ami Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Ta sama wikipedia podaje, ze za F-35: Unit cost F-35A: US$114M (low rate initial production, full production in 2018 to be $85M, including engine) F-35B: US$142M (low rate initial production) F-35C: US$132M (low rate initial production) czyli idac tym tokiem rozumowania (samolot=polowa kosztow), realny koszt jednej sztuki to 200-300M $, w zaleznosci od opcji. Chcialbym wierzyc, ze Polske kiedys bedzie stac na takie ekstrawagancje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Ta sama wikipedia podaje, ze za F-35:Unit cost F-35A: US$114M (low rate initial production, full production in 2018 to be $85M, including engine) F-35B: US$142M (low rate initial production) F-35C: US$132M (low rate initial production) czyli idac tym tokiem rozumowania (samolot=polowa kosztow), realny koszt jednej sztuki to 200-300M $, w zaleznosci od opcji. Chcialbym wierzyc, ze Polske kiedys bedzie stac na takie ekstrawagancje ;) Dla Korei zostały wycenione na 170 mln USD za wszystko, łącznie z inwestycjami infrastrukturalnymi. Właśnie o tym, co wrzuciłeś, pisałem, że u Amerykanów są ogromne cyrki z określaniem kosztów pojedynczej maszyny i uważam, że nie ma sensu robić tego inaczej, niż... Ordynarnie brać znaną wartość kontraktu i dzielić przez ilość maszyn. Bo jak zaczniemy się bawić w cenę płatowca, cenę silnika, szacować cenę logistyki, inwestycji, szkolenia, uzbrojenia wreszcie, to wyjdzie ci dokładność między 150 a 300 mln USD ;) Żydom na przykład wyszło 110 mln za sztukę w ramach drugiej transzy-tylko pytanie pozostaje: co oni tak naprawdę kupili? Płatowiec z silnikiem, a pakiet kupią osobno? Płatowiec z częścią pakietu? Co z inwestycjami w infrastrukturę? Itd, itp... I tak naprawdę nie wiadomo, ile wyjdzie za gołą maszynę-przeważnie widziałem szacunki mówiące, że połowa kosztów jednostkowych to samolot. Tylko znowu-co to "goły samolot"? O-z Koreą jest jeszcze ten myk, że tam są jakieś jaja z satelitami i prawdopodobnie koszty czegoś na kształt programu kosmicznego są wliczone w... Cenę F-35. Z blogu florydziaka: AviationWeek informuje o postępie prac nad F-35. Najważniejszą informacją jest podpisanie kontraktu na następną porcję F-35. Będzie ich 41 sztuk (artykuł mówi o 43, ale coś mi się dodawanie nie zgadza): dwa F-35A dla Izraela dwa F-35A dla Japonii dwa F-35A dla Norwegi dwa F-35A dla Włoch cztery F-35B dla UK dziewiętnaście F-35A dla USAF sześć F-35B dla US Marine Corps cztery F-35C dla US Navy Cena F-35 w tym kontrakcie wyniesie $93.3M, F-35B $100.5M i F-35C $111.1M. Lockheed-Martin planuje zbicie ceny F-35A do $80M w ciągu najbliższych kilku lat, tak by samolot kosztował mniej niż jego największa konkurencja - JAS-39 Gripen NG (Gripen NG kosztuje $113M, ale to cena z silnikiem). Silniki do F-35 to osobna historia - nie wiadomo dokładnie ile kosztują - kontrakt na 36 silników do poprzedniej transzy F-35 dał cenę jednostkową $18.8M, ale w tej transzy było kilka dużo droższych silników do F-35B, więc cena silnika dla F-35A jest znacznie niższa. Jeszcze weselej. I bądź tu mądry BTW Gripeny dla Brazylii wyszły mniej więcej tak samo, jak koreańskie F-35, przy nieporównywalnie mniejszych możliwościach-ale znowu mamy jaja z wsparciem przemysłowym i nie sposób tego przeliczyć tak po prostu. Do sprawy naszych zakupów dodaj jeszcze wariata z BBN, który myśli, że Predator sobie poradzi nad ugrupowaniem rosyjskim (z chyba najsilniejszą OPL wojsk na Świecie...) i chce nim zastąpić Suczki (a SP chcą za Suczki tylko Lightingi i nic innego-za MiGi zresztą też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 No to faktycznie, ciezko jest okreslic koszt jednostkowy, jezeli ma na niego wplyw 1001 czynnikow, a nie zapominajmy, ze jakies kontrakty offsetowe tez moga zaciemnic obraz. Ale wracajac do modelarstwa to kto wystruga "slabo wykrywalne" F-16? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Hmm... Iskra idąca w kierunku "niedorobionego Frogfoota"? Model Iskry jest, czyli materiał wyjściowy jest. Co ulepiłby z tego Spiton to już inna sprawa. Słyszałem-ale i to wcale nie są najgorsze warunki. Są tacy, co całe połki trzymają pod chmurką Ale my tacy nie jesteśmy. Widocznie coś u nas jest inaczej. Nieistniejącego jako produkcja seryjna? Tym mniej realne jest dla mnie pojawienie się ich w naszych zasobach Ale wracajac do modelarstwa to kto wystruga "slabo wykrywalne" F-16? ;) No i ciekawa sprawa bo wydaje mi się, że współczesne samoloty takie jak F-16 ciężko byłoby tak "modernizować" jak robi to spiton. Są bardzo optymalne i uniwersalne pod wieloma względami. To nie kwestia zmiany silnika bo F-16 szybszy już być nie musi, lepszego uzbrojenia mu się nie zamontuje. Chyba, że kwestia zmniejszenia odbicia radarowego zsotanie potraktowana jako kwestia farby bo ciężko zaingerować tu jakoś w bryłę. btw. czekam na Łosia rozpoznawczo obserwacyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Model Iskry jest, czyli materiał wyjściowy jest. Co ulepiłby z tego Spiton to już inna sprawa. Mam pewną wizję... Tylko niezupełnie umiem ją przelać na cokolwiek Z nowszych można by przerobić to: http://www.mojehobby.pl/products/MIG-37B-Ferret-E.html http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_S-54 http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_LMFS http://pl.wikipedia.org/wiki/Boeing_X-32 http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_ATD-X http://en.wikipedia.org/wiki/TAI_TFX http://en.wikipedia.org/wiki/Sixth-generation_jet_fighter To tak w ramach inspiracji Sam mam S-37/Su-47 w malowaniu jak PZL P-11c z Września i w kalkach dla MiG-29 Tym mniej realne jest dla mnie pojawienie się ich w naszych zasobach Za to mamy bajki z BBN A dla wytrwałych: http://forum.militarium.net/viewtopic.php?f=2&t=952 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Lutego 2015 Autor Share Napisano 25 Lutego 2015 Ale wracając do modelarstwa to kto wystruga "slabo wykrywalne" F-16? ;) No i ciekawa sprawa bo wydaje mi się, że współczesne samoloty takie jak F-16 ciężko byłoby tak "modernizować" jak robi to spiton. Są bardzo optymalne i uniwersalne pod wieloma względami. Dokładnie. To jak poprawianie Mony Lizy ,-)). W planach mam porobienie podstawek pod kilka modeli, żeby je zawieźć do Bytomia ,-)) a jak czasu nie braknie, to muszę skończyć wrak krążownika Tone. I może jeszcze Bronco i Grace. A własnie rozgrzebałem Mustanga i obklejam go folia....,-)))).I prawie tak, zupełnie przypadkiem zacząłem przerabiać Typhoona na Tornado ,-)))) Modelarstwo w moim wydaniu do żywioł i burdel ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Ale wracając do modelarstwa to kto wystruga "slabo wykrywalne" F-16? ;) Dokładnie. To jak poprawianie Mony Lizy ,-)). pierwsze próby już w każdym razie były a tutaj w wersji obrazkowo-rozwojowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Spiton, a o czymś z mojej listy myślałeś? Co do Silent Falcona, to taki se pomysł. Już Hornet pod akurat tym względem ma większy potencjał, bo jest bardziej "płaski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Od czasu jak Mieszko I buntowniczo przyjął chrzest od Czechów zamiast opowiedzieć się po wschodniej lub zachodniej stronie robimy za strefę buforową między wschodem i zachodem. Ciekawe jak długo jeszcze będą u nas pokutować mity o Mieszku, Czechach i Niemcach? Mieszko przeciwko niczemu się nie buntował, przyjmując chrzest w obrządku katolickim wszedł właśnie do zachodniego kręgu kulturowego. Być może jeszcze przed chrztem został lennikiem Ottona I (podobnie jak książę czeski). Chrzcili nas i tak prawdopodobnie niemieccy duchowni (Kościół czeski nie cierpiał pewnie na nadwyżki kadr, żeby je wysyłać do Polski, a i sam był wtedy podporządkowany biskupstwu w Ratyzbonie). A Ruś Kijowska przyjęła chrzest 22 lata po nas. No nie ukrywam pierwsza część mojej wypowiedzi to tak nie do końca serio, ale z tego co kojarzę to chrzest Kijowa to taka umowna data ostateczna, chrystianizacja zaczęła się deczko wcześniej w tamtym rejonie. Co do drugiej części, zgadzasz się? U nas też zaczęło się trochę wcześniej niż umowna data 966 r. Na terenie współczesnej Polski chrześcijaństwo pojawiło się już w czasach państwa wielkomorawskiego. A co do strefy buforowej to dość szerokie zagadnienie i łatwo o uproszczenia, bo w to wchodzi kultura, gospodarka i polityka, różne ramy czasowe. Ale coś w tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 W ramach szerokiego offtopu można dodać, że wśród teorii na tzw. reakcję pogańską po upadku Mieszka II, jest i taka, że to wcale nie poganie się zbuntowali, lecz chrześcijanie obrządku słowiańskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Lutego 2015 Autor Share Napisano 25 Lutego 2015 Fajny ten F-16 z nowym wlotem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Lutego 2015 Share Napisano 26 Lutego 2015 Nie chcę się wtrącać, ale to wygląda jak maszyna do testowania wlotu powietrza dla F-35, a nie próba zrobienia z F-16 stealth ;) http://en.wikipedia.org/wiki/Diverterless_supersonic_inlet Ja rozumiem, że warsztat "what if", ale trochę się rozpędziliście, Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 26 Lutego 2015 Share Napisano 26 Lutego 2015 Bo i tak było, że to była maszyna testowa-choć jeżeli charakterystyki byłby znośne, można by spróbować. Sukcesu jednakowoż nie wróżę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Lutego 2015 Autor Share Napisano 26 Lutego 2015 Mam F-16 z HB ,-))) Czyli materiał, którego nie będzie szkoda pociąć jest ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 26 Lutego 2015 Share Napisano 26 Lutego 2015 To ja proponuję w ramach "wygładzania" sylwetki zbiorniki konforemne i jakieś komory uzbrojenia (raczej niewielkie) na wzór Silent Eagle'a. Plus głowicę WRE pod nosem, jak na F-35... I z życzeń to chyba tyle, więcej się z "16" nie wyciśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi