enten Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 (edytowane) Witajcie, jako odskocznię chciałem szybko zmajstrować takiego rarytasa miał byś sklejony na urlopie w ciągu tygodnia, niestety.... Doszedł zimmerit eduarda. Z lenistwa (i braku czasu) nie jest z miliputa. W sumie też chciałem spróbować takiego rozwiązania. Obowiązkowo do wymiany gumisie na MagicTrack Dragona. Dziękuję koledze Demonion! Lufa RB: Na wannie oczywiście zimm nie pasuje. Nie wiem czy to kwestia dedykacji do Tamiya czy faktycznie jest.... Miało być szybko ale czuję, że w tym też się zagrzebię bo poprawek co nie miara. Oczywiście głównym celem będą próby malarskie Edytowane 12 Września 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 Z ciekawością będę zaglądał . Walczę z podobnym struclem z Tamiya ( może się mylę ale mnie się wydaje, że to są wręcz te same modele ). Trzymam kciuki i kibicuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 12 Września 2014 Autor Share Napisano 12 Września 2014 W poczekalni... zgadłeś - jak w przychodni Do końca miesiąca skończę dwa modele - takie postanowienie ;) Rack, oglądałem właśnie Twój temat na forum i Ty mnie skusiłeś do otworzenia tego pudełka Tamiya i Academy to jedno i to samo pudło chyba, więc obaj wiemy ile rzeźby. Tylko Ty znacząco poprawiasz wszystko Dół wanny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Do końca miesiąca skończę dwa modele - takie postanowienie ;) Ile razy sam sobie obiecywałem. A od roku trzy pojazdy się nie mogą sfinalizować. Ciekaw jestem co ci wyjdzie z tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 16 Września 2014 Autor Share Napisano 16 Września 2014 Ja sobie tak obiecuję co roku po 12 razy :-D A, że w tym nie skończyłem ani jednego (w zeszłym aż jeden buehehehe) Postępy są takie: łączenie gąski na ostatniej rolce, skleję oczywiście po pomalowaniu a przed brudzeniem Doszły koła z Dragona. Znalazłem zbędne w modelu Nashorna dorobiłem przednie zaczepy, na foto zrobiony na razie prawy: i zielonego pojęcia nie mam jak poprawić osłonę naciągu koła (najprostsza przyczyna - brak czasu), więc zdecydowałem się rozwiązać to trochę po chamsku - czyli zaszpachlowałem (jeszcze do wygładzenia): dziś druga gąska, drugi zaczep i powoli wychodzę z dołu wanny. Od jutra pora na górę. Czytałem jeszcze na temat robienia faktury odlewu. Próbowałem trochę klejem, trochę szpachlówką, nawet i nitro. Nic nie wychodzi tak dobrze jak na niektórych poradnikach. Który sposób będzie najbardziej łopatologiczny do uzyskania faktury odlewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 16 Września 2014 Share Napisano 16 Września 2014 Sztukę nabywania nowych modeli opanowałeś perfekcyjnie, a teraz doskonalisz się w sztuce zaczynania modeli Idziesz jak czerwcowa burza Brawo. W modelu Dragona nie ma jakichś zbędnych napinaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 16 Września 2014 Share Napisano 16 Września 2014 Bartek chyba mam luzem jakieś napinacze do IV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 No właśnie Nashorna przebuszowałem i nic zbędnego nie ma. Nie wiem skąd wziął mi się jeszcze jeden Stug IV Dragona ale w nim też nie ma zbędnych części. Janusz, jeszcze z 10 lat i będę sztukmistrzem w malowaniu Jeśli mógłbym prosić o te napinacze to uzgodnimy to na PW bo mimo tego, że po chamsku je zakitowałem to nie wygląda to tak aby móc spokojnie otworzyć oczy jak na to patrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 21 Września 2014 Share Napisano 21 Września 2014 Rack, oglądałem właśnie Twój temat na forum i Ty mnie skusiłeś do otworzenia tego pudełka Tamiya i Academy to jedno i to samo pudło chyba, więc obaj wiemy ile rzeźby. Tylko Ty znacząco poprawiasz wszystko He, he, myślałem, że moje dłubanie może wręcz zniechęcać do wyboru tego modelu . Cieszę się, że podjąłeś wyzwanie i robisz go z Zimmeritem. Bardzo jestem ciekaw co uda Ci się wystrugać z tego "strucla" . Będę podglądał, kibicował i może będę w stanie coś doradzić . Tak więc do boju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Września 2014 Autor Share Napisano 22 Września 2014 Ostatnio poradziłem się Janusza i trochę mnie wyciągnął z rzeźbienia w... Rack, będę wzorował się na Twoich poprawkach, nic raczej więcej bo szkoda czasu (którego i tak nie mam) Jeden z ostatnich takich "cientkich" modelów (w wykonaniu ;) ) mam nadzieję. Przepraszam, że wykonanie jest i słabe. Póki co prezentuję obiecane postępy. Złożona druga gąska. Przerobione jarzmo pod lufę RB. Poprawiłem fakturę wylewek betonowych na nadbudowie kadłuba. Nalepiony cały zestaw Eduardowego zimmeritu. Moja opinia - nie pasuje, do docinania, uzupełniania, zaginania itp. (Jeden panel już zrobiony z miliputa bo nie wytrzymałem edka ) Jako podstawa eduard może być, poziomem idealnie pasuje do modelu Academy. Teraz będę uzupełniał szczeliny miliputem, poprawiał spasowanie. Uzupełnię zimmerit na błotnikach przednich. Do dorobienia spawy. Narzędzia, włazy, trochę mocowań, osłony boczne.... i gotowe Górna połowa kadłuba założona na sucho. Lufa jeszcze bez hamulca. Faktura jarzma do poprawienia bo ćwiczyłem nową technikę i jeszcze to nie jest to co powinno być. Ufff... teraz niech przemówią foty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 Normalnie złoty czołg Opłacał się ten zim edka? Biorąc pod uwagę, że będziesz musiał go jeszcze poprawiać, to może szybciej byś zrobił z miliputa Rób pierdółki i go maluj. Chyba jeszcze masz za mało światła do zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Września 2014 Autor Share Napisano 22 Września 2014 na kobietach robi wrażenie Zimm kosztował ~12zł - nie opłacał się ale za to złapałem opinię o nim na własnej skórze. Kończę już nierówną walkę bo koniec miesiąca się zbliża ;) Planuję zakup dodatkowej lampki. Na razie zdjęcia kuleją - jedna żarówka 60W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 ciąg dalszy marnych zdjęć, marnego modelu, marnego modelarza siedzę już i poprawiam zimm na przedniej płycie bo wyszedł marnie. Wrzucam już narzędzia, dokładam stelaż i dorabiam osłony boczne. Przeróbka włazu ładowniczego, tak aby otwierał się na boki. Sprężynki do błotników, mocowanie zapasowych ogniw na przednim pancerzu oraz boku. Mocowania liny oraz ogniw na tylnej płycie. Jeszcze trochę szczegółów i wrzucam podkład Zobaczymy te wszystkie babole jasne tło: ciemne tło: i trochę spawów: takie coś mi wyszło z miliputa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2015 trochę odgrzebię temat... Złożony na sucho. Zaczynamy malowanie! Dziękuję koledze Demonion za części do Stuga Dziękuję JanuszowiF za sesję i... ciąg dalszy nastąpi Uwagi i sugestie mile widziane ! ps. w zeszłym roku nic nie skończyłem za to ten rok zacznę od skończonego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 6 Stycznia 2015 Share Napisano 6 Stycznia 2015 Z czego zrobiłeś schurzeny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2015 Arkusze polistyrenu. Grubość 0,25mm. Docinane wg. planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 7 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2015 coś poprawić czy spokojnie mogę malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 8 Stycznia 2015 Share Napisano 8 Stycznia 2015 Witam, ja swojego Stuga IV co prawda z Dragona (bardzo starego) męczyłem jakiś czas temu z zimeritem Edka, Tobie wyszedł lepiej. Mam tylko takie pytanie: włazy, kalpy (od str. wewnętrznej) to powinny być w kolorze białym ew. kremowym lub w kolorze bazowym, wnętrze to kolor biały ew. kremowy? A może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 8 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2015 Dziękuję za miłe słowo! Włazy od środka w swoim pz. IV maluj w kolorze bazowym. Wnętrze to kolor kremowy w dolnych częściach, góra biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Stycznia 2015 Share Napisano 9 Stycznia 2015 Wnętrze to kolor kremowy w dolnych częściach, góra biały. Hmmm, a skad taka koncepcja, masz jakies zrodlo potwierdzajace to? Bo ja znalazlem dosc obszerne opracowanie dotyczace wnetrz niemieckiej pancerki i wyglada troche inaczej: Dolna czesc Grungrau (szarozielony RAL 7009), w pozniejszym okresie czesto pozostawiane w kolorze farby antykorozyjnej (wisniowy RAL 8012), natomiast czesc gorna to Elfenbein (kosc sloniowa RAL 1001). Dodatkowo wszelkie elementy ruchome, kontrolne byly malowane na czarno (dzwignie, pokretla, uchwyty etc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Lutego 2015 Autor Share Napisano 1 Lutego 2015 swego czasu naoglądałem się zdjęć z muzeów i pewnie tak mi zostało :( Poprawiłem trochę sprężarkę. Do tej pory układ był bardzo prosty: sprężarka -> aerograf 0_o Teraz wygląda to tak: Brakuje jeszcze podstawki. Wracając do tematu Stuga. Użyte farby: Wrzucam foty z malowania. Zrobione w ciągu dnia, więc i oświetlenie lepsze. Baza: oraz kamo: Efekt po malowaniu oraz warstwie sikoluxu (lakma): Przepraszam za kiepskie oświetlenie oraz kiepskie wyeksponowanie - w najbliższym czasie postaram się to poprawić. Na panelach zacząłem robić rysy pod zdrapki od krzaczorów. Teraz poproszę o podpowiedź bo im więcej czytam tym bardziej głupi jestem. Pomalowałem model akrylami. Na to położyłem wartwę sidoluxu. Teraz na to w jakiej kolejności kolejne zabiegi? Interesują mnie obicia, wash, biedronka oraz filtr jeśli uważacie, że jest potrzebny. Co w jakiej kolejności i co na jaką powierzchnię? Pigmenty na koniec na matową powierzchnię, prawda? Teraz wyczytałem o kilku kolejnościach ale z tego co wiem na pewno to wash, biedronka na połysk/satynę. Teraz widzę, że muszę mooocno rozjaśnić bazę. Bardzo proszę o rady oraz opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Dlaczego jako kolor bazowy dałeś zieleń???? Bazowym kolorem powinien być dunkelgelb gdyż tak wymalowane pojazdy opuszczały fabryki a kamo było nakładane w jednostkach. Ta czynność przyciemniła kolor piaskowy a był on dość jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Swego czasu też przechodziłem rozterki na temat dunkelgelb-a z moim Pz. II. Niemiecki dunkelgelb ma to do siebie, że był malowany w różnych odcieniach, zależnie od dostępnego medium. Najczęściej jednak był to bardzo ciemny żółty, wręcz zahaczający o zielony. Myślę, że koledze nieźle wyszedł kolorek, może minimalnie za ciemny, ale to może być równie dobrze przekłamanie ze zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 ... . Bo ja znalazlem dosc obszerne opracowanie dotyczace wnetrz niemieckiej pancerki... . . Mógłbyś podać źródło opracowania.Chętnie się z nim zapoznam. Teraz na to w jakiej kolejności kolejne zabiegi? ... .. W trzech częściach Ty jesteś tak jakby na filmie w - cz.1 - 13;25 (po lakierze połysk czas na kalki ) tak myślę. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 ... . Bo ja znalazlem dosc obszerne opracowanie dotyczace wnetrz niemieckiej pancerki... . . Mógłbyś podać źródło opracowania.Chętnie się z nim zapoznam. Pozdrawiam Krzysztof Voilà ;) http://worldwartwozone.com/forums/index.php?/topic/15952-panzer-colours-via-david-byrden/ Informacje firmowane przez Hilary Doyle i Tom Jentz, autorow wiekszosci Ospreyow icalej kupy innych ksiazek o niemieckiej pancerce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi