Jump to content

,,Wodopój 1915 "czyli Wąskie szlaki Frontu Wschodniego

Andrzej Godlewski
 Share

Recommended Posts

Od paru lat leżała aż się doczekała ,ponieważ jest front zachodni w postaci dioramy Verdun więc i czemu nie ruszyć frontu wschodniego

Wielka Wojna mimo swej okropności zapoczątkowała rozwój transportu .

Olbrzymie masy towarowe które wojsko musiało przetransportować na linie frontu zmuszało do korzystania z innych środków transportu niż konny.

Jedynym podówczas rozwiązaniem był transport kolejowy ,ale normalnotorowa kolej nie wszędzie mogła dotrzeć, toteż niezastąpione w tej materii okazała się kolej wąskotorowa.

Tania w eksploatacji ,i chociaż istniał już transport drogowy to jednak ze względów technicznych nie mógł dorównać on w przewożonych masach kolei.

Diorama ma przedstawiać niemiecki transport w chwili postoju na prowizorycznym wojskowym moście w chwili poboru wody .

A w rzece planuje scenkę z myciem kuchni polowej.

Generalnie budowa od podstaw .

Pierwszy projekt był bardziej rozbudowany o kuźnię .

Jednak ze względów czasowych przyjąłem inną nieco koncepcję dioramy ,co niniejszym uczyniłem .

Obudowa dioramy przybrała formę cembrzyka , zamierzam tak że powalczyć nieco z roślinnością .

Sama koncepcja pozostaje bez zmian , czyli transport wąskotorowy Heeresfeldbahnen.

bD0qNIA.jpg

h6keqEB.jpg

Pierwszy raz spróbowałem też z naturalnym tłem , wyszło tak sobie ale będę na pewno próbował ten temat drążyć .

WZOJjvW.jpg

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Ot tak człek czasem sobie coś wymyśli , a czy imponujące to się jeszcze okaże jak uda wykonać się to co zamierzyłem .

Na razie powstają detale do tego całego składu , cała diorama jest w skali 1:35.

A niejako inspiracją do budowy jej było to zdjęcie .

Oczywiście nieco scenkę rozbudowałem , a i dojdzie przewożony sprzęt wojskowy , ale klimat pozostał .

aD4wiJp.jpg

Wykonanie Własne , zdjęcia niebawem ,jak tylko wykonane części poskładam razem .

Zastanawiam się też nad bambetlami na wagoniki , i scenką w rzeczce .

No ale to wymaga trochę czasu ,bo najpierw będzie front zachodni bo tu mam już mniej do zrobienia .