Skocz do zawartości

Tiger I Mid. Otto Carius 1:35 Dragon

Melnikov

Rekomendowane odpowiedzi

@hypnos82

Poszukałem w necie informacji odnośnie rozmiarów robali dla Tygrysa i znalazłem, że długość ogniwa od szpilki do szpilki (przyjmuję, że chodzi od osi szpilki) to 13 cm, co daje 12,48 m gdy pomnożymy to przez liczbę ogniw, czyli 96. W skali 1:35 analogicznie to będzie 3,7 mm x 96 ogniw = 356,6 mm.

Po zmierzeniu mojego egzemplarza gąsienicy wychodzi mi niecałe 35,7 cm. Więc jeśli moje obliczenia są dobre i nic nie przegapiłem to gąski w tej wersji modelu są właściwych rozmiarów, więc nie będę bawił się w skracanie, tylko postaram się dopasować koło w odpowiedni sposób ;)

Pozdrawiam

Mel

• Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tygrys powoli powstaje. Kolejne etapy produkcji wg instrukcji to płyta przedziału silnikowego. I tam trafiam na kolejną przeszkodę jaką są siatki. Nie za bardzo wiem jak je zamontować. Przyłożyłem je na próbę, lecz nie mam pomysłu co dalej ;)

IMG_3222.jpg

IMG_3221.jpg

Przed przyklejeniem tego zasobnika chciałem się dowiedzieć do czego służył i czy mam zaszpachlować wnękę na przodzie?

IMG_3220.jpg

W burtach pokrytych zimmeritem są dwa wypustki, w które powinny wpasować się montaże lin z górnej płyty. Lecz przednie otworki są źle wymierzone i będę musiał je "przesunąć".

IMG_3217.jpg

Co do przodu. Mam radę. Osłonę wizjera i jarzma kulistego należy przykleić na samym końcu, w przeciwnym przypadku są małe problemy z montowaniem przednich płyt ;) Musiałem też zeszlifować przednią, poziomą płytę żeby się idealnie zrównała z frontem. Minimalnie odstawała. Teraz jest OK ;)

IMG_3219.jpg

Pozdrawiam:

Mel

Trochę dziwne pytania zadajesz.

Jaki masz problem z siatkami ?

Przyklejasz je tak jak przyłożyłeś klejem CA.

Zawsze można podejrzeć w innych warsztatach:

_DSC8691.jpg

Ten "zasobnik" to drewniany klocek pod lewarek. A tam gdzie jest dziura,

powinien być uchwyt do przenoszenia.

"Wypustki" typowy fail Dragona, nie wiem czy w tym modelu czasami też instrukcja nie

nakazuje zaszpachlowania tych dziur.

Tylne klapy nad wentylatorami już masz spie..., to kolejny babol DML-a.

Trzeba się trochę nagimnastykować, żeby leżały płasko.

3-7.jpg

Tygrysy I Dragona do łatwych w montażu modeli nie należą.

PZdr

• 3 weeks later...

Tygrys coraz bardziej zbliża się do końca swojej wędrówki przez warsztat ;)

Podziałałem przy wieży i dokleiłem na pancerzu narzędzia. Muszę nawiercić lufę km'u w jarzmie i przeszlifować wewnątrz okienka wizjerów we włazie dowódcy, ale to zadanie zostawię sobie na kolejne dłubanie przy modelu.

IMG_4048.jpg

IMG_4047.jpg

IMG_4045.jpg

IMG_4044.jpg

IMG_4043.jpg

IMG_4042.jpg

IMG_4040.jpg

IMG_4037.jpg

IMG_4036.jpg

IMG_4033.jpg

Pozdrawiam:

Mel ;)

P.S.

Właśnie oglądałem pewną stronę i trafiłem na ten obrazek ;D

tygrys.jpg

Budowa Tygrysa na ukończeniu. Zostało mi do doklejenia kilka pierdów i będzie rozmyślanie nad etapem malowania.

Póki co zdjęcie z pierwszej próby nawiercania ogniw. Nie wyszło idealnie, ale mam sporo ogniw do ćwiczeń ;)

Zdjęcia ukończonego modelu wrzucę zapewne jeszcze w tym tygodniu.

IMG_4273.jpg

Pozdrawiam:

Mel

A co Ty za jarzmo działa użyłeś ?

A bo dali miliard dodatkowych części (miedzy innymi trzy jarzma) i mi się poplątały. Z tego zapasu plastiku co dali to można by ze trzy samoloty w 1:72 zmontować ;P No nic straconego z tym jarzmem. Postaram się dorobić zimmerit. I tak będę musiał poćwiczyć przed Tygrysem II. Tam będzie mnie czekało szpachlowanie całego pojazdu ;)

Pozdrawiam:

Mel

Jarzmo powinno miec zimmerit i chyba takie w zestawie powinno byc

No i jest takie w zestawie. W sumie to były trzy jarzmo. Ale prze nieuwagę zamontowanym niewłaściwe, a już nie da się go usunąć, wiec pozostaje mi pasta do zrobienia zimmeritu. Może ktoś polecić jakiś konkretny produkt i narzędzie?

Pozdrawiam:

Mel

A jakiego kleju używałeś? Jeżeli nie CA, to wrzuć to do pojemnika z Cleanlux'em i wszystko Ci się rozklei. Jak już wszystko masz z zimmeritem, to tutaj też daj odpowiedni element.

Nie jest to klej CA. Używam kleju revell'a. Cleanlux to zagraniczny produkt, czy polski? Mieszkam za granicą i jeśli to polski produkt to mogę go nie dostać :-(

Pozdrawiam:

Mel

A jakiego kleju używałeś? Jeżeli nie CA, to wrzuć to do pojemnika z Cleanlux'em i wszystko Ci się rozklei.

Jesteś pewien tego rozklejania Cleanluxem ?

Ostatnio czyściłem nim parę modeli i po całonocnej kąpieli farby/lakiery pięknie zeszły ale nic się nie rozkleiło- odpadły jedynie dwie blaszki klejone CA, model kleiłem Tamiya Extra Thin.

• 2 weeks later...

Witam.

Przy Tygrysie już prawie nic nie zostało do roboty w kwestii budowy. Jakaś drobnica, ale póki nie mam zrobionego jarzma nie mam weny do dziubania przy nim. Gąski wszystkie przymocowane na wieży ;) . Póki co kończę samolot malować. A co do malowania. W najbliższą sobotę jadę do sklepu modelarskiego i chcę kupić farby. Tygrysa chcę maznąć najpierw na tricolor, a potem białą farbą zarzucić "wapno", które oczywiście postaram się pościerać. Model będę chciał pomalować Vallejo i znalazłem sobie taki zestaw farbek. Będzie się nadawał do mojego modelu?

http://i109.photobucket.com/albums/n41/Jacenty1944/Pz%20Kpfw%20VI%20Tiger/VAL71175_500.jpeg

Dalej w w kwestii malowania. Jakis czas temu kupilem sobie podkład z AK, ale ma dziwną konsystencję. Jest za rzadki. Mimo kilkuminutowego intensywnego mieszania, wciaż wygląda tragicznie. http://ecx.images-amazon.com/images/I/31A1nmzezvL._SX300_.jpg

Może ktoś mi polecić jakiś inny, sprawdzony podkład?

W kwestii jarzma i zimmeritu. Znalazłem dwa preparaty do wykonania tego zabiegu, lecz nie wiem, który wybrać:

http://slupeks.pl/images/1413398203_Tamiya%2087027%20-%20Tamiya%20Polyester%20Putty.jpg

http://hobby-games.com.ua/shop/published/publicdata/HOBBYGAME8636/attachments/SC/products_pictures/m1185152_99219999005_ModellingPuttyMain_873x627_enl.jpg

I tu proszę o rady i opinie.

Teraz moja praca wkracza na bardzo poważne tory, które zrodziły wiele pytań i wątpliwości ;)

Pozdrawiam

Mel

• 2 months later...

Witam po dłuuugiej przerwie.

Wiele czynników spowodowało opóźnienia w mojej pracy. Póki co wracam powoli do modelarskiego cugu ;P . Ogromne plany, związane nie tylko z tym projektem, nie mieszczą mi się w głowie, więc trzeba gonić i uwalniać umysł od natłoku myśli.

Koncepcja modelu się zmieniła i nie będzie to Tygrys Otta, a ten proponowany w instrukcji o numerze 211. Lecz będzie motyw z Otto Cariusem zawarty w tej pracy. Do Tygrysa będzie mała podstawka. Już jest mniej więcej plan jak to ma wygladać.

Zaplecze techniczne uzupełnione o sporą część narzędzi i chemii modelarskiej, więc będzie czym pracować.

Podoklejałem na pancerzu elementy, przykleiłem górną płytę, przednią... ogólnie zamknąłem całą skorupę, nie ma czego tam póki co pokazywać, gdyż najważniejszym elementem jest jarzmo, które schrzaniłem, ale po dostawie chemii i narzędzi miałem szansę się zrehabilitować i mam nadzieję, że dobrze ją wykorzystałem.

Liczę na słowa konstruktywnej krytyki i na zrozumienie, gdyż to moja pierwsza próba zrobienia Zimmeritu.

IMG_4700_zpsy1v907l5.jpg

IMG_4699_zpsozq7sfcr.jpg

IMG_4696_zpslmljdtoy.jpg

IMG_4695_zpstyhlxrdw.jpg

Pozdrawiam

Mel

"Zimmerit" jak na razie wygląda OK. Jak wspomniał "Spotter" podkład powie prawdę. Zmień wieżowy MG.

Pozdrawiam

Krzysztof

Ogólnie doszedłem do wniosku, że jeśli nie nauczę się lepiej malować modelu, to nie będę za bardzo inwestować w dodatki. Ale z drugiej strony jak niedługo będę w modelarskim to rozejrze się za mg.

pozdrawiam

Mel

Witam.

Meser262. Po przemyśleniu tematu i po próbie "osadzenia" Tygrysa na szynach kolejowych doszedłem do wniosku, że bez friuli się nie obędzie. DS'y na płaskim terenie jeszcze się nadadzą, ale nie przy próbie oddania pracy amortyzatorów ;)

Model będę jeszcze "obciążał" i wymyśliłem sobie na to sposób.

No i pójdę też za twoją radą. Jak widać na zdjęciach. MG wymontowane. I będzie zakup nowego. Kadłubowy karabin zostawię, bo nie wygląda źle ;)

IMG_4704_zps4sbejxtq.jpg

IMG_4705_zpsoasekpwg.jpg

Model postawiony na próbę

IMG_4706_zpsmnvr6jbp.jpg

IMG_4707_zpsczqptwc0.jpg

IMG_4708_zpsft2wc96e.jpg

Pozdrawiam

Mel

Witam.

Jakie według was gąski są lepsze?? Friul Model czy Masterclub? Zastanawiam się nad zakupem, lecz nie wiem co wybrać. Widziałem też na YT filmiki odnośnie montażu "Easy Track'ów" z tym, że nie szukałem jeszcze, czy są do Tygrysa, a pewnie są.

Pozdrawiam

... na zdjęciach z epoki oraz znalazłem w tekście jednej z publikacji. Km jest tylko jeden, jeśli jest na podstawie plot to w kadłubie go nie ma.

Dodanie uchwytu MG na włazie d-cy było podyktowane potrzebą ochrony wozu przed samolotami wroga.(Tak założyli w teorii).

W praktyce raczej miało czynnik psychologiczny dla załogi niż ochronny.W razie nalotu nie było by czasu zamieniać go miejscami.(ten MG).

Na niektórych zdjęciach tak to wygląda.Ale jest to nadinterpretacja.(Tak myślę.)

Po tych zdjęciach można by powiedzieć że wcale nie miał MG - kadłubowego, ani na włazie d-cy.

http://www.worldwarphotos.info/wp-content/gallery/germany/tanks/tiger-panzer/Tiger_panzer_VI_France.jpg

http://www.worldwarphotos.info/wp-content/gallery/germany/tanks/tiger/Tiger_I_tank_France_1944_5.jpg

Na tej fotce ma(ją) i kadłubowy i na włazie d-cy - kolumna marszowa.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR8Fi7QJzvILtwphV9d96NI0GhU1SAVBev4_SvMib7hcZ4fev_x

http://www.worldwarphotos.info/wp-content/gallery/germany/tanks/tiger/Tiger_I_tank_France_1944_1.jpg

Kadłubowy w "pokrowcu" takim :

http://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/tanks-2-3/tiger-tank/panzer-vi-tiger-i/

Pozdrawiam

Krzysztof

• 2 weeks later...

Uff jak dobrze mieć net po cyrkach na prowincji. Krzysztofie 2 pierwsze zdjęcia są z ćwiczeń batalionu i raczej to jest wymontowane na ten czas. 3 zdjęcie pokazuje wozy podczas przemarszu na front w Normandii i może miały na wyposażeniu dodatkowy km zorganizowany przez załogę, na wozach 3 kompanii 101 są pojedyncze. Co by tam nie mówić warunki polowe rządzą się swoimi prawami.

Witam.

Mam problem z hakiem do zawieszania gąsienic na przedniej płycie. Nie jestem pewien, czy jest on właściwie zrobiony przez producenta. Chyba, że ja źle patrzę ;) Przyjrzałem się instrukcji, pooglądałem fotki Tygrysa z Munster i dalej nie mam rozwiązania. Jak widać w instrukcji blaszka powinna "zawijać" się na płycie i jak zrobię to w taki sposób to część, na której będzie zaczepione ogniwo nie będzie hakiem, co automatycznie będzie sprawiać iż gąska poleci z pancerza ;P Czy jest w tym wina producenta, czy ja mam jakieś koślawe gały i nie umiem dojrzeć właściwego rozwiązania?

IMG_4712_zpsd22srnqr.jpg

IMG_4711_zpsj5l5mxjp.jpg

IMG_4709_zpsjlhjcrlc.jpg

Pozdrawiam

Mel

W instrukcji rzeczywiście wygląda jakby to mocowanie miało zahaczać o płytę. Jeśli by tak miało rzeczywiście być, to trzeba byłoby wygiąć ten krótki fragment na kształt haczyka. Właśnie przekonałem się że to dosyć trudne i zakładam że to po prostu kolejna, z wielu nieścisłości/błędów w instrukcji tego modelu (Y4 to mistrzostwo).

Proponuje wygiąć i założyć ten element odwrotnie, tak jak tutaj: http://www.militarymodelling.com/sites/1/images/member_albums/38591/tiger%206660%2022.jpg