Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Dziękuję za uwagi, jeśli chodzi o szczelinki przy szybkach to oczywiście je poprawiam.

A oto efekty po zdjęciu kamuflażu. Chyba nawet całkiem niezłe, jak na pierwszą próbę

th_IMGP8732.jpg

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam,

Co prawda zdjęcie mi się nie powiększa, ale myślę, że wszystko ok. Tak prawdę mówiąc po Twoich dokonaniach zaczyna mi się podobać ta maszyna, czekam na dalsze zdjęcia,

Pozdrawiam

Napisano

To ja poprawie fotkę za autorkę (gdzieś się jeden "/" na kropkę zamienił):

th_IMGP8732.jpg

A tak to jest ładnie, ładnie. Troszkę wykałaczką wyrównać to co się za dużo popryskało na owiewce a pędzelkiem to co za mało i będzie git

Napisano

Proponuję trochę inną metodą maskowania. Zamiast oklejania całej maskowanej powierzchni skręć wałeczki, starając zachować taką samą średnicę i przyklej je na granicy kolorów a resztę maskowanej wypełnij taśmą Tamiyi. Szerokość rozmycia granicy kolorów dobierzesz odpowiednią grubością wałka.

• 2 weeks later...
Napisano

Prace ruszyły do przodu. Muszę przyznać, że "jajeczka" dają mi nieźle popalić. Mimo, że to tanie modele, ale nie należą do szybkich i łatwych. Poza tym wybrane przeze mnie wersje malowań, powodują, że więcej czasu spędzam na maskowaniu i myciu aerografu, niż na podziwianiu efektów. Ale nie ma co narzekać, skoro taki był mój wybór.

Zgodnie z Waszymi sugestiami, popracowałam nad łączeniem szyb z kadłubem.

Dobrałam błękit dla morskiego, prezentuje się następująco:

th_IMGP8769.jpg

Jako wzorzec posłużył mi ten:

th_6907.jpg

Całość floty śmigłowców na dzień dzisiejszy wygląda tak:

th_IMGP8764.jpg

Do pracy pozostało mi jeszcze: wkleić śmigła, drzwi, a ponadto zdjęcie masek z okien.

Napisano

Fajnie wyglądają Ostatnio widziałem coś takiego nad moim domem i mocno się zdziwiłem. Od razu skojarzyło mi się to z Twoimi modelami.

Pozdro,

• 2 weeks later...
Napisano

Ostatni Hughes został pomalowany na morski kolor. Jako jedyny jest na wyższych płozach, ponieważ ma podwieszone torpedę i echosondę. Mój wkład w ten model to otwarty tylni przedział silnika. Po wycięciu tylnych klap, musiałam je ścieniować, aby ich grubość pasowała do skali. Wnętrze silnika zrobiłam z rurki termokurczliwej stosowanej do izolacji przewodów elektrycznych, kalki technicznej i drucików, które posłużyły do wykonania ożebrowania.

th_IMGP8834.jpg th_IMGP8840.jpg th_IMGP8844.jpg th_IMGP9180.jpg th_IMGP9184.jpg

Teraz zapraszam na krótkie podsumowanie poszczególnych modeli.

Hughes w malowaniu salwatorskim. Do jego zrobienia użyłam kalkomanii firmy Aztec. Dołożyłam również anteny.

th_IMGP9138.jpg th_IMGP9139.jpg th_IMGP9140.jpg th_IMGP9142.jpg

Hughes w malowaniu argentyńskim. Podobnie jak w przypadku salwadorskiego stosowałam kalkomanie Azteca, dorobiłam również anteny.

th_IMGP9144.jpg th_IMGP9145.jpg th_IMGP9146.jpg th_IMGP9147.jpg

Izraelski Hughes był zrobiony według oryginalnej instrukcji i wykorzystałam kalki z pudełka. Wycięłam półokrągłe drzwi przednie oraz usunęłam tylne.

th_IMGP9150.jpg th_IMGP9151.jpg th_IMGP9152.jpg th_IMGP9154.jpg

Malowanie paryskiego Air Show Hughes zostało wykonane też zgodnie z instrukcją producenta.

th_IMGP9169.jpg th_IMGP9170.jpg th_IMGP9171.jpg th_IMGP9174.jpg

Hughes morski został wzbogacony o otwarte klapy silnika, drzwi przednie. Reszta pozostała jak sugeruje producent.

th_IMGP9158.jpg th_IMGP9165.jpg th_IMGP9168.jpg th_IMGP9160.jpg

Czas zakończyć relację, całość prezentuje się następująco:

th_IMGP9176.jpg th_IMGP9177.jpg th_IMGP9178.jpg

Dziękuję Wszystkim za cenne uwagi oraz gorący doping.

Napisano

Agnieszko, wygląda to super! Może pomyślisz o jakieś wspólnej dioramce? Na przykład przed hangarem zakładu produkcyjnego (by uzasadnić różnorodność )?