Drozdek Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2015 Do mycia pędzli po farbie mam zwykły zmywacz do paznokci chwilowo a by zmyć nadmiar to już z kolegą zobaczyliśmy, że trochę musi przeschnąć i samym patyczkiem do uszu schodzi bez problemu i bez zabierania wash'a ze szczelin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Do mycia pędzli po farbie mam zwykły zmywacz do paznokci chwilowo a by zmyć nadmiar to już z kolegą zobaczyliśmy, że trochę musi przeschnąć i samym patyczkiem do uszu schodzi bez problemu i bez zabierania wash'a ze szczelin Moze sie myle, ale wydaje mi sie ze zmywacz do paznokci wymyje akryle, a washe MIG-a to sa oleje. Wiec do tego bedziesz potrzebowal czegos innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2015 Może głupie pytanie ale czy wash z AK oraz wspomnianego przez was MIG-a się czymś różnią? Czy to są te same? No bo nie mam zielonego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Może głupie pytanie ale czy wash z AK oraz wspomnianego przez was MIG-a się czymś różnią? Czy to są te same? No bo nie mam zielonego pojęcia. Sa podobne na pewno, laczy je przeznaczenie i to ze oba sa na bazie farby olejnej a nie akrylowej. Niemniej sa to produkty dwoch roznych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 A w d**ę wsadź sobie łosze gotowe!! Bez urazy ;) White spirit, farbka olejna i sam robisz najlepszego łosza na świecie, nie reaguje z akrylowymi lakierami, cud miód! Starczy Ci przyjacielu na 10 takich migowych łoszy. Raz kupiłem podkład vallejo w spraju biały...czysty diabeł, narobił mi syfu na modelu tylko :( więc użyłem motipu, za 16zł puszka na 2 spore ubooty w 1:72 starczyła! Jak coś pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2015 No ledwo pozwoliłem sobie na zakup gotowego bo z własnej roboty to próbowałem tylko zrobić czarna pactra+dużo wody (bo tak mi doradzili znajomi), nie wychodziło więc zaszalałem i zakupiłem ten który jest powyżej na zdjęciu z AK. Chwilowo na nic innego nie będę się zabierał by kupić a z olejnymi farbami nie miałem jeszcze styczności. Jakoś od wakacji będę już mieszkać w 3mieście to wtedy możliwe że zgłoszę się nawet osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Stara firma Miga Jimeneza, z której odszedł i działa bez niego... http://migproductions.com/ Dwie nowe firmy Miga, obie wypuszczają prawie identyczne produkty... http://ak-interactive.com/v2/ http://www.migjimenez.com/en/ Jaki to ma sens i czym owe produkty się różnią nie mam pojęcia... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 6 Lutego 2015 Autor Share Napisano 6 Lutego 2015 No to co, chyba mały update powinien się pokazać, że praca nie zatrzymała się całkowicie. Dodano trochę wash'a, brudzenia wash'em (ale też jakoś w miarę normalnie wychodzi). Może gdzie nie gdzie umazałem za bardzo ale to mój pierwszy wash więc mi tam odpowiada tak jak jest oraz w rzeczywistości aż tak bardzo tych umazanych ścian nie widać Pozostało do zrobienia: wash na tylnej części burty na ciemnym kolorze, olinowanie, bandery, śruby napędowe, poprawić malowanie otworów przelewowych oraz pomalować podstawkę i przykleić kalkę z nazwą modelu dołączoną do zestawu. Zastanawiam się czy zrobić jedną banderę na maszcie (amerykańską bo tak mi powiedziano bym babola nie zrobił z niemiecką) czy zrobić tak jak mają "turystyczne" okręty, że wiele flag na linach przymocowanych, jak myślicie? Mam takie bandery do wykorzystania: a chodzi mi o takie coś czy zrobić: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 6 Lutego 2015 Share Napisano 6 Lutego 2015 moja rada to przestań robić foty telefonem, wychodzą nieostre jak nie wiem co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 6 Lutego 2015 Autor Share Napisano 6 Lutego 2015 Wiem, że są mało ostre ale mieszkam poza domem i jedyny aparat jaki posiadam to telefon. To chyba logiczne, że gdybym miał możliwość to cyfrowym bym robił zdjęcia. We wcześniejszych postach napisałem o tym więc zacytuję chyba znane Tobie słowa "czytać ze zrozumieniem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Lutego 2015 Share Napisano 6 Lutego 2015 Zastanawiam się czy zrobić jedną banderę na maszcie (amerykańską bo tak mi powiedziano bym babola nie zrobił z niemiecką) czy zrobić tak jak mają "turystyczne" okręty, że wiele flag na linach przymocowanych, jak myślicie? 1. Zrobiles U-2540 z tego co widze, ten okret NIGDY nie podniosl amerykanskiej bandery, zaloga zatopila go 4 Maja 1945 . Podniesiony w 1957 zostal okretem badawczym Bundesmarine "Wilhelm Bauer". Obecnie przywrocony z grubsza do konfiguracji wojennej jest do obejrzenia w Bremerhaven (polecam). Skad w ogole pomysl wieszania na nim amerykanskiej bandery??? Rownie dobrze moglbys powiesic bandere Fidzi. 2. Tzw gala banderowa to nie domena statkow "turystycznych" lecz podnoszona jest na okretach i statkach przy szczegolnych okazjach, patrz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gala_banderowa - z cala pewnoscia U-2540 nigdy nie mial okazji takowej podnosic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 6 Lutego 2015 Autor Share Napisano 6 Lutego 2015 Pomysł nie był mój tylko kolegi z drugiego forum: Tylko, jedna rzecz, bandera powinna być... amerykańska, bo malowanie z nazwą okrętu to już okres powojenny. Zresztą zauważ, że krój liter to typowe US Navy. Czyli gali banderowej nie robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Lutego 2015 Share Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Pomysł nie był mój tylko kolegi z drugiego forum: Tylko, jedna rzecz, bandera powinna być... amerykańska, bo malowanie z nazwą okrętu to już okres powojenny. Zresztą zauważ, że krój liter to typowe US Navy. Czyli gali banderowej nie robić? To juz osobna sprawa, ze w konfiguracji wojennej, numeru na kiosku nie powinno byc. Numery byly malowane przez aliantow na zdobycznych okretach. Do tego numeru bandera Kriegsmarine w sumie tez pasuje jak piesc do nosa. Tak naprawde, nie wiem skad Revellowi wpadl pomysl na tak kretynska kalke... no chyba, ze po podniesieniu z dna, a przed przemianowaniem na "Wilhelm Bauer" mial namalowany numer? Nie moge znalezc zadnego zdjecia potwierdzajacego ten fakt i szczerze w to watpie. W kazdym razie chyba najbardziej pasujaca w tej sytuacji bylaby bandera Bundesmarine... Edytowane 6 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 6 Lutego 2015 Share Napisano 6 Lutego 2015 To ja się odniosę do warsztatowej części. Jest lepiej, kombinuj dalej. Może jednak warto zainwestować w choć podstawowy zestaw olejów i pojechać mu biedronę? W końcu nie ma chyba lepszego tematu do tego rodzaju treningu niż rura. Do łoszowania wnętrza, a juz zpewnością generatorów i silników elektrycznych, proponowałbym coś bardziej brązowego ( jakiś van dyke albo coś w ten deseń ) będziej mniej kontrastowało z jasnym wnętrzem, a i generalny syf i smar udaje lepiej od czarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 10 Lutego 2015 Autor Share Napisano 10 Lutego 2015 Szybkie pytanie i (mam nadzieję że) szybka odpowiedź. Mianowicie tak jak podpisane na zdjęciu. Którą linkę wybrać do relingu: z nitki (środek) czy z drutu (prawy). Słupek i jego grubość pokazana jest po lewej stronie. Nie mam możliwości zrobienia lepszego zdjęcia oraz umieszczenia "próbek" na modelu ponieważ dysponuje tylko telefonem oraz na modelu nie będzie nic widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 A to "nitka-nitka" czy żyłka? Bo jak nitka to bym się nawet nie zastanawiał i wywalił ją od razu w diabły - kiepski materiał do modelarstwa. Idealny to byłby ten drucik ale jakiś ciut cieńszy. Taka refleksja "na szybko" - może trochę pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 10 Lutego 2015 Autor Share Napisano 10 Lutego 2015 Pomogłeś, to nie jest "nitka-nitka" tylko nitka do olinowania dana mi jako mały prezencik od doświadczonego modelarza, zdecydowałem się na druciany, może trochę zbyt gruby ale lepiej się komponuje niż ta nitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 ...nitka do olinowania... Jak tak, to inna bajka Największy plus drutu pod relingi to że sztywny - nie trzeba co chwila naciągać bo jak słupki delikatne to czasem syzyfowa praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 13 Lutego 2015 Autor Share Napisano 13 Lutego 2015 Relingi wykonałem z kabla oraz poręcz z drucika z cewki. Moje pierwsze własnoręcznie dorabiane elementy. Tak wiem, że pełno kleju widać i idealne nie są ale jak na pierwszy raz mi odpowiadają. Pozostało pomalowanie relingów, śrub napędowych, otworów przelewowych i model w gablotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi