M.A.V. Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 ...Ja robię wszystkie pozamykane, więc muszę je wywinąć na drugą stronę żeby ładniejsza faktura była od zewnątrz. Po wywinięciu drzwi otwierają sie na drugą stronę więc muszę je przykleić na przeciwną stronę nadbudówki (to co otwarte ma iść na lewo wg instrukcji idzie zamknięte na prawo i odwrotnie) oj cuś ostro się zakręciłeś... rozchodzi się o to, że ta strona drzwi, którą widać u ciebie po przyklejeniu do nadbudówki jest stroną wewnętrzną (normalnie widać ją dopiero przy otwartych drzwiach). W tym sensie przykleiłeś je odwrotnie - co zauważył ami. Poza tym logika sugeruje, iż te "ukośne pałąki" we wnękach drzwi, służące do dociśnięcia po zamknięciu, powinny być od wewnątrz - lokalizacja "ładniejszej faktury" nie ma tu nic do rzeczy... jeśli chcesz się trzymać realiów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 17 Marca 2015 Autor Share Napisano 17 Marca 2015 oj cuś ostro się zakręciłeś... rozchodzi się o to, że ta strona drzwi, którą widać u ciebie po przyklejeniu do nadbudówki jest stroną wewnętrzną (normalnie widać ją dopiero przy otwartych drzwiach). W tym sensie przykleiłeś je odwrotnie - co zauważył ami. Poza tym logika sugeruje, iż te "ukośne pałąki" we wnękach drzwi, służące do dociśnięcia po zamknięciu, powinny być od wewnątrz - lokalizacja "ładniejszej faktury" nie ma tu nic do rzeczy... jeśli chcesz się trzymać realiów. no trudno musi już tak zostać, nie będe odrywał prawie wszystkich drzwi, w następnej 1:350 porobię otwarte. Widzę że jednak muszę się dużo nauczyć, nawet w kwestii klamek od drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Po prostu wystarczy się posłuchać starszych kolegów a nie robić po swojemu bo wewnętrzna strona jest ładniejsza. O ile sobie przypominam to mówili o tym, żeby otwarte drzwi robić bo lepiej wygląda niż zamknięte, ale oczywiście (jak zawsze) musiałeś zrobić po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Widzę że jednak muszę się dużo nauczyć, nawet w kwestii klamek od drzwi To masz kolejną rzecz do zapamiętania, te twoje klamki to są rygle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 17 Marca 2015 Autor Share Napisano 17 Marca 2015 w kwestii drzwi to chciałem wybrać mniejsze zło i jak wspomniałem o tym że będę robił zamknięte to nikt nie wspomniał o ryglach, tylko teraz się wszystkim przypomniało. Nie mam do nikogo pretensji o małą niezgodność co do planów, no trudno tak musi być, przynajmniej nauczyłem się czegoś nowego i koniec offtopa na temat drzwi na nadbudówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Marca 2015 Super Moderator Share Napisano 17 Marca 2015 jak wspomniałem o tym że będę robił zamknięte to nikt nie wspomniał o ryglach, tylko teraz się wszystkim przypomniało.Przesadziłeś z tym komentarzem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 ...nikt nie wspomniał o ryglach, tylko teraz się wszystkim przypomniało... Wiesz... my ciągle liczymy że zaczniesz przejawiać trochę więcej własnej inicjatywy (nie tej przejawiającej się ciągłym zadawaniem prostych pytań na które można znaleźć odpowiedź w necie w 2min) oraz zanim coś pokleisz to zastanowisz się i przemyślisz wszystko 10 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 I nie udzielaj innym rad ani nie szukaj w ich modelach błędów Zacznij dobrze budować a potem się mędrkuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Trzej panowie powyżej; Zastanówcie się może nad własnymi wpisami, co? Każdy ma prawo zadawać pytania. Tak samo, jak każdy ma prawo do popełniania błędów. I nie ma znaczenia, czy są one merytoryczne czy warsztatowe. Hobby to zabawa. "Mentorzy" nie mają obowiązku pouczania. A "uczeń" może oczekiwać zrozumienia i pomocy. Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Marca 2015 Super Moderator Share Napisano 17 Marca 2015 Oj Maciej.... Szkoda, że nie poznałeś całokształtu historii naszych zmagań z treścią wpisów autora tego wątku Z pewnością byłoby łatwiej zrozumieć obecną sytuację i nas, czytelników.... Ale ale... Czekamy co będzie się działo dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Się nie zmagaj, zatem.. ;) Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 a żeście się rozgadali na mój temat i na warsztat a potem pretensje że jest śmietnik dobra żeby nie popełnić kolejnej gafy- mam rozumieć że to sie otwiera zarówno na lewo, na prawo jak i do dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Niet, Rebiata, otwiera się tak jak na załączonych fotkach, lewe w lewo, prawe w prawo a środek w dół P.S. Kruca Fuks, wieki mnie tu nie było, witajcie, Ferajna, ponownie, pierwszy raz w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 To są zasłony wylotów (lub czerpni) przewodów wentylacyjnych. Zdjęcie obrazuje je pootwierane. Otwierają się tak jak odpowiedział Forest, żeby nawzajem nie dławiły przepływu powietrza. Pozdrawiam, Maciej P.S. Najciekawszy na zdjęciu powyżej jest wypalony szkielet Arado. W tej skali można się już pokusić o pokombinowanie z czymś takim. Napewno dodałby "smaczku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Kruca Fuks, wieki mnie tu nie było, witajcie, Ferajna, ponownie, pierwszy raz w tym roku A powitać, gdzie to kolega się podziewał Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 otwiera się tak jak na załączonych fotkach, lewe w lewo, prawe w prawo a środek w dół a jak jest pojedyncze to w którą stronę? Do dołu? bo nie mogę foty znaleźć a na tej jest zamknięte Najciekawszy na zdjęciu powyżej jest wypalony szkielet Arado. W tej skali można się już pokusić o pokombinowanie z czymś takim. Napewno dodałby "smaczku". Nie da rady, po pierwsze nie te umiejętności, po drugie fotografia przedstawia graf spee w montevideo, a ja buduję okręt z sierpnia kiedy stacjonował w wilhelmshaven więc spalony arado nie ma prawa egzystencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 A powitać, gdzie to kolega się podziewał Pozdrawiam A w Warhammera 40000 mnie wcięło a jak jest pojedyncze to w którą stronę? Do dołu? bo nie mogę foty znaleźć Najczęściej w tę, z której nic nie ma Na blaszkach z reguły masz już wersje otwarte i zamknięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 no więc zacząłem zgodnie z fotografią i sugestią Foresta lewe w lewo, prawe w prawo, środkowe w dół. Jednak jakoś mi to brzydko wyglądało i też nie za bardzo wychodziło. Zainspirowany Graf Spee dzidasa (chociaż mój model będzie miliony lat świetlnych za murzynami w porównaniu do jego) zrobiłem tak jak on, wszystkie w dół ten jeden tylko w prawo bo się nie mieścił. może nie do końca zgodne to z planami, ale przy najmniej jakoś wygląda drugiej strony nie pokazuje bo wygląda kiepsko, trzeba będzie niektóre blaszki potraktować debonderem i od nowa przykleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 może nie do końca zgodne to z planami, ale przy najmniej jakoś wygląda Przypomnę ci to jak będziesz innym wytykał błędy, panie nie do końca dokładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 Przypomnę ci to jak będziesz innym wytykał błędy, panie nie do końca dokładny. Hehe, na forum nie ma lekko Krzysiek1990rtk, jednej klapy nie jestem pewien, ale myślę, że tak byłoby lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Marca 2015 Super Moderator Share Napisano 21 Marca 2015 Przypomnę ci to jak będziesz innym wytykał błędy, panie nie do końca dokładny. Hehe, na forum nie ma lekko Krzysiek1990rtk, jednej klapy nie jestem pewien, ale myślę, że tak byłoby lepiej Toś nie zwrócił uwagi, że podejście autora jest zgoła inne.... ? zacząłem zgodnie z fotografią i sugestią Foresta lewe w lewo, prawe w prawo, środkowe w dół. Jednak jakoś mi to brzydko wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 Zwróciłem, ale staram się go jeszcze nakłonić ku "ścieżce prawdy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Marca 2015 Super Moderator Share Napisano 21 Marca 2015 Zwróciłem, ale staram się go jeszcze nakłonić ku "ścieżce prawdy" Widać, żeś tu "nowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 Zwróciłem, ale staram się go jeszcze nakłonić ku "ścieżce prawdy" To niech moc będzie z Tobą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 21 Marca 2015 Autor Share Napisano 21 Marca 2015 Zwróciłem, ale staram się go jeszcze nakłonić ku "ścieżce prawdy" Mistrz Jedi Forest nawrócił mnie na jasną stronę mocy jednej klapy nie jestem pewien, w kwestii tej jednej to zostaje do dołu, na bok teoretycznie się da ale jest bardzo mała powierzchnia styku blaszki z plastikiem i by odpadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi