Trauti Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Witam serdecznie, Niniejszym otwieram swój pierwszy warsztat z modelarstwa w życiu. Moim pierwszym modelem będzie w/w w tytule M41 Walker Bulldog w skali 1:35. Generalnie mam już prawie wszystko czego potrzebuję do rozpoczęcia prac nad modelem. Komentarze i pomoc merytoryczna mile mile widziane. Jutro zaczynam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Pracuj powoli, w razie czego pytaj. Czym będziesz malował - pędzlem czy aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trauti Napisano 29 Września 2014 Autor Share Napisano 29 Września 2014 Zaczynam od malowania pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trauti Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 Witajcie, przysiadam do prac z modelem i mam już pytanie odnośnię odtłuszczania go. Odtłuszczam model dopiero po sklejeniu czy wszystkie ramki przed rozpoczęciem prac z modelem? Sprzedawca w sklepie zasugerował mi, że w przypadku mojego modelu i faktu, że jest to mój pierwszy model(również z powodu czynniku ekonomicznego) nie stosować w nim podkładu. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Ja jestem jeszcze początkujący w tej "branży" ale zawsze daje podkład pod farby akrylowe, znacznie lepiej trzymają się potem na modelu. Pewnie przyjdzie Ci jeszcze ochota żeby nieco "zdewastować" (nadać mu śladów używania) model więc dobrze by było aby farba mocno się trzymała. Zawsze odtłuszczam cały sklejony model przed malowaniem podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trauti Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 Dzisiaj rozpocząłem prace nad modelem. Poniżej fotki z efektem moich prac. Myślę, że nie jest najgorzej, ale mogło być lepiej Jak usunąć pozostałości po kleju, które widać na powyższych zdjęciach? Jak te miejsca ładnie wykończyć? Ta sama historia... Tak to wszystko na tą chwilę wygląda. Czekam na opinie i sugestie. p.s: Ręce trzęsły mi się czasami jak diabli Nie wiem czy ze stresu, żeby czegoś nie zepsuć, czy z podniecenia Niektórzy mówią, że to starość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trauti Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 No i przeszlifuj wszystkie elementy, bo widać miejsca łączenia form (ten naddatek, tworzący wypukłą linię). Które miejsce masz na myśli? Wszystko co wycinałem z ramek było przed klejeniem szlifowane z naddatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Jak usunąć pozostałości po kleju, które widać na powyższych zdjęciach? Jak te miejsca ładnie wykończyć? kup wodny papier ścierny, najlepiej kilka grubości i jedziesz. Nie wiem co kolega Spotter miał na myśli, ale ja widzę nieoszlifowane ślady łączenia form np. na hakach (3 ostatnie zdjęcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trauti Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 (edytowane) kup wodny papier ścierny, najlepiej kilka grubości i jedziesz. Jakieś konkretne grubości tego papieru(orientacyjne)? Gdzie taki papier dostanę? W Leroy Merlin? Edytowane 30 Września 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Na przykład gradacje pomiędzy 800 a 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 kup wodny papier ścierny, najlepiej kilka grubości i jedziesz. Gdzie taki papier dostanę? W Leroy Merlin? W każdym sklepie budowlanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 A zasiadam. A podkład to kup akrylowy antykorozyjny za niecałe 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Witaj po usuwaj z wany kadłuba te dziury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trauti Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 Hmm... a czym to zrobić? samą szpachlą czy wykorzystać jakieś niepotrzebne elementy ramek do zaklejenia i potem szpachla do wyrównania oraz szlifowanie? Aaa i do kolegów co pisali o naddatkach... jakbyście mogli mi na tych zdjęciach wskazać o jakie miejsca dokładnie wam chodzi, bo chyba nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 zapowiada się fajny model, ciekawy jestem jak ci wyjdzie . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Ja w tym modelu zrobiłem tak że dziury wypełnień kawałkami plastiku ciętymi i zeszlifowanymi żeby nie było ich widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 jesli chodzi o te dziury na spodzie kadłuba to jesli chcesz pocwiczyc szpachlowanie to jie załataj ewentualnie wytnij odpowiedniej wielkości fragmenty z cienkiego arkusza plastiku w każdym sklepie modelarskim mają coś takiego za ok 2 zł ale generalnie nie trać dużo czasu na coś co i tak nie będzie widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trauti Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 Hm... coś wymyślę w wolnej chwili, a teraz troszkę historii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trauti Napisano 1 Października 2014 Autor Share Napisano 1 Października 2014 Witam, Co do tematu naddatków... Czy chodzi wam o miejsca zaznaczone przeze mnie na poniższych zdjęciach? Czyli te grzbiety i miejsca spawów? Zaopatrzyłem się również dzisiaj w papier ścierny wodny - arkusze 800,1200,1500 oraz 2000. Dzisiaj postaram się coś ruszyć z tą wanną do przodu. Postaram się usunąć te otwory w dnie wanny. Czekam na odpowiedzi i sugestie od Was. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trauti Napisano 1 Października 2014 Autor Share Napisano 1 Października 2014 Dzisiaj nie zrobiłem za wiele. Rozpocząłem szlifowanie tych nieszczęsnych naddatków. Pewnie jeszcze będę musiał je szlifować, ale to pewnie mi powiecie. Zakleiłem dzisiaj również od środka otwory w wannie. Czy te dziurki w środku(haki itd) wypełniać szpachlą? Mam bawić się tu, aby wyglądało to w środku estetycznie? Teraz zastanawiam się... pewnie te małe otwory wypełnić szpachlą, a te dwa duże prostokątne również czy je tak zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 2 Października 2014 Share Napisano 2 Października 2014 Jak chcesz zrobisz ale to dobre miejsce żeby poćwiCZYĆ szpachlowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 2 Października 2014 Share Napisano 2 Października 2014 Musze przyznać że bardzo ładnie zaślepiłeś dziury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trauti Napisano 2 Października 2014 Autor Share Napisano 2 Października 2014 Dzięki, Zaraz siadam do modelu Zastanawiam się czy nakładać tylko na te małe otwory szpachle i zostawić tylko te dwa prostokątne tak jak są, czy nawet zostawić to wszystko tak jak jest to teraz? Jak oceniacie przeszlifowane naddatki na hakach i spawach? Ok? poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 2 Października 2014 Share Napisano 2 Października 2014 Ładnie. Działaj dalej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trauti Napisano 3 Października 2014 Autor Share Napisano 3 Października 2014 Wczoraj nie zrobiłem za wiele, nie było czasu. Zacząłem kleić koła i rolki. Co do wanny to mam pytanie odnośnie szpachlowania i taśmy malarskiej. Czy mogę zamiast taśmy maskującej (bo jej nie mam aktualnie) użyć zamiennie po prostu taśmy malarskiej? Posiadam szpachlę Tamiya... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi