noży... Faktycznie,zgadzam się z Mikołajem,że budowa oparta o takie zestawy potrafi być bardzo satysfakcjonująca i potrafi nieźle wkręcić... fajniejsze od tego jest już tylko budowanie od podstaw...przyznam że zupełnie inaczej teraz patrzę na zawartość zgromadzonych już modeli i mimo że prezentują wyższy poziom detali to i tak nie wyobrażam sobie by któryś powstał prosto z pudła... Teraz kilka słów o Sokole, więc konsekwentnie uzupełniam detale na kadłubie. niestety zdjęcia bezlitośnie ukazują wszelkie niedociągnięcia i błędy wynikające z błędnie przyjętej kolejności montażu. na następnych zostanie to z pewnością wyeliminowane. sporo problemów sprawia też przesianie dokumentacji.niektóre detale bardzo różną się w zależności od planów,a na zdjęciach wyglądają jeszcze inaczej. Tu jeszcze raz podziękowania dla Adama za cierpliwe rozjaśnianie zagadkowych kwestii pocieszam się w rzeczywistości wygląda to całkiem przyzwoicie standardowo wszelkie uwagi/sugestie mile widziane... teraz czas na obudowy silników i przekładni. pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Gdy rozpoczynałeś ten warsztat...nie spodziewałem się,że będzie aż tak ambitnie!!!...a tu proszę-zapowiada się super model...świetna robota ...Teraz dużo będzie zależeć od malowania,które mam nadzieję będzie równie fajne,jak robótka wykonana do tej pory ........POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Wygląda to dużo lepiej niż to co proponuje producent. Fajny ambitny projekt, życzę powodzenia w dalszej budowie. _________________________________________________________________________________________ Na warsztacie: Typhoon Mk. Ib - Academy + lufy działek - Master Model 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Trzymam kciuki i zbieram szczękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 18 Marca 2015 Autor Share Napisano 18 Marca 2015 Witam Dawno nic nowego nie wrzucałem, ale to nie znaczy że nic się nie dzieje. kadłub wzbogaca się o kolejne drobiazgi jednak większość modelarskiego czasu poświęcam na próby malowania... I właśnie malowaniu poświęcę ten wpis ponieważ mam wrażenie że znalazłem się w ślepej uliczce i byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi. Wiec po kolei -zaczynam standardowo od podkładu, następnie delikatne rozjaśnienia białym i preszajding czarnym. gdy podeschnie przecieram gąbeczką do polerki paznokci tak to wygląda: -nakładam pierwszy kolor kamuflażu, maluję bardzo rzadką farbą, w zasadzie to brudny rozcieńczalnik... -ciemniejszy szary... -i zielony -a tak wygląda po łoszu, rozjaśnieniu i matowym lakierze... a tu jest to do czego dążę... kolory lekko przekłamane bo fotki robiłem z lampą i filtrem polaryzacyjnym, ale to lekko. myślę że jestem już blisko ale ciągle czegoś mi brakuje... na pewno mocniej rozjaśnię pierwszy kolor kamuflażu ale co jeszcze? żeby nie było, w poszukiwaniu właściwych proporcji trochę złomu już pokolorowałem.... jak zawsze wdzięczny będę za wszelką konstruktywną krytykę i uwagi. Pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Marca 2015 Share Napisano 18 Marca 2015 Jest ok. Sugeruję przejrzeć jak najwięcej fotek i dokładnie rzecz zaplanować, żeby nie popaść w schematyzm. Będziedz miał partie, gdzie o preszajding się prosi (np część ogonowa) i takie gdzie to będzie zbędne, podobnie z intensywnością łosza i brudzeń. Ciekaw jestem, czy uda Ci się utrzymać reżim. Od początku planowałeś Czecha? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 18 Marca 2015 Share Napisano 18 Marca 2015 Zgodzę się z tobą,że ten najjaśniejszy troszkę bym rozjaśnił.....ale też się zastanawiam czy kropli błękitu w te szarości nie dodać,choć ciężko wyczuć-to jednak zdjęcia,inne światło itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi