Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 year later...
Napisano

witaj

mam pytanko:

Czy nie byłeś w Będzinie w 2006 roku ze swoimi modelami?

Jeśli to Ty, to dzięki Tobie przerzuciłem sie na ciężarówki

Pozdrawiam

Edit:

zapomniałem modele świetne!!

Napisano
witaj

mam pytanko:

Czy nie byłeś w Będzinie w 2006 roku ze swoimi modelami?

Jeśli to Ty, to dzięki Tobie przerzuciłem sie na ciężarówki

Pozdrawiam

Edit:

zapomniałem modele świetne!!

Był I nawet wyróżnienie dostał

Napisano

heh teraz jak przeglądałem fotki z Będzina to zauważyłem te modele

No a tamta impreza a dokładniej Twoje modele zainspirowała mnie do spróbowania z pojazdami cywilnymi

Pozdrawiam i cały czas pod wrażeniem kolekcji

Napisano

Bardzo się cieszę, że moje modele tak przypadły Ci do gustu... Byłem oczywiście w Będzinie, tak jak napisał Praetorian, ale to było z tego co pamiętam w tym roku

Pozdrawiam.

Napisano (edytowane)

Wy "ciężarówkowcy" powinniście podglądać "pancerkowców". To oni bowiem są naprawdę kreatywni, jesli chodzi o malarskie technologie.

Twoje modele sa super czysto zrobione. I jestem pod wrażeniem twojego pędzla :-))))

Ale OPONY !!!! One nie sa z plastiku. Powinienieś podpatrzeć jak to wygląda naprawde, a wtedy Twoje modele byłyby jeszcze lepsze.

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość
Napisano (edytowane)
Sory za kiepski styl , ale jestem ... :-))

Kolego spiton. Na tym forum mamy sporą liczbę młodzieży, której nie należy demoralizować w ten, czy inny sposób...

Jeśli chodzi o pancerkę, to tak jak mówiłem wcześniej jest zupełnie czymś innym od obecnie stosowanego modelarstwa "ciężarowego". Ciężarówki w 90% były, są i będą czyste. Myślę, że potrzeba na zmianę minimum 2-3 lat kiedy przerodziłoby się to w prawdziwe modelarstwo redukcyjne, a tym jest sama w sobie pancerka.

Edytowane przez Gość
Napisano

1.Sorki za "demoralizacje", zatarłem juz ślady :-))))

2.Ciężarówki to wspaniałe i bardzo efektowne maszyny.

Nie mam pretensji, że nie są zardzewiałe,i zapylone przydrożnym pyłem.

Ale nie podoba mi się, że mają "plastikowe" opony, i dziewicze wydechy.

I powdozia plastikowe. Niech będą czyste, ale niech się tam coś dzieje.

Jak robiłem ciężarówke wojskową, to ogromnaą przyjemnością, było dla mnie doprowadzenia ramy z całym układem napędowym do stanu, w którym wyglądało to jak stalowa maszyna.Pył, wycieki oleju, itp.

Wiem że to nie to samo, ale chodzi o przybliżenie modelu do orginału.

To tyle. Pozdrawiam

• Super Moderator
Napisano
Ale nie podoba mi się, że mają "plastikowe" opony

Ja mam dwia samochody ciężarowe do sklejania i w zestawie są opony wykonane z gumy i jest na nich nawet rozmiar?

Napisano

"platikowe" oznacza sztuczne. wiem,że są z gumy:-))))

Pozdrawiam

Napisano

Dlaczego ciężarówki nie miały by wyglądać jak z salonu, jeżeli kierowca dba o nią to ma prawo być czysta. Uważam, że modele noszące ślady eksploatacji powinne mieć tylko te, które są na dioramie. Tak samo z czołgami, jeżeli wystawiane są luzem tylko na podtawce/lub bez powinine świecić czystością. Pamiętam gdy pracowałem w Straży Pożarnej (lata 79/83), każdy pojazd musiał lśnić (nawet po powrocie z akcji). Nastepnego dnia, gdy przyszła zmiana i na odprawie dojrzała choćby trochę kurzu na wozie to kierowca musiał zostać po godzinach i od nowa pucować pojazd. Tak samo było w wojsku, wiem bo brat był "szefem" kompani samochodowej.

Ps

Co do opon to są kierowcy-fanatycy, którzy nawet je pastują.

Napisano
Ps

Co do opon to są kierowcy-fanatycy, którzy nawet je pastują.

Dokładnie... Wystarczy popatrzeć na zdjęcia z Master Trucka w Opolu, albo Trakerskich Spotkań

Napisano

Jak się dorwę do auta taty Volvo FH 12 to tak je pucuje że jak kierowca wraca to się pyta gdzie jego auto :P A opony to tak robię że kupuje taki spray że wyglądają jak by były mokre. Efekt zarąbisty :P

Napisano

Wielkie gratulacje!!! Modele są super... Wogóle nie widać by te modele były malowane pędzlem!!! Technika super!! ... no i kolekcja imponująca! Bardzo mi się podoba DAF oraz Kenworth ale reszta również się podoba, z chęcią przyjrzałbym się z bliska tym cudeńkom!

Napisano

elefantes dzieki za link.

Model z linku jest świetny.Jestem ze wsi i znam te klimaty.Tu tez często dba sie tylko o stan techniczny, a nie o wygląd:-)))To co jest w szoferce jest super !!! Ale mi chodziło o wypracowanie technik, dzieki którym "czyste" ciężarówki wyglądałyby bardziej realnie. Wiem że wykonanie modelu tak dużego "na czysto" jest dużą sztuką, i z pewnością,

w penych dziedzinach jesteście mistrzami(kładzenie kalek chociażby, no i oczywiscie nieskazitelnie gładkie powłoki lakiernicze). Ale to pucowanie opon, to wybacz brzmi bardziej jak wymówka.

Ja sie odwdziecze linkiem z naszego forum też ciężarówka

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?p=63416#63416

Pozdrawiam

Napisano

Elefantes powiedz mi bo będę kleił model Scanii 164 Italeri. Czy jak skleję cała kabinę to potem bez problemowo umieszczę w środku sklejone wnętrze? nie będzie mi gdzieś coś haczyć czy inne takie nie przyjemności? jak Ty robiłeś?

• Super Moderator
Napisano

Witam.

Spiton wszystko ok tylko że ta "katiusza" to pojazd wojskowy z II WŚ.

Więc głupio by wyglądała świecąca i czyściutka, nie odrapana.

Napisano

Spiton - model, który pokazujesz jako wzór - zgadzam się w 100% - jest mistrzowski... I pewnie jakbym tak umiał, to bym i swoje ciężarówki w takie ślady eksploatacji wyposażył... A że nie umiem, więc sklejam i maluję tak jak widać na fotkach...

Narazie jestem na etapie robienia kabelków i przewodów tu i ówdzie, może kiedyś jak się zdecyduje to zacznę brudzić modele itp. Odsyłam Cię do linka, na jakim etapie modelarstwa obecnie jestem:

http://public.fotki.com/elefantes/my-models/mack-super-liner/page2.html

Edler - co do kabiny w Scanii, to prawdopodobnie środek nie wejdzie, więc musisz jedną ścianę zostawić nie przyklejoną, np. tylną. Ale szczerze powiem, to już nie pamiętam jak to jest w tej Scanii

Napisano

Kurna nie dobrze może na sucho zrobie najpierw.. ale thnx za odp.